Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Gyógygombák

A gyógygombákat legalább kétezer éve ismeri és alkalmazza a kínai és japán tradicionális
orvostudomány, és évről évre újabb meglepő szakmai eredmények látnak napvilágot
velükkapcsolatban. Általánosan immunrendszeri és emésztőrendszeri védő hatásaik ismertek.
 
PECSÉTVIASZ GOMBA
A pecsétviasz gomba (Ganoderma Lucidum, reishi) a legismerteb a gyógygombák között. Közvetlen
étkezésre nem alkalmas gyógygomba, íze, jellege miatt. Mivel számos hasznos tulajdonsággal
rendelkezik, így kapszulázott, vagy tea formájában fogyaszthatjuk. A kínai orvoslás az egyik
leghatékonyabb erősítőnek tartja. Speciális szénhidrátokat, aminosavakat, vitaminokat, ásványi
anyagokat (cinket, mangánt, vasat, rezet, germániumot) tartalmaz. A kutatások a bennük lévő
poliszacharidokat és triterpéneket említik kiemelten (ganoderma-, ganolucid és
lucidémasav). Megfelelő mennyiségben adva, általánosan immunvédő, gyulladáscsökkentő, anti-
diabétesz (2.típus esetén), vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatásairól ismert, bár ezeket a
nyugati orvostudomány egyelőre nem erősítette meg, illetve a kontrollvizsgálatok még hátra vannak.
Vércukorszint beállító hatását a glükánoknak köszönheti. Említik egyes szakirodalmak szívműködést
segítő, valamint véralvadást gátló tulajdonságát, illetve a szív oxigénfelvételének javítását (pl. japán
hegymászók, katonák esetében), amely 3500 méterrel a tengerszint felett is hatásosnak bizonyult.
Időskori, köhögéssel járó légcsőhurut esetén is ajánlják a reishi rendszeres használatát. A gomba
keserű ízét az ún. triterpenoidok idézik elő, melyeknek vírusellenes hatásuk van. Mintegy 140
különböző vegyület ismert a pecsétviaszgombákban, közülük a legismertebb a ganoderinsav.
 
SÜNGOMBA
A Süngomba (Hericium erinaceus) amellett, hogy igen tápláló gombafajta, megfelelő mennyiségben
adva, a zsíranyagcserét kedvezően befolyásolja, erősítheti a gyomor és a bél nyálkahártyáját. Fontos
tudni róla, hogy mindezek mellett a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer rákos megbetegedéseinek
kiegészítő kezelésében is előszeretettel alkalmazza az alternatív orvoslás, mivel jelentős
áttétképződés-gátló hatással rendelkezik, adott körülmények között. Továbbá nem elhanyagolható e
gyógygombánál, hogy a vérlemezkék összetapadását gátolja, ezért fontos szerepet játszhat arra
hajlamos személyeknél a vérrögképződés megakadályozásában. A süngombát a népgyógyászatban
búskomorság (depresszió) csökkentésére is használják. Kivonata képes az agyban fokozni egy
idegsejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) képződését. Az NGF agyba való bejuttatását
tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is
rendelkezésre állnak. Az NGF alkalmas arra is, hogy megvédje az idegsejteket az elhalástól, az agyban
való természetes halmozódása az, ami hangulatjavulást okozhat, mindezt pedig mellékhatások
nélkül.
 
Pozitív egészségügyi hatásai között említhető továbbá az antimikrobiális, immunmoduláns,
tumorellenes, mutagén-ellenes, gyulladáscsökkentő hatás. A kognitív funkciókat javítja, a bőr
öregedési folyamatát lassítja.
 
SHIITAKE GOMBA
A shiitake gomba (Lentinula edodes) étkezési gombaként ismert, de ma már gyógygombaként is
számon tartják. Részben íze, részben hatásai miatt kedvelik. Fokhagymára emlékeztető illatát a
lentinan nevű anyag adja. Fehérje- (különösen leucin- és lizin-), kálium és cinkforrás, komplex
poliszacharidokat tartalmaz. Nukleinsav tartalma a gabonákét is meghaladja. B1- és B2-vitamint,
ergoszterint tartalmaz, ez utóbbi a D2 vitamin előanyaga, amely a testben fény hatására alakul át D2-
vitaminná.
 
A shiitake gomba, megfelelő mennyiségben adva, általános immunerősítő, egyes influenzavírusok
ellen kiemelten hatásos, a Távol-Keleten „véraktivátornak” is nevezték. Alapvetően a gyomor és a
keringés támogatója, így a gyenge gyomrúak, fekélybetegek, valamint a magas vérnyomásban
szenvedők számára előszeretettel ajánlják. A Kínai Orvosi Akadémia a gombával hosszú ideje
kutatásokat végez, mivel számos öregedést lassító vegyületet találtak benne, sőt Kínában a 60 év
feletti lakosság egyik védőételeként tartják számon. Ismert májvédő tulajdonsága, illetve a lentinan
hatóanyag révén diabetesz és egyes kötőszöveti rákbetegségek, illetve gyomorrák esetében is védő
hatást segítő (Japán National Cancer Center Rese
arch Institute kutatása). Hatását pecsétviasz
gombával együtt hatékonyaban kifejti.