Tavaszi nagytakarítás a természet erejével

Tavaszi nagytakarítás a természet erejével

Az alapos nagytakarítás lépései természetes úton

A hosszú tél után ideje nekiállni a tavaszi nagytakarításnak. Javasoljuk, hogy a drága, mesterséges tisztítószerek helyett próbáld ki a természetes, akár a háztartásodban is megtalálható anyagokat.
 
Hogy melyek az alapos nagytakarítás lépései természetes úton?
 
Sajnos a takarítószerek bővülő arzenáljában is alig találunk mesterséges színezékektől, illatanyagoktól, és egyéb agresszív szerektől (ammónia, fehérítő, savak) mentes terméket. Ezek a vegyi anyagok könnyen irritálják a szemet, tüdőt (különösen a gyermekekét és a háziállatokét), ráadásul legtöbbjük feleslegesen tartalmaz antibakteriális szereket, miközben növelik a beltéri légszennyezettséget és a pénztárcánkat is indokolatlanul sokkal terhelik.
 
Mi tehát a megoldás? Ismerd meg újra a hagyományos recepteket, praktikákat, amik egyáltalán nem olyan bonyolultak, mint azt előre sejtenéd. A fürdőszobában és konyhában található csempét citromsavval és ecettel is tisztíthatod, míg a szódabikarbóna és víz keveréke a konyha bármely felületén hatékony.
 
Az ablakot és tükröket vízzel jól feloldott ecettel és újságpapírral egyszerűen tisztára törölheted, de ugyanezt akár a fapadlón is kipróbálhatod. A már említett szódabikarbóna a sütő makacs foltjaira is kiváló megoldást nyújt. Bátran javasoljuk mindenkinek a bemutatott anyagok kipróbálását, ugyanis legtöbbször ugyanaz a hatás érhető el velük, mint a drágább tisztítószerekkel, ráadásul sokkal környezet- és egészségkímélőbb módon.
 
Az alapos nagytakarítás lépései
 
A takarítás fő szabálya: fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál. Fontos az is, hogy takarítás közben/után szellőztess, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel.
 
Először pókhálózz le alaposan! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (pl. függönykarnis, fűtéscsövek stb.) nyeles tollseprűvel tisztítsd meg (kaphatóak olyan változatok, amelyek magukhoz vonzzák a port, így könnyebb dolgod lesz).
 
Következhet a szekrények portalanítása. Ne csak a szokásos helyekről, a feltűnőbb polcokról távolítsd el a port! A nagytakarítás alkalmával húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgesd le enyhén mosószeres vízzel. A könyveket vedd le, és a szabad levegőn összeütögetve portalanítsd őket, majd töröld át egy száraz ruhával. A dísztárgyakat is tisztítsd meg!
 
Mosd le az ajtókat, ajtófélfákat is – nem is gondolnád, ezek mennyire elkoszolódnak a mindennapi használat során.
 
Jöhet az ablakpucolás! Ha koszosabb az ablak, érdemes először mosószeres vízzel lemosni, majd ablaktisztító szerrel is befújni az üveget, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra törölni. Az üveg után mosd le a keretet is. Az ablaktisztítással egyidejűleg érdemes leszedni a függönyöket is – ezeket mosógéppel mosd ki, majd az ablakpucolás után, még kicsit nedvesen tedd őket vissza, így kilógják magukat.
 
Tisztítsd meg a kényesebb belső felületeket: enyhén ecetes vízzel vagy öko ablaktisztítóval töröld át a tükröket, lámpákat, monitorokat is.
 
Mosd ki a lakástextíliákat! Tedd a mosógépbe az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket. Ha van rá lehetőséged, az ágyneműt tedd ki a napsütésre, ez nem csak felfrissíti a takarókat és párnákat, de a poratkák ellen is hatásos.
 
Fürdesd meg a növényeket! A szobanövények poros leveleit töröld át vizes ruhával, esetleg felhígított tejbe vagy sörbe mártott vattával. A „szőrös”, bolyhos levelű növények kivételek, ezekre csak langyos vizet spriccelj törölgetés helyett. A nagyobb virágokat akár a fürdőkádba állítva is lezuhanyozhatod. Ne használj viszont úgynevezett „levélfényt”, mert ez portalanítás nélkül inkább eltömi a virágok pórusait! Az elszáradt, felkopaszodott, betegnek tűnő részeket vágd le, ha kell, ültesd is át a növényeket.
 
Porszívózz ki alaposan! Ha máskor nem szoktad, most mindenképpen húzd el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokban is kitakaríts. Ha van rá lehetőség, a nagyobb szőnyegeket a szabadban is porold ki! A foltokat szőnyegtisztító szerekkel próbáld meg eltüntetni. Ha esetleg arra alkalmas porszívód van, végezz nedves szőnyegtisztítást.
 
Fordíts gondot a padlóra: ha már nem csillog úgy a parketta, mint új korában, dörzsöld át padlófényezővel, viasszal, esetleg olajjal.
 
Takarítsd ki a konyhát! Pakold ki a konyhaszekrényt és mosd le mosószeres vízzel. A konyhapultot se hagyd ki! Ha van rá erőd, érdemes elmosni a ritkábban használt edényeket és poharakat. A tűzhelyet és a sütőt szódabikarbónával tisztítsd meg, a lefolyóba pedig önts öko lefolyótisztítót. Ne feledkezz meg a mikró kitakarításáról sem! A mikrót egyszerűbben kitisztíthatod, ha ecetes vizet melegítesz benne és hagyod az ecetes párát tíz percig dolgozni, mielőtt kitörölnéd. A hűtőből mindenképpen dobd ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és tisztítsd ki az összes tároló rekeszt, ha pedig szükséges, olvaszd is le. A konyharuhákat, konyhában használt textíliákat mosd ki.
 
Végül pucold ki a fürdőszobát! Pakolj le a polcokról, szekrényről, és törölgess át mindent. Mosd le a csempét, a csaptelepekről, a zuhanyról és a csőről pedig távolítsd el a vízkövet. Tisztítsd ki a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréld ki a törölközőket. Ha úgy érzed, mindennel kész vagy, még egyszer alaposan söpörj fel vagy porszívózz ki, moss fel a lakásban és szellőztess ki.