Természetes módszerek hajhullás ellen

Természetes módszerek hajhullás ellen

A hátterében számos dolog állhat

A hajhullás hátterében számos dolog állhat a nem megfelelő kozmetikumok használatától a vitaminhiányon át egészen valamilyen betegségig. Kevésbé súlyos esetekben az alábbi módszereket érdemes kipróbálni.

Fejmasszázs
A legolcsóbb és talán legegyszerűbb módszer a hajhullás megállítására, illetve a hajdúsításra a rendszeres fejmasszázs. Száraz és nedves hajon, illetve fejbőrön is elvégezhető. Ujjbegyeinkkel gyengéden, de határozottan masszírozzuk át a fejbőrt körkörös mozdulatokkal elölről hátrafelé haladva, majd többször túrjunk a hajunkba és simítsuk végig fejbőrünket egészen a nyakunkig, végül óvatosan húzogassuk meg a hajat. A masszázs hatására felélénkül a vérkeringés, ezáltal javul a hajhagymák vér- és tápanyagellátása. Minden nap érdemes szánni rá öt percet a látható eredményért.
 
Növényi olajok
Az aromaterápiában, illetve alternatív gyógyászatban használt olajokat a haj egészségének visszaállítására is érdemes használni. A Mayo Clinic kutatása szerint a levendulaolaj hozhat jó eredményeket az enyhe kopaszodás, hajhullás kezelésében, amelyet a nagyobb siker érdekében rozmaringolajjal, illetve kakukkfűolajjal is kombinálhatunk. Ezeket egy hordozóolajba, pl. jojobaolajba, olívaolajba, vagy kókuszolajba keverve masszírozzuk a fejbőrbe. Fontos, hogy az első alkalom előtt végezzünk bőrtesztet az olajokkal a könyökhajlatunkban, és csak akkor használjuk ezeket, ha 24 óra eltelte után sem tapasztalunk semmiféle allergiás reakciót.
 
Vitaminok
Az egészséges hajhoz egészséges szervezet is kell, mivel sokszor valamilyen betegség vagy legalábbis vitaminhiány áll a hajvesztés hátterében. Az egészséges és dús hajhoz szervezetünknek elsősorban vasra, folsavra és cinkre van szüksége, de biotint, azaz B-7 vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is hozhat javulást. A Mayo Clinic munkatársai kiemelik, hogy elsősorban változatos, egészséges táplálkozás útján biztosítsuk szervezetünk vitamin- és nyomelemszükségletét, ezzel elkerülve a túladagolás veszélyét.