Tippek, hogy könnyebben kezeld a kritikát

Tippek, hogy könnyebben kezeld a kritikát

A kritika erősebbé teheti a kapcsolataidat és segíthet előrelépni

A legjobbakkal is megesik, hogy ha negatív visszajelzést kapnak, dühösek lesznek és elkedvetlenednek. Ám fontos, hogy megtanuld a helyén kezelni a negatív kritikát. Ha felismered, hogy tanulhatsz belőle, akkor a kritika erősebbé teheti a kapcsolataidat és segíthet előrelépni. Hogyan kezeld hát helyesen?

Lélegezz

A szavaknak hatalmas súlya van, ez tény. Ha egy mondattól éppen nagyon megbántottnak vagy mérgesnek érzed magad, vegyél egy nagy levegőt. Legszívesebben felrobbannál, vagy elbőgnéd magad? Menj egy kicsit arrébb, hogy egyedül lehess. Ez segíteni fog abban, hogy lehiggadj és átgondold a helyzetet, így később megfelelően reagálhatsz.

Gondold át az érzéseidet
 
Kérdezd meg magadtól, miért is vagy mérges. A bukástól való félelem miatt? Vagy a hirtelen sokk miatt? Ha megtalálod az érzelmeid gyökerét, akkor könnyebb lesz ezeket az érzelmeket elválasztanod az adott szituációtól is, ezáltal pedig sokkal objektívebben tudod feldolgozni a kritikus véleményeket.
 
Légy önmagaddal elfogulatlan
 
Az egyik legnehezebb feladat. Miután meghallgattuk a velünk kapcsolatos kritikát, ne kezdjünk el további gondolatokat belemagyarázni a másik véleményébe. Ha sokat morfondírozunk valamin, annak az lesz a vége, hogy általában fogjuk magunkat és elkezdjük kiszínezni, átkölteni a történetet. „Ezt vagy azt azért mondta, olyan hanglejtéssel, és azért használta azt a kifejezést…” Stop! Meg kell próbálni nem a saját látószögünkből szemlélni a helyzetet, ami nagyon nehéz, de egy-két próbát megér. Csak magunknak ártunk vele, ha olyat képzelünk egy helyzet mögé, ami nem a valóság!
 
Döntsd el, hogy jogos volt-e
 
A kritikának lehet igazságtartalma, még ha nem is akarod magadnak bevallani. Próbálj az egész helyzetre kívülállóként tekinteni. Képzeld el, mit tanácsolnál egy barátodnak ugyanebben a szituációban. Ám akkor, ha semmi alapja nincs a kommentnek, érdemes elbeszélgetned a kritizálóval. Lehet, hogy egy félreértés bújik meg az egész helyzet mögött. Ha ez sem segít, fogadd el, hogy mindenki ragaszkodik a saját véleményéhez, és ezen nem tudsz változtatni - lépj tovább.
 
“Ha megharagszol a kritikusra, szinte biztosra veheted, hogy igaza van.” (Stephen King)