Természetes színezékek

Természetes színezékek

Melyek a mai kor természetes színezékei?

A fogyasztóban kialakuló első benyomást – amely köztudottan meghatározó jelentőségű – az élelmiszer színe nagyban befolyásolja. Volt idő, amikor a mesterségesen előállított kémiai anyagokban látták az emberi táplálkozás korlátlan fejlődésének alapját. Az elmúlt néhány évtized azonban megmutatta, hogy a lombikban előállított szintetikus vegyületek emberi szervezetbe juttatása beláthatatlan következményekkel járhat. A törvényhozó szervek és az egészségvédelmet szem előtt tartó fogyasztók mindezek ismeretében egyre nagyobb bizonytalansággal kezelik ez utóbbi anyagok kérdését, a gyártók pedig kénytelenek minimális szintre csökkenteni alkalmazásukat. Azonban a használati spektrum beszűkülésével is még jó néhány termékben előfordulnak: üdítőitalokban, szörpökben, szeszes italokban, díszítő bevonatokban, stb. De melyek a mai kor természetes színezékei? 
 
Cikória
A cikória (Cichoriuminthybus) Európában és Ázsiában termő, illetve termesztett gyógynövény, amelynek szürkésbarna, belül sárgás, húsos gyökértörzséből szárítás, pörkölés és porítás útján pótkávét, illetve színezéket nyernek (színanyagai feltehetően az ún. melanoidinek). A cikóriagyökér egyébként inulint, illóolajat, gyantákat és cserzőanyagokat is tartalmaz, a gyógyászatban belső és külső vérzések ellen, továbbá gyomorhurut és sárgaság esetén alkalmazzák.
 
Festőmályva
A festőmályva (Althearosea), vagy mályvarózsa a XVI. század óta egész Európában termesztett dísz- és gyógynövény. A fekete virág kivonatát a gyógyászatban légző- és emésztőszervek betegségei ellen és toroköblítésre használják. A felhasználásra kerülő virág antocianinokat tartalmaz, így színanyagként is alkalmas italok, sütemények színezésére. Elsősorban Belgiumban, Franciaországban, a Balkán-félsziget országaiban és Oroszország területén termesztik, de hazánkban is ismert és termesztett gyógynövény.
 
Kurkuma
A kurkuma a legismertebb természetes színezők közé tartozik. A Curcumalonga gyökerének porából nyerhető ki a kurkumin, amely a növény színezőanyaga. A kurkumin narancssárga, kristályos por formájában kerül forgalomba, az élelmiszer-színezékek listáján az E 100 jelölést kapta.
 
Paprikakivonat
A színezékek között a paprikakivonat (paprika-oleorezin) is nagy jelentőségű, amelyet a Capsicumannuum L. termésének szerves oldószeres kioldásával, majd az oldószer eltávolításával nyernek. Fő színezőanyagai a vörös színű kapszantin és kapszorubin, valamint a sárga színű karotin, kriptoxantin és zeaxantin. (A csípős paprika erős ízét a kapszaicin okozza.)
 
Festősáfrány
Az Afrikából származó festősáfrány vagy sáfrányos szeklice virága szintén kitűnő színezéket hordoz. Fő színezőanyaga a kartamin- vagy sáfrányvörös. A sáfrány széles körben alkalmazott gyógynövény. Emésztésjavító és a fájdalmas görcsöket oldó, nyugtató hatásairól is ismert.
 
Maláta
A maláta a fentebb felsorolt növények között egy igazi kakukktojás. Gyakori színezőanyag; főként a félbarna kenyerek, rozsos péksütemények színezésére használják. Technológiailag és üzletileg egyaránt előnyös az alkalmazása, hiszen a termék egyszerre lesz tetszetős és ízletes, ráadásul még az egészségesség látszatát is kelti sötétebb színével. A furcsa mindebben csak az, hogy bár szinte mindenki tud a pékáruk malátával való színezéséről, mégis egy rendkívül kelendő termék. A termékre pillantva a korpa színének emléke dereng fel bennünk, maláta formájában. S minden jel szerint pusztán e pozitív benyomás elégséges ahhoz, hogy megvásároljuk e termékeket. A maláta mentségére legyen azért mondva, hogy a cikóriához hasonló gyógyhatással rendelkezik.