Te tudod mit jelent az SPF?

Te tudod mit jelent az SPF?

Sok félreértés kering az SPF jelentéséről és a naptejek helyes használatáról.

 Ahhoz, hogy a nyaralás, strandolás során gondtalanul élvezhesd a napsugarakat, fontos tisztában lenned a megfelelő napvédőkrém kiválasztásának és használatának legfontosabb szempontjaival.
 
Ebben nyújtunk segítséget.
 
Mit jelent az SPF?
A SPF azaz a fényvédő faktor (Sun Protection Factor) azt mutatja, mennyire véd egy termék az UVB- sugarak ellen, pontosabban, mennyit enged át. Egy 10-es faktor a napsugarak 1/10 vagyis 10%-át engedi át, tehát 90%-ban véd, ugyanígy az 50-es faktor a sugárzás 1/50 részét, vagyis 2%-át engedi át.
 
SPF 15 az UVB sugarak 93%-át blokkolja
SPF 30 az UVB sugarak 97%-át blokkolja
SPF 50 az UVB sugarak 98%-át blokkolja
 
Láthatjuk, hogy egy SPF 30 csak 4%-kal ad nagyobb sugárzás elleni védelmet, mint egy SPF 15 faktorszámú naptej, de dupla annyi ideig.
 
Egy másik nézőpontból:
SPF 15 (93%-os védelem) 100 fotonból 7-et enged át (foton = a fény elemi részecskéje)
SPF 30 (97%-os védelem) 100 fotonból 3-at enged át
 
Tehát, míg a sugárzás elleni védelmet nem lehet megduplázni, addig viszont egy SPF30 csak fele annyi káros részecskét enged át, mint egy SPF15.
 
Az SPF segítségével kiszámolhatjuk, mennyi időt tölthetünk biztonságosan a napon.
 
A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja. Fontos tudni, hogy bőrünk saját védelmi rendszere mennyi ideig biztosít védelmet. Ezt az időt megszorozva a faktorszámmal (SPF) megkapjuk, hogy mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy léégnénk.
 
Amennyiben bőrünk normál, védtelen állapotban 10 perc alatt ég le, egy SPF15 faktorszámú naptej használatával 150 percig tolhatjuk ki ezt az időtartamot. Ezt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekenjük magunkat, de ahhoz, hogy ennyi időt tölthessünk a napon, a napvédő krémet ajánlott többször is felvinni a bőrünkre, mert a ruha vagy az izzadtság könnyen letörölheti.
 
A napon eltölthető idő függ még az UV-sugárzás erősségétől és attól is, hogy mennyi naptejet használunk.
 
Mennyi krém az elég?
Szakértők szerint a csomagoláson feltüntetett fényvédelmet akkor biztosítja egy termék, ha négyzetcentiméterenként 2 mg-ot kenünk a bőrünkre, és ezt 2 óránként megismételjük. Ez mennyit is jelent pontosan?
 
Gyors számítás szerint egy felnőtt bőre kb. 1,5 m 2 , de ugye nem kenjük be tetőtől talpig. Kihagyjuk a fürdőruhával fedett részeket, a hajunkat, talpunkat, így nagyjából 1 m 2  bekenésre váró terület marad. Ez azt jelenti, hogy egyszeri kenés alkalmával kb. 20 g naptejet kell felvinnünk. Ugyan naptejre nem igaz, hogy 20 ml = 20 g, de az egyszerűség kedvéért számolhatunk ezzel, így körülbelül egy 2 cl űrtartalmú pálinkáspohárnyi krémet ajánlott magunkra kennünk.
 
A magasabb faktorszámú krémből kevesebb is elég?
Meglepő, mégis igaz: a legtöbb ember az előírt mennyiségnek csupán ¼ -½ részét keni magára. Sokan úgy gondolják, ha egy magasabb faktorszámú naptejet vásárolnak, mondjuk 30 SPF-et, akkor abból fele annyi is elég, hogy ugyanannyi ideig védelmet nyújtson, mint egy 15 SPF. Ezzel szemben, amennyiben csak az előírt mennyiség felét kenjük magunkra, az a flakonon feltüntetett SPF-érték négyzetgyökének megfelelő fényvédelmet fogja nyújtani, ami pl. SPF 30 esetén csupán SPF 5,5.
 
Mivel az előírt 2 mg/cm 2  mennyiséget szinte lehetetlen jól elkenni, mindig tudatosítsuk magunkban, hogy valószínűleg jóval kevésbé vagyunk védettek az UV-sugarakkal szemben, mint ahogy azt a flakonjelzés alapján gondolnánk!
 
Mi a helyzet az UVA-sugarakkal?
A fényvédőkrémek megválasztásánál fontos szempont, hogy ne csak az UVB-, hanem az UVA- sugarakkal szemben is védelmet nyújtsanak. Az új előírások alapján a korszerű fényvédő krémekben az UVA faktorszámnak legalább a fényvédő faktorszám egyharmadának kell lennie, azaz egy 30 SPF faktorszámú krém 10-es UVA védelemmel rendelkezik. Azokon a termékeken, amelyek eleget tesznek ennek a feltételnek, egy karikába írt UVA jelzéssel tüntetik ezt fel.
 
Érdekesség, hogy a Napnak nem csupán az ultraibolya, hanem az infravörös sugarai is káros hatással vannak bőrünkre. Az infravörös sugarak szabadgyökök képződésén keresztül károsítják a bőr kollagénrostjait. A fényvédők aktív hatóanyagai hatástalanok az ilyen sugárzással szemben, a korszerű fényvédőkrémek ezért antioxidánsokat is tartalmaznak.
 
Fontos, hogy a naptejnek is van szavatossága, lejárati dátuma, és akár meg is romolhat. A meleg és az oxigén hatására a naptej elveszíti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodik, és gombák kezdenek szaporodni benne. Tehát nem éri meg spórolni a naptejjel, a maradékot ne tedd el jövőre, inkább vegyél újat.