Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Szőlőmag

Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban a szőlőmag emberi
szervezetre kifejtett kedvező hatását. Azóta számos kutatás támasztotta alá megfigyelését,
kiderült, hogy a szőlőmag számos betegség megelőzésében és kezelésében lehet a segítségünkre.
 
A szőlőt szinte mindenki szereti, keserű magjával azonban nagyon sokan nincsenek kibékülve. Van,
aki egészben nyeli le, van, aki kipiszkálja, vagy kiköpi. A legelszántabbak magnélküli szőlőt
vásárolnak, pedig a szőlő értékes hatóanyagai a magjában koncentrálódnak. Azonban az sem
mindegy, hogyan jut a szervezetünkbe. Ahhoz ugyanis, hogy jótékony összetevői érvényesüljenek,
nem elég lenyelni, vagy szimplán szétrágni. Őrölt formában tudja jótékony hatását igazán kifejteni,
így a benne rejlő hatóanyagok a szervezetbe jutva sokkal egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak
érintkezni a bélrendszerrel, és felszívódásuk is könnyedén végbemegy.
 
Létfontosságú összetevők
A szőlőmag nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, E- és C-vitamint, nyomelemeket, ásványi anyagokat,
foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat. Ezeknél is fontosabbak polifenoljai,
különösen az oligomerikus proantocianidin (OPC) és a rezrevatrol, amelyek rendkívül erős
antioxidánsok. Külön is említést érdemel az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav, amelynek
szintén kiváló forrása a szőlőmag.
 
Kimagasló antioxidáns hatás
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szőlőmag az antioxidánsok valódi tárháza, nemcsak jelentős
mennyiségben, hanem nagy változatosságban (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, polifenolok)
tartalmaz különböző antioxidáns hatóanyagokat. Legfontosabb ezek közül az oligomerikus
proantocianidin (OPC), amely 20-szor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin, illetve az öregedést
lassító, az agyi működést javító, és az ereket védő rezveratrol.
Ez a sokféleség a szőlőmag egészségvédő hatásaiban is megmutatkozik, ennek köszönhető, hogy más
antioxidáns hatású élelmiszerekhez képest többféle panasz kezelésében, illetve megelőzésében
segíthet.
 
Semlegesíti a szervezetben termelődő, felesleges szabadgyököket, ezzel jelentősen csökkenti a rák, a
gyulladások és az érrendszeri betegségek kockázatát, valamint gátolja a sejtek öregedésének kóros
felgyorsulását. Az antioxidánsok az immunrendszer működését is javítják. A szőlőmag baktérium- és
gombaölő hatású, így hatékonyan segíthet a fertőzések megelőzésében és kezelésében.
 
Védi a szívet
Antioxidáns hatóanyagai, csökkentik a koleszterinszintet, erősítik az érfalakat, megelőzik a
gyulladásokat, hozzájárulnak a keringési betegségek megelőzéséhez, azonban nemcsak ezért
nagyszerű szívvédő a szőlőmag. A szőlőmagolajban található omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav (ezt a
szervezet nem képes előállítani), ugyanis mérsékli az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a
szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, és a koszorúér-betegségek kialakulásának esélyét. Az alfa-linolénsav
azért is nélkülözhetetlen, mert szükség van rá a sejtek megfelelő fejlődéséhez.
A Kalifornia Egyetem tudósai megállapították, hogy a hat héten keresztül kúraszerűen fogyasztott
szőlőmag-kivonat csökkenti a prehipertóniában (120–139 Hgmm) szenvedők vérnyomását. A
betegeknél az éhomi inzulin szintje és az inzulinérzékenység javulását is megfigyelték.
 
Segíthet a rák megelőzésében
A szőlőmag antioxidáns összetevői a rosszindulatú daganatokkal is felvehetik a harcot.
Nemcsak csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, hanem kezelését is eredményesebbé
tehetik. Állatkísérletek során a szőlőmagkivonat a kemoterápia toxikus és káros hatásait jelentősen
mérsékelte. Laboratóriumi kísérletekben a szőlőmag kivonat számos ráktípus fejlődését meggátolta,
azonban nem állnak még rendelkezésre humán vizsgálatok.
 
Még több jótékony hatás
Akkor is számíthatunk a szőlőmagra, ha a kor előrehaladtával romlik a látásunk, ahogyan az aranyeres
panaszokat is enyhítheti. Javítja a fizikai és a szellemi teljesítményt, megelőzheti az Alzheimer-kór
kialakulását, erősíti a csontokat, külsőleg elősegíti a sebgyógyulást. A szőlőmagot napi
rendszerességgel fogyasztók nehezebben betegszenek meg, és gyorsabban gyógyulnak.
A szőlőmag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, illetve egyes
szív- és rákgyógyszerek szedése esetén. A rendszeres gyógyszerszedők feltétlenül konzultáljanak
orvosukkal, mielőtt bármilyen szőlőmag készítményt beépítenének az étrendjükbe.