Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Diófélék

A diófélék rendszeres fogyasztásának számtalan előnye van, és szinte bármilyen étrendbe
beilleszthetők. Egyetlen hátrányuk, hogy nehéz abbahagyni a rágcsálásukat.
 
Mandula, pisztácia, dió, kesudió, mogyoró… Biztos Neked is megvan a kedvenced. A diófélék
finomak, laktatóak és magas kalóriatartalmuk ellenére az egészségre és meglepő módon a testsúlyra
is igen kedvezően hathatnak.
 
Mi rejtőzik bennük
Egy marék (28 g) vegyes diófélében 170 kalória, 5 g fehérje, 6 g szénhidrát, 16 g zsír, amelyből 9 g
többszörösen telítetlen, emellett 3 g rost, E-vitamin, magnézium, foszfor, mangán, réz, és szelén
található. A különböző diófélékben eltérő a tápanyagok mennyisége. Például két szem paradió fedezi
a napi ajánlott szelén bevitel több mint 100%-át. A kesudió vastartalma kiemelkedő, így vashiányos
állapotban különösen ajánlott a fogyasztása. A pekándió az egyik legjobb E-vitamin forrás, de
tiaminból is bőven van benne, ami segíthet az energiaháztartás egyensúlyban tartásában.
 
A diófélék szénhidráttartalmában is jelentősek az eltérések. Míg a mogyoró, a makadámdió és a
paradió kevesebb mint 2 g emészthető szénhidrátot tartalmaz, addig a kesudió több mint 8 g-ot.
Összességében azonban elmondhatjuk, hogy a diófélék beilleszthetők bármilyen csökkentett
szénhidráttartalmú diétába.
 
Gazdag antioxidáns források
A diófélék gazdag forrásai az antioxidánsoknak, beleértve a polifenolokat is. A diófélékben található
antioxidánsok semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket, csökkentik a rossz koleszterin szintjét, a
gyulladást és más betegségek kockázatát. A pisztáciában igen magas koncentrációban található lutein
és zeaxanthin, amelyek a szem és a látás egészségének szempontjából fontosak.
 
Meghosszabbíthatják az életünket
A BMC Medicine magazinban, 2016-ban jelent meg a kutatás, amelynek eredményi azt mutatták,
hogy azoknak az embereknek, akik nagyjából 20 gramm diófélét fogyasztanak minden nap, 20
százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy fiatalon haljanak meg.
 
Hozzájárulhatnak a szívünk egészségéhez
A diófélék rendszeres fogyasztása több mint harminc százalékkal csökkenti a szívbetegségek
kialakulásának esélyét, a keringési rendellenességek kialakulásáét pedig 21 százalékkal. Ez egyrészt
annak köszönhető, hogy sok rostot, magnéziumot és telítetlen zsírsavat tartalmaznak - ami jót tesz a
szívnek. Másrészt pedig csökkentik a vér koleszterin és triglicerid szintjét. A pisztácia egy túlsúlyos
emberek bevonásával készült tanulmányban 33%-kal csökkentette a vér trigliceridszintjét. A mandula
és a mogyoró rendszeres fogyasztása növeli a jó koleszterin és csökkenti a rossz koleszterin szintjét.
Ezt a hatást a diófélék magas egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav tartalmával magyarázzák.
 
Csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
Egy kutatás szerint azoknak, akik rendszeresen elrágcsálnak egy marék diófélét, tizenöt százalékkal
csökken az esélyük arra, hogy rákosak legyenek. Az ok: a magokban sok a sejtvédő hatású
antioxidáns.
 
Segíthetnek abban, hogy egészséges legyen a testsúlyunk
Bár a diófélék nem éppen kalóriaszegények, van bennük fehérje, rost és egészséges zsír is, amely
segíthet az étvágyunk kordában tartásában. A fogyókúrás étrendekbe is érdemes őket - mértékkel -
beilleszteni, mert segítenek elérni és megtartani a vágyott álomsúlyt.
 
Egy a mediterrán diéta hatásait kutató kísérletben azok, akiknek dióféléket adtak zsírforrásként,
átlagosan 5 cm-t adtak le a derékbőségükből, jóval többet, mint azok, akik olívaolajat fogyasztottak.
Újabb kutatások szerint a diófélék kalóriatartama nem szívódik fel teljesen a szervezetünkben, egy
részük fogva marad a diófélék rostjai között.
 
Cukorbetegek számára is hasznosak
Több kutatás is igazolja, hogy a rendszeresen dióféléket fogyasztóknak kisebb az esélyük arra,
hogy cukorbetegek legyenek. Mivel a diófélék szénhidráttartalma alacsony, nem dobják meg a
vércukorszintet. A diófélék csökkenthetik az oxidatív stresszt, a vérnyomást és egyéb markereket
diabéteszes betegeknél.
 
Prediabéteszesek számára is hasznosak, mivel napi szinten az étrendbe építve növelhetik a szervezet
inzulinérzékenységét.