Természetes parfümök

Természetes parfümök

Aromák és illóolajok keveréke

A kozmetikumok csomagolásán olvasható Parfum/Fragrance elnevezés alatt általában egy szintetikus anyagokból álló koktél lapul (10-100 összetevőből), melyekről semmit nem tudunk, mivel nagy többségüket nem szükséges nevesíteni. A parfümöknél nem is szabad megtudni az összes felhasznált anyag listáját, mivel a parfümöt alkotó kompozíció ún. üzleti titoknak minősül. 
 
Mit jelent valójában a Fragrance? A Nemzetközi Parfüm Egyesület (IFRA) definíciója szerint bármilyen alapanyag/összetevő, amelyet az illatanyagok gyártására használnak, azok aromájának előállítása, aromájának intenzitása, vagy az illatok összhangjának, keveredésének javítása érdekében. Röviden, ez egy aroma, ami oldószereket, stabilizátorokat, tartósítószereket és színezékeket is tartalmazhat. A parfüm pedig az aromák és illóolajok keverékének általános elnevezése.
 
Ma már a szintetikus illatok (fragrance, parfum) nem csupán a parfümök és kölnivizek, de a hétköznapi kozmetikumok, tisztítószerek állandó összetevői is, így a fogyasztók kitettsége és az ezzel összefüggésben kialakult érzékenység is jelentős mértékben megnőtt. A kozmetikumokban a szintetikus illatanyagok tartoznak az öt leggyakoribb szenzitizer közé. 
 
Azok számára, akik allergiásak a parfümökre és az illatosított termékekre, a sensitive, antiallergén, illatmentes kozmetikumok jelenthetnek megoldást. A natúr kozmetikumok mentesek a kemikáliáktól, ám vásárlásnál itt is érdemes elolvasni az összetevők listáját, hiszen természetes allergéneket is tartalmazhatnak. Például a geraniol vagy a linalool, melyek illóolajokban találhatók, érzékeny bőr esetén allergiás reakciót válthatnak ki. Továbbá egyes illóolajok (borsmenta, eukaliptusz, citrom, bergamott, narancs) nem alkalmazhatók érzékeny bőr esetén, a terhesség első hónapjaiban, vagy közvetlen napfénynek kitett bőrön. 
 
A növényi illóolajok többféleképpen hatnak, de elsődleges hatásuk a szaglásunkon keresztül érvényesül. A limbikus rendszeren keresztül pozitívan befolyásolják közérzetünket, szabályozzák szervezetünk működését (erre épít az illatterápia, ahol mindezeket tudatosan alkalmazzák).
 
A tiszta, növényi illóolajokban a növények valódi illatát érezhetjük, így ha parfümöt készítünk belőlük, akkor természetes, vonzó és egyéni illatszert varázsolhatunk magunknak, amely nem egyenillat és nem tartalmaz petrolkémiai összetevőket. Ráadásképpen az illóolajok gyógyító hatása is érvényesül és nagyon egyszerű elkészíteni. Ugyanakkor egyes természetes illóolajok is kiválthatnak érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat, így mindenképpen figyeljük a hatást. Érzékenység esetén szűrjük ki az érzékenyítő összetevőt. A citrusfélék és a verbéna illóolaja fényérzékenyítő hatású, ezért ne alkalmazzuk bőrünkön, ha napra megyünk!
 
Hogyan készítsük el egyszerűen saját parfümünket?
Hozzávalók: 10-20 csepp szabadon választott illóolaj, 10-50 ml jojobaolaj. Fontos, hogy kizárólag 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk! Ez drágább ugyan, de csak ezek a termékek tartalmazzák a szükséges növényi hatóanyagokat megfelelő mennyiségben.
 
Minden esetben egyéni ízlésünk és igényeink szerint alakíthatjuk a recepteket. Használjuk az elkészített parfümöt a szokásos módon, de belélegezhetjük közvetlenül az üvegcséből is, napos időben pedig hajunkra is kenhetjük a fényérzékenységi reakciók elkerülése érdekében.
 
Elkészítés: Óvatosan keverjük össze az összetevőket, és tegyük légmentesen zárható üvegedénybe. A jojobaolaj kiváló hordozóolaj, mert bőrbarát, nem hagy nyomot, és szinte korlátlan ideig eltartható. A tömény illóolajat illatszerként bőrre csak hígításban használjuk!
 
3 egyszerű, lélekemelő parfüm recept:
 
Örömteli illat
4 csepp bergamottolaj
4 csepp narancsvirágolaj
3 csepp rózsaolaj
3 csepp narancsolaj
+ 10 ml jojobaolaj (bázisolaj)
 
Alkotókészség illata
5 csepp rózsafaolaj
2 csepp zsályaolaj
4 csepp narancsvirágolaj
4 csepp rózsaolaj
+ 10 ml jojobaolaj (bázisolaj)
 
Önbizalom-építő illat
4 csepp gerániumolaj
4 csepp narancsvirágolaj
2 csepp jázminolaj
2 csepp rózsaolaj
2 csepp ilang-ilangolaj
1 csepp kamillaolaj
+ 10 ml jojobaolaj (bázisolaj)