Tippek a fenntartható nyaraláshoz

Tippek a fenntartható nyaraláshoz

Próbáld ki alábbi tippjeinket egy környezettudatos nyaraláshoz.

Tudod, hogyan lehet a fenntarthatóság jegyében utazni, hogy minél kevesebb negatív hatás érje környezetünket, csodálatos bolygónkat? 
 
Autóval ne!
Ha az utazás során elkerülhetetlen, hogy autót használj, a kölcsönzőben egy alacsony fogyasztású autót válassz - a tömegközlekedés azonban még jobb alternatíva lehet. A legjobb megoldást pedig a séta, vagy a bérelt kerékpár jelenti, mind az egészséged, mind a környezet védelme szempontjából.
 
Hulladékmentesen
A hulladéktermelés szédítő gyorsasággal növekszik. Te magad is csökkentheted a műanyagok és egyéb csomagolások használatát. Próbálj meg változtatni a szokásaidon, és tudatosan nem szemetet termelni. Kezdheted azzal is, hogy a saját táskáddal mész bevásárolni és nemet mondasz minden, az üzletekben kapható egyszerhasználatos, felesleges dologra. Ha azonban mégis szemét keletkezne, akkor azt az arra kijelölt helyre dobd ki. Senki sem szeretne szeméthegyek között feküdni a parton.
 
Könnyű utazás
Csakis olyan dolgokat csomagolj be indulás előtt, amelyekre valóban szükséged van. Ezzel is csökkented a szén-dioxid kibocsátást, hiszen minél könnyebb a repülőgép, annál kevesebb üzemanyagot éget el. A súlyt úgy is csökkentheted, hogy papíralapú helyett e-könyvet viszel magaddal.
 
Tökéletes úticél
Az olyan országok, mint Szlovénia, Portugália és Ecuador régóta küzdenek a klímaváltozás ellen, és igyekeznek megőrizni a helyi ökoszisztéma egyensúlyát. Válassz olyan úticélt, amelyik elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, mind az idegenforgalom, mind pedig az élőhelyek megőrzése terén.
 
E-belépőjegyek
Az e-jegyeket gyakran okostelefonra, tabletre és más okoseszközre is letöltheted, vagyis a mobilod használatával is védheted a fákat, miközben kevesebb szemetet is termelsz!
 
Pénzügyi támogatás
A repülés lefoglalásakor a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére pénzt adományozhatsz. Többek közt az Emirates, a Delta, az Air Canada, a British Airways és a RyanAir légitársaságok is kínálnak erre lehetőséget.
 
A jövő hotelei
Szerencsére egyes hotelek nem sajnálják a pénzt és az időt a fenntarthatóság követelményeinek teljesítése érdekében. Természetes anyagokból épülnek, és olyan tevékenységet folytatnak, amely nem pusztítja, hanem éppen ellenkezőleg, óvja a környezetet.
 
Tévedsz, ha azt gondolod, hogy az öko-hotelek ízlés és minőség nélküli, apró kis koszos lyukak. Rengeteg modern és luxus-színvonalon működő, zöld szálláshely van, amelyek minden bizonnyal kielégítik az összes vendég igényét.
 
Szállodai törölközők
Használd ugyanazokat a szállodai törölközőket az egész kint tartózkodás ideje alatt. A mosodai szolgáltatás a szálloda vízfogyasztásának 16 %-át teszi ki. A világ vízhiányos problémái pedig már elég komolyak – biztos, hogy minden nap új törölközőre van szükséged?
 
Mérlegelés
Ne hagyd figyelmen kívül a kijelölt turistaútvonalak jelzéseit és ne is térj le azokról. Ez nem csak Rád nézve, hanem gyakran a természet számára is veszélyes lehet. Gyakran egy adott területen növekszik vagy él egy veszélyeztetett faj, amelyik nincsen felkészülve az ember általi beavatkozásra.
 
Naptej
2018. júliusában Hawai volt az USA első olyan állama, amelyik betiltotta a korallokat veszélyeztető vegyi anyagokat tartalmazó naptejek használatát. Győződj meg róla, hogy a naptejed biztonságos és nem ártalmas a víz alatti világra.
 
Le a műanyaggal
Évente körülbelül 300 millió tonna műanyag kerül előállításra, aminek a fele ráadásul eldobható. Ebből több, mint 8 millió tonna általában az óceánban végzi. Csökkentsd a zacskók, szívószálak és egyszer használatos evőeszközök mennyiségét. Válaszd a rozsdamentes és üvegből készült, szilikonborítású vizes palackokat, és a többször használatos, tartós csomagolóanyagokat.
 
Helyi termékek
Vásárolj helyi, kézzel készített, praktikusan felhasználható tárgyakat, és kerüld a veszélyeztetett állatokból származó termékeket (krokodilbőr, elefántcsont, teknőspáncél stb.).
 
Tévhitek
Mindenki úgy véli, hogy a környezetbarát utazás telis-tele van nehézségekkel. Az általános nézettel ellentétben ez azonban nem jelenti azt, hogy valamiről le kellene mondanod. Éppen ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy jobban értékeld a meglátogatott helyeket és megőrizd azt a következő generáció számára.