Tanulj meg nemet mondani a gyermekednek

Tanulj meg nemet mondani a gyermekednek

Minden gyermeknek szüksége van bizonyos korlátokra – és arra, hogy időnként nemet mondjunknekik. Mondj nemet…

… mikor veszély fenyegeti gyermeked
Természetes gyermeki ösztön az ugrálás, futkározás, a világ felfedezése. Ám, ha veszélyes vállalkozásba fog, állítsd meg – mindegy, mennyire tiltakozik. Lehet, hogy fel kell emelned hozzá a hangod, és keményen kell kimondanod ezt a kis szócskát, szigorúan gyermeked szemébe nézve. Tedd meg, gyermeked testi épsége fontosabb, mint egy-két könnycsepp. A kisebbeket, akik még nem értik a nemet, egész egyszerűen el kell távolítani a veszélyforrás közeléből. Közben mondhatod, hogy „juj”, „jajaj”, hogy megtanítsd neki, veszélyben van.
 
… mikor másokat bánt
Nekünk nehéz megérteni, de a három évnél fiatalabb gyerkőcök még csak a saját nézőpontjukból tudják szemlélni a világot. Nem értik, hogy a másiknak fáj, ha belerúgok, megharapom. Csupán azt tudják, hogy megkönnyebbülnek, ha dühükben odacsapnak a maminak. Fontos, hogy ne hunyjunk szemet efelett a viselkedés felett. Fogjuk meg az ütésre lendült kezecskét és határozottan mondjuk a kicsinek például, hogy: „tudom, milyen dühös vagy, de a bátyádnak fáj, ha megvered.” Ezután bátoríthatjuk, hogy ölelje meg és adjon egy nagy cuppanós puszit az áldozatának. Sose üssünk, rúgjunk, harapjunk vissza a gyerkőcnek, hogy tudja, milyen érzés – ebből azt fogja leszűrni, hogy ez a fajta viselkedés elfogadható.
 
… hisztizik, dühöng
A gyerekek iszonyatos hisztit tudnak levágni, ha megtiltunk nekik valamit, nem kapnak meg valamit. Még ha fáradtak, elcsigázottak vagyunk is, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, de ne adjuk be a derekunkat, ha a jövőben el akarjuk kerülni a hasonló nagyjeleneteket. A kulcs a nyugalom, és a hiszti végének kivárása. Amikor a kicsi lenyugszik, egy nagy ölelés kíséretében mondjuk el neki, hogy tudjuk, mennyire szeretett volna felülni a nagybácsi motorjára, de továbbra se engedjük meg neki.
 
Könnyebb nemet mondani, ha:
- pároddal, a gyermekre vigyázó felnőttekkel tisztázzátok, mit engedtek neki és mit nem
- hagyod, hogy bizonyos dolgokban gyermeked döntsön
- fogalmazz pozitívan, a „Ne menj a sütő közelébe!” helyett mondd inkább azt, „Gyere inkább az
asztalhoz, a sütő nagyon forró.”
- határozottan, tisztán beszélj, ne kiabálj – ha ordibálsz, könnyen ő is üvöltözni kezdhet veled
- ne várd meg, míg kezd elszakadni a cérna, addig szólj rá tilosban járó gyermekedre, míg ezt
higgadtan meg tudod tenni
- mindig dicsérd meg, ha jól viselkedik, figyelj oda rá és halmozd el sok-sok szeretettel.