Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Levélzöldségek

Aki szeretne egészségesen táplálkozni, mindenképpen érdemes beépítenie diétájába a zöld leveles
zöldségeket. Sok bennük a vitamin, az ásványi anyag, viszont kalóriatartalmuk igen alacsony, és
fogyasztásuk csökkenti számos betegség kockázatát is.
 
A leveles zöldekből számos fontos tápanyag bevitele fedezhető, beltartalmi értékeiknek
köszönhetően csökkentik a gyulladásokat, kálium- és K-vitamin-tartalmuk védi a szív egészségét,
antioxidáns hatású vitaminjaiknak pedig a daganatos betegségek megelőzésében is szerepük lehet.
Egyes leveles zöldségeknek kesernyés az íze, amit nem mindenki kedvel, de egy kis kreativitással
ügyesen elrejthetjük őket egy finom levesben, salátában, vagy zöldséges mártásban, egytálételben.
 
Lássuk, miért is olyan fontosak?
Kiváló folsavforrások
A folsav a B-vitaminok közé tartozik, nevét a latin „folium” vagyis levél szóról kapta. Nem véltelenül,
hiszen a sötétzöld levelekben található leginkább. Hiánya emésztőrendszeri problémákhoz, szív- és
érrendszeri betegségekhez és születési rendellenességekhez vezet. Rendkívül fontos szerepe van a
sejtek örökítőanyagának, a DNS és az RNS szintetizálásában, illetve a hibáik kijavításában. A folsav a
vörösvérsejtek előállításában, a sejtosztódás támogatásában is szerepet játszik, és nagy szerepe van
az agyunk egészségének megőrzésében.
 
Segítenek a zsírégetésben
A levélzöldségeket gyakran ajánlják fogyókúrázóknak. Értékes tápanyagokat tartalmaznak alacsony
kalóriatartalom mellett, ugyanakkor a fogyásban nem kizárólag ezek a tulajdonságok játszanak
szerepet. A levélzöldségekben található nitritek segítenek a fehér, zsírraktározó zsírsejteket barna,
zsírégető zsírsejtekké alakítani.
 
Védik a szív egészségét
Sötétzöld levélzöldségek rendszeres fogyasztásával több oldalról is védhetjük szívünk egészségét. A
levélzöldségek szabályozzák az eritropoetin (EPO) nevű hormon termelődését, amely a vér
viszkozitásának csökkentésén keresztül mérsékeli a vérrögök és a szívinfarktus kialakulásának
kockázatát. A levélzöldségek rostjai a vér koleszterin és trigliceridszintjét szabályozzák, ezen kívül a
vérnyomásunkra is jótékony hatással van a zöld levelek fogyasztása. A homocisztein emelkedett
szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek között összefüggést mutattak ki, de jó hír, hogy a
levélzöldségek támogatják szervezetünket a homociszteinek lebontásában is.
 
Segítenek a diabétesz megelőzésében
A vércukorszint ingadozása, ami később cukorbetegséghez vezethet, megelőzhető, illetve
szabályozható levélzöldségek rendszeres fogyasztásával. Rosttartalmuk mellett magas magnézium,
ALA Omega-3 zsírsav és polifenol tartalmuk kiemelkedő szerepet játszik a vér glükózszintjének
emelkedése és az inzulin érzékenység szabályozásában.
 
Késleltetik az öregedést
A Rush University Medical Center által közzétett tanulmány jelentős csökkenést tapasztalt a kognitív
képességek hanyatlásában azoknál a résztvevőknél, akik több levélzöldséget fogyasztottak. A kutatók
az öregedést gátló hatást a levélzöldségek magas K-vitamin és folsav tartalmával, valamint a jelentős
mennyiségű antioxidáns, mint a béta-karotin és a lutein jelenlétével magyarázzák. A sötétzöld leveles
zöldségek antioxidáns, sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatása mind hozzájárul az öregedés
késleltetéséhez.
 
Védenek az UV sugárzás káros hatásaitól
A levélzöldségek sejtszintű védelmet adhatnak az UV sugárzás káros hatásai ellen a bennük található
lutein, zeaxantin és karotinoidok antioxidáns és gyulladásgátló hatásának köszönhetően.
 
Védelmet nyújtanak a mérgező anyagok ellen
Az aflatoxin egy erős karcinogén hatású méreg, melyet a penészgomba állít elő és szinte mindenhol
megtalálható. A növényekben és különösképpen a zöld levelekben előforduló klorofill képes
semlegesíteni, ártalmatlanná tenni ezeket a mérgeket.
 
Milyen zöldeket fogyasszunk
Minél sötétebb zöld, annál jobb. A legjobbat akkor tesszük az egészségünkkel, ha többféle
levélzöldséget fogyasztunk és keverjük őket. Azért sem tanácsos egyfajta zöldnél leragadnunk, mert
egyes fajták hátráltathatják a kalcium felszívódását, viszont keverve fogyasztva ez a hatás jelentősen
csökkenthető. A kelkáposzta, a rukkola és a spenót jól ismertek, de ne feledkezzünk meg a
mángoldról, a vízitormáról és a cékla leveléről sem.