Tippek a meghitt karácsonyért

Tippek a meghitt karácsonyért

Így ne vesszünk össze a fa alatt

A bejgli íze, a halászlé illata, megannyi ajándék, és szépen feldíszített karácsonyfa – vajon mindez elég a harmonikus, békés családi együttléthez az ünnepek alatt? Sajnos, sok esetben nem. Mit tehetünk, hogy stressz és feszültség helyett kisimult arcok vegyenek minket körül?

Talán a legfontosabb, hogy vizsgáljuk felül saját elvárásainkat. Felejtsük el a filmeket, a tévéből és reklámokból felénk sugárzott képet a hatalmas, csillogó karácsonyfáról, a ragyogóan megterített és feldíszített ünnepi asztalról, a négyfogásos, tökéletes vacsoráról, a fényfüzérekről, a kandallóban lobogó tűzről. Ezeknek a jeleneteknek a beállításán és létrehozásán szakemberek kisebb hadserege dolgozott. Ne gondoljuk, hogy csak akkor lehet szép a karácsony, ha ezt a környezetet meg tudjuk teremteni.

Ne várjuk el a család minden tagjától, hogy gyökeresen megváltozzon ezekre a napokra. Természetesen nem kell mindent egyedül csinálni, de az sem reális elvárás, hogy a családtagok az ünnep előtt egy hetet csak takarítással, csomagolással, főzéssel, vásárlással töltsenek.

Hogyan készüljünk a Karácsonyra?

Anya csak egy van....

...de ne legyen egyedül. Az egész éves háztartási munka után számára lehet az ünnepi készülődés a leginkább megterhelő, ha a család többi tagjától nem kap segítséget. Amennyire lehetséges, legyen a karácsony valóban közös ünnep, amelyre a közös készülődés jó ráhangolódást jelenthet.

Illatok, ízek és díszek

Mondják, ha a testünk és a környezetünk ünneplőbe öltözik, így tesz a lelkünk is. Érdemes hát nekilátni a lakás ünnepi csinosításának, dekorálásának. A készülődést is könnyebbé teszi különféle illatgyertyák meggyújtása, karácsonyi zenék hallgatása.

Rendezzük dolgainkat

Igaz, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de szeretni nem mindig könnyű. A rég látott, mogorva nagynénit, a magának való, különc unokatestvért valószínűleg nem hatja meg egy „muszájból” adott ajándék. Mi segíthet ilyenkor? A cselekvő szeretet. Amikor nem gondolunk valamit a másikról, hanem kérdezünk („ Mire van szükséged?”), majd a legjobb tudásunk szerint cselekszünk.

Mert a szavak nem mindig segítenek, elég csak arra gondolni, hogy sokan karácsonykor veszekednek a legtöbbet. A cselekvő szeretetről mások mellett Erich Fromm, a neves svájci filozófus gondolkodott: „A teljes tudás egyetlen útja a cselekvő szeretet: ez a cselekvés meghaladja a gondolkodást, meghaladja a szavakat.” - írta a Szeretet művészete című könyvében.

Lehetőségek előttünk: ne szalasszuk el

Mint minden ünnep, a karácsony is egy lehetőség. Feltöltődésre, sokszor elhalasztott, vagy éppen régóta várt találkozásokra, arra, hogy a napi rutinból kicsit kiszakadva azok felé forduljunk, akik számunkra a legfontosabbak. Az ünnep a lélek megfürdetése, az ember kimosdatása a rárakódott szennytől. Az ünnepet nem a naptár hozza el, az ünnep belül történik, és belül születik.

Szokások, hagyományok, emlékek

Sokszor tapasztalható, hogy megtartó, biztonságot nyújtó szerepe van az idők során kialakult szokásoknak. A karácsonyt mégis az teszi igazán emlékezetessé, ha a család fokozatosan kialakít és átél „saját” hagyományokat évről évre. Legyen ez saját készítésű asztaldíszek használata az ünnepi vacsoránál, a nagyitól örökölt betlehemes figurák elhelyezése a fa alá, vagy az, hogy ilyenkor a családtagok közös játékkal töltik az estét, esetleg együtt mennek el az éjféli misére. A lényeg, hogy mindenki örömmel vegyen részt ezekben a közös tevékenységekben, így lehet mindez szép emlék évek múltán is.

Vonjuk be a gyermeket a készülődésbe! Süssünk közösen pogácsát, készítsünk aprósüteményt! Ebben a gyermekek aktívan részt tudnak venni, a nagyobbak pedig önállóan is el tudnak már készíteni egyszerűbb finomságokat. Az ajándékok becsomagolásába is bevonhatjuk a gyermeket, és ha az eredmény nem is lesz olyan mutatós, mintha egy lakberendezési magazinból húztuk volna elő, mégis sokkal többet fog jelenteni mindenkinek.

Ünnepeljünk belül is

A családi sürgés-forgás, a sok esemény közepette nem könnyű, de jót tesz a léleknek, ha ekkor is találunk pár nyugalmas pillanatot. Elcsendesedve, a világ zajait, a kapkodást, rohanást kicsit kizárva, könnyebben átélhetjük a karácsony ünnepi pillanatait.

Nem az ajándék a legfontosabb

A gyerekek a felnőttek viselkedését, hozzáállását utánozzák. Az ajándékvárás helyett érdemes inkább az ajándékozás gesztusára nevelni gyermekeinket. Ha közösen készítünk ajándékcsomagot például a Mikulásgyárnak, vagy helyi egyházi vagy karitatív szervezeteknek, arra ők is emlékezni fognak, és ez megváltoztatja őket.

Vannak szülők, akik gyermekeik örömét a lehető legtöbb ajándékkal próbálják garantálni, és megpróbálnak mindent a karácsonyfa alá tenni, amit a gyerek csak kitalál. Azonban ez nyilván nem jó taktika. Egyrészt egy idő után a gyerek belefullad a csomagokba, már nem tud örülni az új szerzeményeknek, és unalmassá válik a bontogatás. Másrészt a karácsony és az ünnep legfontosabb üzenete nem az ajándék, hanem valami más, valami ami a család értékrendjében, hitében gyökeredzik. Épp ezért, ne az ajándékok kicsomagolására fektessük a hangsúlyt, hanem az együttlét örömére és a meghitt hangulat megteremtésére.

Ha ezeket az apróságokat betartjuk, garantáltan nagyszerű élmény lesz a karácsonyi ünneplés a családdal.