Tippek az élelmiszer hulladék csökkentésére

Tippek az élelmiszer hulladék csökkentésére

Ezekből képződik az áruházi élelmiszer hulladék nagy része.

A szelektív gyűjtés mára már egy felkapott téma, és szerencsére a veszélyes hulladékokról is
gyakran sok szó esik. Fontos lenne emellett az élelmiszer-hulladék csökkentésére is gondot
fordítani, ebben segít az alábbi 8 ötlet.
 
1. Vásárláskor nézzük meg a szavatossági időt és vizsgáljuk meg, hogy nem sérült-e a termék
csomagolása. Ez segít abban, hogy ne kerüljön azonnal a kukába az élelmiszer.
 
2. A megelőzés nagyon fontos, írjunk listát, tervezzük meg előre a heti menüt, így figyelni tudunk
arra, hogy ne vegyünk felesleges élelmiszert.
 
3. Ha úgy látjuk, hogy valamiből többet vásároltunk, vagy nem tudjuk időben elfogyasztani a
leszedett, érett gyümölcsöt, zöldséget, akkor feldolgozással is tartósíthatjuk: készítsünk lekvárt,
befőttet, vagy olyan készételt, amit lefagyaszthatunk.
 
4. Ha a készételt nem bírjuk mind megenni, akkor fagyasszuk le, amennyiben a fagyasztás nem tesz
jót az adott ételnek, helyezzük el egy élelmiszeradomány-gyűjtőben.
 
5. Ha tehetjük, komposztáljuk a gyümölcsök és zöldségek héját, csutkáját, eltávolított részeit.
 
6. Használjuk fel a maradék ételt újabb fogás elkészítésére, például a korábban köretként tálalt főtt
krumpli rakott zöldség vagy zöldség torta alapanyaga lehet. A száraz kifliből guba, máglyarakás
készülhet.
 
7. Ügyeljünk a megfelelő tárolásra: ne kelljen a nem megfelelő hőmérséklet, vagy a hűvös, fénytől
védett tárolóhely hiánya miatt kidobni a megvásárolt élelmiszert.
 
8. Hívjuk fel mások figyelmét is a problémára, mutassuk meg a gyerekeknek is, hogy milyen fontos
ügyelni az élelmiszer-hulladék megelőzésére.
 
+1 tipp: vásárláskor ne féljünk a kicsit girbegurbább, szabálytalanabb zöldségektől, gyümölcsöktől.