Szuperélelmiszerek - Goji bogyó

Szuperélelmiszerek - Goji bogyó

A goji bogyó remekül beilleszthető az étrendünkbe.

A goji bogyó egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ezt elsősorban remek élettani hatásainak köszönheti. A hagyományos kínai orvoslásban többek között a fiatalság megőrzésére, az immunrendszer erősítésére és a látás javítására alkalmazzák.
 
A goji bogyót (Lycium barbarum) a hagyományos keleti orvoslásban már több mint 2000 éve használják, egy i.e. 200-ból százmazó, 365 gyógynövényt bemutató könyv a legfelső kategóriájú növények között említi. Elsősorban egészségmegőrző, hosszú életet biztosító és látásjavító hatása miatt lett népszerű. Hagyományosan Kína Ningxia tartományában termesztik. Apró magokat rejtő tojásdad alakú gyümölcsét a két méteresre is megnövő cserjéről kíméletesen lerázzák és napon szárítják.
 
A goji bogyó a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerésére, élettani hatásainak feltérképezésére. A vizsgálatok a goji bogyó hatékonyságát több ponton is alátámasztották, bár sok esetben csak állatkísérletek során tapasztalt eredményeket dokumentáltak.
 
Természetes multivitamin
 
A goji a természet multivitaminja, kis mérete ellenére csordultig van értékes tápanyagokkal. A gyümölcsök között kiemelkedő fehérjetartalma mellett A- és C-vitamint, riboflavint (B2- vitamin), tiamint (B1-vitamin), vasat, káliumot, cinket, rezet, szelént és kalciumot is tartalmaz.
 
Erős antioxidáns
 
A goji bogyó kivételesen erős antioxidáns képességekkel bír. Az antioxidánsok a szabadgyökök semlegesítésével csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, ezáltal szerepet játszanak a korai öregedés, a rák és az ízületi gyulladás kockázatának csökkentésében. A gyümölcsben ezen kívül egy béta-szitoszterol nevű gyulladáscsökkentő
anyag is található.
 
Javíthatja a látást
 
A goji bogyóban magas koncentrációban megtalálható zeaxantin nevű antioxidáns bizonyítottan hozzájárul a látás javulásához és jó hatással van a szem egészségére. Ez az antioxidáns véd az UV sugárzástól és a szabadgyökök káros hatásaitól. A goji fogyasztása segít az időskori makula-degeneráció megelőzésében, sőt kutatások szerint lassítja a már kialakult betegség előrehaladását.
 
Remek immunerősítő
 
Magas C-, A-vitamin és antioxidáns tartalma révén képes erősebbé, ellenállóbbá tenni az immunrendszert. A goji bogyóban található C-vitamin prekurzor ráadásul sokkal stabilabb magas hőmérsékleten és savas közegben, mint az aszkorbinsav. Emellett a hatóanyagok közül a legfontosabb a széles körben tanulmányozott LBP, a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja, melynek kiemelkedő szerepe lehet az immunerősítő hatás
kiváltásában.
 
Energetizál, javítja a kedélyállapotot
 
Egy egészséges felnőttek bevonásával készült tanulmány szerint a 14 napon keresztül napi 120 ml goji italt fogyasztók magasabb energiaszint mellett javulást tapasztaltak a kedélyállapotukban és az emésztésükben is a placebo italt fogyasztó kontrollcsoporthoz képest. A goji italt fogyasztók magasabb energiaszintről, jobb koncentrációs képességről, fokozott fizikai teljesítőképességről, élesebb elméről és a nyugalom és elégedettség
érzéséről számoltak be a két hét leteltével. A tanulmány kimutatta, hogy javult az alvás minősége is a goji italt fogyasztók körében.
 
Védi a májat
 
A goji bogyót hagyományosan a máj egészségének helyreállítására használták. Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a goji bogyó segíthet a máj egészségének megőrzésében és az alkoholfogyasztás okozta májnagyobbodás megelőzésében. A felsorolt hatásokon túl a hagyományos kínai orvoslás a gojit termékenységfokozóként, illetve afrodiziákumként tartja számon.
 
A goji bogyó remekül beilleszthető az étrendünkbe.
 
Magyarországon elsősorban szárított változatát érhetjük el széles körben. Ízét leginkább aszalt meggyhez, áfonyához vagy mazsolához hasonlíthatnánk, kis fanyar beütéssel. Hozzáadhatjuk smoothie-hoz, süteményekhez, keverhetjük reggeli zabpehelybe, de saláták tetejére is szórhatjuk. Önmagában egészséges nassolnivalóként is megállja a helyét. Ha vízbeáztatjuk néhány percre, akkor édes paradicsomként is alkalmazhatjuk: rizsbe,  quinoába ,
kuszkuszba keverve remekül feldobja a köretünket. Készíthetünk belőle mártást is, hiszen édes íze remekül illeszkedik például a csípős chilihez.
 
Vásárláskor ellenőrizzük a goji bogyó csomagolásán, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert, ebben az esetben kén-dioxidot, amely a szárított gyümölcs színének megtartásáért felelős. Habár a gyümölcs száraz, megfelelő eljárással marad benne annyi nedvesség, hogy valamennyire puha maradjon, így érdemes kísérletezni a különböző márkák között. Tároljuk sötét, hűvös helyen a megvásárolt bogyókat, így körülbelül egy évig tárolhatók légmentesen zárható csomagolásban.