Szuperélelmiszerek: a kender

Szuperélelmiszerek: a kender

Az egyik legtáplálóbb növényi élelmiszerforrásunk

A legtöbben még mindig elsősorban kábítószerként, esetleg ipari alapanyagként gondolnak a kenderre, holott a kendermag magas fehérjetartalmának és kiegyensúlyozott zsírsavösszetételének köszönhetően az egyik legtáplálóbb növényi élelmiszerforrásunk. 

A kender (Cannabis sativa L.) az emberiség egyik legrégebben termesztett, legsokoldalúbb növénye, több mint 6 ezer éves múltra tekint vissza.  Gyakorlatilag minden része hasznosítható. Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el Ázsia más területeire, valamint Európába, Amerikába, Afrikába. Kínában már i. e. 6500-ban elterjedt gazdasági növény volt. Kötelet, textilt, ruhaneműt, vitorlát, papírt, stb készítettek belőle. 

A kendert azonban nemcsak gazdasági növényként hasznosították. Több kontinensen a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált. Gyógyító hatása évezredek óta ismert, levelét, virágzatát gyógyszerként, illetve rituális (vallási) szertartásokhoz ajzószerként használták.
 
A kender növény legfontosabb táplálékul szolgáló része a kendermag. A kendermag fogyasztható hántolt vagy hántolatlan formában, készülhet belőle kendermag olaj, kendermag tej, kendermag liszt, kendermag fehérjepor és kenderrost is.
Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben található. A kendermag fogyasztásának így nincs semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása.
 
A kendermag rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. Az egyik leggazdagabb természetes növényi fehérjeforrás, átlagosan 24-32% fehérjetartalommal rendelkezik, ami az összes esszenciális aminosavat is magában foglalja. A legjobban hasznosítható növényi fehérje, könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, ezért a vegetáriánusok, vegánok számára is kedvelt táplálék fehérjepótlás céljából. Kiváló forrása az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavaknak, melyeket az ideális 1:3 arányban tartalmazza. Az esszenciális zsírsavak mellett fontos még fitoszterol, klorofill, licithin és rosttartalma. Ezen anyagok csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást, javítják a regenerálódási készséget és támogatják az immunrendszerünket. Gazdag ásványianyagokban, mint a kalcium, vas, foszfor magnézium, kálium, cink, mangán, réz, valamint vitaminokban, főleg E-vitaminban és B-vitaminokban. A kendermag nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek számára is ajánlott.
 
A hántolt kendermag szinte mindenhez hozzáadható, például salátákhoz, turmixhoz, joghurthoz és müzlihez, de kendermag tejet is készíthetünk belőle. Kendertej készítéséhez érdemes hántolatlan kendermagot vásárolni, mert beltartalmi értékét sokkal jobban megőrzi, mint pucolt formában. Felhasználás előtt legalább 6 órára áztassuk be, hogy a magban lévő enzimgátlók kiázzanak belőle, és így a magban lévő tápanyagok valóban hasznosulni tudjanak szervezetünkben. 
 
Jól jellemzi értékét, hogy a világ 6 legtáplálóbb élelmiszere között tartják számon! És a legjobb dolog benne az, hogy nemcsak egészséges, hanem finom is. Mogyorós, diós íze mindenhez kiváló kiegészítés. Ha szeretsz sütni, a kendermagot, kenderlisztet vagy kenderfehérje port hozzáadhatod pl: kenyerekhez, pékárukhoz, süteményekhez. Azonban, ha szeretnéd minden jó tulajdonságát kiélvezni, jobb, ha nyersen fogyasztod.
 
A kendermag áldásos hatásait a belőle sajtolt olaj fogyasztásával is élvezhetjük. Érétkes esszenciális zsírsav és gamma-linolénsav tartalmának köszönhetően segíthet a gyulladások csillapításában, a koleszterinszint csökkentésében, a menstruációs görcsök enyhítésében. A kenderolaj a legegészségesebb olajok közé tartozik. Sötétzöld színével, selymes textúrájával és mogyorós ízével kiváló alap bármilyen salátaöntethez. Ételeinkre is locsolhatjuk, de akár a vajat is kiválthatjuk vele.
 
És ha mindez még nem lenne elég, a kendermag rostjainak is figyelemreméltó tulajdonságai vannak. Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen és kedvezően hat a vércukorszintre.
 
Kendermag tej házilag
Kendermag tejet házilag is könnyedén készíthetünk, ehhez csak egy jó turmixgépre van szükség. 
 
Hozzávalók 1 liter tejhez:
 
- 100-150g nyers kendermag (lehetőleg bio) 6-8 órára beáztatva 
- 1 liter tisztított víz
- késhegynyi só
- 5-10 szem áztatott datolya, vagy 1 ek. méz (ízlés szerint)
- 1 banán (elhagyható)
- turmixgép, vagy botmixer.
- szűréshez gézlap vagy sűrű szűrő
 
Az, hogy mennyi magot használunk a tej elkészítéséhez, egyéni ízlés kérdése. Áztatás után átmossuk a kendermagot, majd a turmixgépbe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd kb. 40-60 másodpercig turmixoljuk. Ha gyengébb turmixgépünk, vagy botmixerünk van, akkor inkább 2 percig forgassuk, biztos, ami biztos. Ezután felöntjük a maradék vízzel, és újabb 1 percig turmixoljuk. Mikor kész, leszűrjük. Ezután jöhet az ízesítés. A datolyát és a banánt beletesszük a turmixgépbe, és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, majd jól elturmixoljuk. Végül felöntjük a maradék tejjel, és 10-15 másodpercig tovább turmixoljuk. Kakaónak is kitűnő, ezesetben egy ek. kakaóport is adjunk hozzá. Tároljuk hűtőben, és két napon belül fogyasszuk el.