Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Kakaó

A szuperélelmiszerek olyan természetes ételek, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és más egészségjavító, illetve öregedésgátló összetevőket. Most az erről az oldaláról kevésbé ismert, azonban a szuperélelmiszerek között is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező kakaóbabot mutatjuk be.
 
A kakaóbabot az elmúlt évek során számtalan tudományos vizsgálatnak vetették alá, melyek mindegyike megerősítette, hogy a kakaófa gyümölcse igencsak jelentős tulajdonságokkal rendelkezik az emberi egészség védelmét illetően. 
 
A nyers kakaó szenzációs egészségügyi előnyöket kínál az emberi test számára, azonban fontos megjegyezni, hogy ezen szuper hatások egyáltalán nem igazak a széles körben elterjedté vált alkalizált, vagy más néven holland kakaóporokra! Ugyanis az alkalizálás során, melyben a kakaóport kálium-karbonáttal kezelik, a kakaó hatóanyagainak 85%-a bizonyítottan megsemmisül. A Hollandok az alkalizálást a kakaó pH értékének növelése érdekében fejlesztették ki, amitől habár a kakaópor sötétebb színűvé és vízben könnyebben oldódóvá válik, az elképesztő természetes élettani hatásait viszont szinte teljesen elveszíti.
 
A nyers kakaópor nem csak finomabb, de sokkal egészségesebb is, mint az alkalizált. Íme néhány a hatásai közül, amit kár lenne figyelmen kívül hagyni.
 
VÉDELMET NYÚJT A SZÍVBETEGSÉGEKKEL SZEMBEN
A nyers kakaóban található flavanolok tulajdonképpen egy gyulladáscsökkentő és szívvédő hatású antioxidáns csoport. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezek a vegyületek védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek ellen, csökkenthetik a stroke kockázatát, és javíthatják a vérkeringést is! A nyers kakaó több mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz, köztük a polifenolokként ismert komplex antioxidánsokat is, melyek segítenek az LDL (rossz koleszterin) csökkentésében és az érfalon kialakuló plakkok megakadályozásában.
 
SEGÍT MEGELŐZNI A KORAI ÖREGEDÉST
A kakaóban található polifenol antioxidánsok ugyanazon antioxidáns csoportba tartoznak, mint a zöld tea és a vörösbor antioxidánsai. Ezek az antocianinok (a sötét színű gyümölcsökben megtalálhatók) és a katekinek (a zöld teában megtalálhatók) védik a sejteket a korai oxidációtól vagy a pusztulástól, ezáltal tovább megőrizve a fiatalságunkat. Tudtad, hogy a nyers, egész, napon szárított kakaóbab a természetben előforduló leggazdagabb antioxidáns forrás? Az ORAC értéke: 95500 /100g. Csak összehasonlításképpen, az áfonya ORAC értéke 2400/100g. Az ORAC érték egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, mely az élelmiszerek és táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál.
 
MAGAS VÉRNYOMÁS ELLEN
A flavonoidban gazdag kakaóbab segíthet a vérnyomás csökkentésében és az erek rugalmasságának javításában. Az e témában végzett kutatási eredmények pozitív változást mutattak a szisztolés és a diasztolés vérnyomásban. Ezek a kedvező változások a kakaóbab antioxidánsainak jelenlétére vezethetők vissza, amelyek stimulálják a nitrogén-monoxid termelődését, ami segít fenntartani az erek egészségét, ezáltal egészséges keringési rendszert biztosítva a szervezet számára. 
 
Egy másik, a kakaó vegyületeivel foglalkozó tudományos vizsgálatnak köszönhetően ma már ismert, hogy napi 1052 mg kakaó flavonoid hat héten keresztül történő fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a mérsékelten hipertóniások vérnyomását. A nyers, napon szárított kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok. Napi 1052 mg kakaó flavonoid szervezetbe juttatásához nagyjából 7 szem kakaóbabot kell elfogyasztanunk nyersen (pörköletlenül) naponta!
 
TERMÉSZETES ENERGIAFOKOZÓ
Egy csésze kakaó ugyanannyi energiát szolgáltat, mint egy csésze kávé. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag nyers kakaó azonban az idegrendszer túlzott stimulálása nélkül képes energiát adni a testnek, így hihetetlenül hosszú távú energiához juthatunk általa! Ha fáradt vagy, nem csak energiához juthatsz a nyers kakaópor által, hanem magnéziumhoz is! A magnézium a természetes táplálékforrások közül az egyik legmagasabb koncentrációban a nyers kakaóban található. A magnézium védelmet nyújt a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen. Két evőkanál nyers kakaópor megközelítőleg 50 mg magnéziumot tartalmaz.
 
BOLDOGSÁG A KAKAÓVAL
Azokon a napokon, amikor egy kis extra boldogságot keresel, a nyers kakaó az egyik legegészségesebb és leghatékonyabb dolog, amit választhatsz! A nyers kakaó többek között tartalmazza azt a hangulatjavítót is, amit anandamidnak, vagy más néven boldogság molekulának hívnak. Ezeket a molekulákat a szervezetünk saját maga is termeli, ettől vagyunk képesek az eufória érzésére.
 
A kakaóban található másik hangulatot fokozó vegyület a PEA, vagy más néven  a fenetil-amin, amely az endorfinok felszabadulását és a kellemes ópiumszerű neurokémiai anyagok kiváltását idézi elő. Ezek az anyagok gyakran felszabadulnak a testben természetesen is, például amikor beleszeretünk valakibe. Mindezen túlmenően ezek a kémiai anyagok javítják a libidót is, nagy valószínűséggel ezért is olyan népszerű a csokoládé Valentin-napon!
 
A kakaó növeli a szerotonin szintet az agyban, ami nem más, mint a jó érzés vegyi anyaga. Például amikor a nők menstruálnak, a szerotonin szintjük gyorsan és drámaian csökken. A kakaó ilyenkor kifejezetten nagy segítséget nyújthat, ugyanis bizonyítottan növeli a nyugtató hormonok termelődését az agyban, melyek segítenek helyreállítani a jólét érzését.
 
TÁPLÁLJA A SZÉPSÉGET
Gazdag kénforrás! A kén jelentős szerepet játszik a kollagén és a kreatin termelődésében, ami nagyon fontos a szép bőrhöz, a fényes hajhoz és az erős körmökhöz is! Mindemellett a kén fontos szerepet játszik a tápanyagok sejtekbe történő be- és kijuttatásában, a vércukorszint szabályozásában, a szövetek helyreállításában és az immunrendszer működésében.
 
JAVÍTJA AZ ANYAGCSERÉT
Ha az étrend nem tartalmaz kellő mennyiségű antioxidánst, annak hosszú távon veszélyes egészségügyi következményei lehetnek. Egy svájci tanulmány kimutatta, hogy a nyers kakaó fogyasztása alig két hét alatt csökkentette a szervezetben a kortizol stresszhormon szintet, javította az anyagcserét és a bél mikrobiológiai működését is.
 
MEGELŐZHETI AZ ELHÍZÁST
Egy tanulmány bemutatta a kakaó lehetséges előnyeit a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás megelőzésében is. A kakaóbabban lévő flavonoidok és polifenolok felerősítik a zsírégető folyamatokat a testben! A kakaó anyagcsereserkentő hatását a katechin nevű flavonoidnak köszönheti. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a flavonoidokban gazdag kakaóbab fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint meggátolja az elhízást és a test legyengülését is. A kakaóbab elősegíti a lipid anyagcserét és csökkenti a zsírsavak szintézisét és transzportját. A termogenezis, a fehér zsírszövetek és a máj hőtermelésének mechanizmusa is javul általa.