Természetes szépítőszerek a puha és bársonyos kezekért

Természetes szépítőszerek a puha és bársonyos kezekért

Mit tehetünk a kezünk fiatalságáért?

Az arcon kívül a kéz árulkodik talán legjobban az illető személyiségéről, testi-lelki állapotáról, élethelyzetéről, koráról, magán viseli az életút nyomait. Érdemes figyelmet szentelnünk ápolására, gondozására, a jó hír pedig az, hogy ezt egyszerűen, jelentős költségek nélkül is megtehetjük.
 
Belegondoltunk már, mi mindent elárul rólunk a kezünk? Nemcsak az életkorunk, hanem a saját egészségünkhez, kényelmünkhöz való hozzáállásunkat is megmutatja, sőt, tapintatlanul utal az eddigi életútjaink nehézségeire, mostani egzisztenciájára is. A kéz ápolása, fiatalon tartása legyen ugyanolyan fontos, mint az arcé, hiszen ugyanúgy a személyiségünk része, annak lenyomatát őrzi!
 
Hogyan öregszik a kéz?
 
A kézbőr korát annak kollagéntartalma mutatja. Ennek a vízben oldódó fehérjének a kötőszövetek kialakításában, a bőr rugalmasságának megőrzésében és a nedvesség felszívásában van szerepe. A kollagén-molekulák azonban az idő múlásával oxidálódnak, kötéseket hoznak létre, megszilárdulnak és nem képesek a tökéletes nedvszívásra. A kézbőr öregedésének egyik legfontosabb jele a bőr szárazzá válása, elvékonyodása, rugalmatlansága, amelyek miatt a vonalak, ráncok láthatóbbá válnak a kéz bőrén, leghamarabb a kézháton, amely a leginkább ki van téve a napfény károsító hatásának. Emellett a kézháton megjelenő barna foltok (amelyeket a köznyelv tévesen nevez "májfoltoknak"), hólyagok, bevérzések, kékesfekete anyajegyek, kitágult erek, bőrkeményedések, tyúkszemek és a kéz hideggé válása jelzi a kéz öregedését.
 
Egy egyszerű próba is jól mutatja, mennyire előrehaladott a kézbőr öregedése: csípjünk bele a kézhátunk bőrébe, majd engedjük el! A fiatalos, rugalmas, kollagénben gazdag bőr azonnal kisimul, ötven év felett azonban, vagy ha nagyon száraz, rossz állapotban van, akár több másodpercbe is beletelik, míg elsimul a parányi csípés nyomán maradt kis bőrkiemelkedés, kúpocska.
 
Az életkor fontos, de a bőr "éretté válásának", öregedésének nem ez az egyetlen oka, hanem a legkülönbözőbb környezeti tényezők is okozhatják az idő előtti rugalmatlanságát, esztétikai elváltozásait. A kéz is a fénynek, pontosabban az UV-sugárzásnak leginkább kitett bőrfelületek közé tartozik, így a napfény hatása is hamar megmutatkozik. A dohányzás érkárosító hatása először a periférikus érrendszeren jelentkezik, így a kéz hajszálereiben is romlik a keringés: az érfalak sérülékenyebbek lesznek, egy-egy kis ütés, sérülés is bevérzést, kék-fekete nyomot hagy a bőrön. Az alkoholfogyasztás ártalmai, a kitágult pórusok, esetleg a bevérzéses, megpattant hajszálerek szintúgy nyomot hagynak a kéz bőrén is. A klíma, az időjárás, a környezeti hatások ugyancsak befolyásolják a bőr állapotát: a szél, az alacsony páratartalmú helyiség, a fűtés, a légkondicionáló, az erős, antibakteriális hatású szappanok, oldószerek használata további károsodásokat okoz.
 
Mit tehetünk a kezünk fiatalságáért?
 
Ápoljuk rendszeresen! A kiszáradás ellen hatékony "anti-age" krémek kaphatók, amelyek pótolják a bőr elvesztett kollagén- és zsírtartalmát, növelik a nedvszívó képességét. Fürdés, kézmosás, mosogatás után mindig krémezzük be a kezünk a számos kézápoló, hidratáló, bőrtápláló krém valamelyikével. Testünk-lelkünk kényeztetése, azonban nem pénz kérdés. Ha elfelejtettük megvenni kedvenc kozmetikumainkat, vagy a természetes anyagok hívei vagyunk, szinte minden szükséges anyag megtalálható a háztartásban, csak szét kell néznünk és nem árt néhány apró fogás...
 
Citromos kézfürdő
Puhává varázsolja a bőrt, előkészíti a további manikűrözéshez. 1 liter langyos vízbe csavarjuk bele fél citrom levét és 10 percig áztassuk benne a kezünket!
 
Csupa citrom
Facsarjunk citromlevet a kezünkre, de használhatjuk a már kifacsart citrom héjat is, ilyenkor ezzel dörzsöljük be kezeinket. A kézen és a körmökön lévő elszíneződéseket eltüntet és felpuhítja a körömágyat.
 
Sós radírozás
Ha ápolt kezeket akarunk, akkor a kéz bőréről is jó időnként eltávolítani az elhalt hámréteget. A radír összekutyulásához egy evőkanál finom szemű tengeri sóra és körülbelül két evőkanál olívaolajra van szükség. Ezt a kettőt keverjük össze, hogy sűrű, krémszerű állagot kapjunk, ezzel dörzsöljük át kezünket, majd langyos vízzel mossuk le, utána zsíros hidratálókrémmel kenjük át.  A módszer hatásos, de arra figyeljünk, hogy, ha bármilyen sérülés van a kezünkön, akkor a só csípni fogja, tehát ebben az esetben ne használjuk.
 
Gyógyír a beszakadt körömágyra
A körömágy akkor szakad be, ha száraz a bőrünk, viszont, ha huzamosabb ideig be van szakadva, akkor könnyen be is gyulladhat. A megoldás ebben az esetben is a hidratálás, tehát megint jöhet az olíva. Ezúttal viszont barna cukrot tegyünk bele, annyit, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Ha ezzel átkenjük kezünket és körülbelül negyed órán keresztül rajta hagyjuk a bőrünkön, akkor elmúlnak a fájdalmas, gyulladt bőrsérülések. Akinek nagyon repedezett a körömágya, használja ezt a kézpakolást heti kétszer-háromszor.