Tanuld meg elfogadni önmagad!

Tanuld meg elfogadni önmagad!

A legtöbb ember hallotta már életében valamikor, hogy „fogadd el és szeresd önmagad”

De mégis hogyan? A tény, hogy képtelen vagy a gyakorlati életbe átültetni a megfordításokat, újabb önkínzás forrása lehet. „Mi a baj velem? Miért nem vagyok képes szeretni önmagam?” – kérdezheted. Ezt a folyamatot nem lehet erőltetni. Az egyetlen, amit tehetsz, ha elvégzed az önvizsgálatot, és kideríted, mi az igazság.
 
Az önvizsgálat
Ha nem szabadulsz meg a gyötrő gondolatoktól, hiába ülsz bele egy nagy kád illatos fürdővízbe, gyújtasz gyertyákat, ismételgetsz magadban pozitív megerősítéseket, és kényezteted magad minden elképzelhető módon. Amint kihúzod a dugót, és kiszállsz a kádból, újra ugyanolyan rosszul érzed magad, hiszen a gondolatok visszatérnek, hogy tovább kínozzanak. Olyan ez, mintha csapdát állítanál valakinek, csakhogy az áldozat önmagad vagy.
 
Ahhoz, hogy feltérképezd a magadról alkotott hamis vélekedéseidet, néhány nagyon intim kérdést is fel kell tenned magadnak. De mitől félsz? Miért szégyenkezel? Kire neheztelsz még mindig – miközben tudod jól, hogy senkire sem kellene? Mi az, amit nem vagy képes megbocsátani magadnak? Az önvizsgálat nem manipuláció. Arról szól, hogy leásol magadban, megkeresed a szeretet és az igazság forrását, és rálelsz a saját válaszaidra. Mindaddig, amíg problémát jelent számodra, hogy önmagadat szeresd, nem végeztél teljes munkát.
 
Önmagad szeretetének akadályai
1. Amit a világon a legjobban szégyellsz
Jó kiindulási pont lehet, ha megkeresed, mi az, amit a világon a legjobban szégyellsz. Ez beletelhet egy kis időbe. Az ember ugyanis annyira titkolni próbálja ezeket a dolgokat, hogy még önmaga előtt is leplezi őket, és közben a méltóságának megőrzésével kapcsolatos szólamokba kapaszkodik, míg a gondolatai továbbra is vadul cikáznak akörül, milyen szörnyű és megbocsáthatatlan dolgokat tett a múltban. A titkok mindig önvizsgálatért kiáltanak. Mindaddig nem lehetsz szabad, amíg rejtegetni próbálsz valamit. Így lehet, hogy végül azokból a dolgokból, amiket a világon a legjobban szégyellsz, az élet legnagyobb ajándékai kerekedhetnek.
 
Ha a legsötétebb titkodat megkérdőjelezed és megfordítod, rájössz, hogy minden, amiről úgy gondoltad, hogy abból következik, valójában nem feltétlenül igaz. Ez az utazás lehetővé teszi az elme számára, hogy más igazságokat dobjon a felszínre – olyanokat, amelyek a jó oldaladdal kapcsolatosak. Rá fogsz jönni, hogy nincs semmi, amit rejtegetned kellene önmagad elől. Az igazság az, ami felszabadít.
 
2. A megbocsátás
Ha nem bocsátunk meg másoknak, magunknak sem tudunk megbocsátani. Próbáld ki a gyakorlatban a sérelem elengedését másokkal és önmagaddal szemben.
 
3. Megbékélni a kritikával
Ha valóban szabad akarsz lenni, a másoktól kapott kritika számodra ajándék. Ha egy bírálat hallatán megsértődsz, vagy a legkisebb ösztönzést is érzed arra, hogy védekezni kezdj, az azt jelzi, hogy valamit még nem fogadsz el, vagy nem szeretsz önmagaddal kapcsolatban. Ez az a részed, amit el akarsz rejteni. Mi a legrosszabb, amit mások mondhatnak rólad? Hogy erőszakos vagy? És mondd, valóban az vagy néha? Akkor igazuk van, nem? Vagyis a legrosszabb dolog, ami történhet, hogy megmondják neked az igazat. Hát nem ez az, amit akarsz? Bármit is mondjanak rólad, ha ideges leszel tőle, te szenvedsz az adott pillanatban. A stressz pedig mindig azt jelzi, hogy ideje felülvizsgálnod a gondolkodásodat.
 
Ha nem vesztegeted tovább az energiádat mások elfogadásának keresésére, megnyílhatsz a kritika előtt. Úgy tekinthetsz rá, mint ajándékra, és beláthatod, hogy nem kell azonnal ugranod, hogy megcáfold vagy védekezz ellene!