Tudod, milyen vegyszerek vannak a farmerodban?

Tudod, milyen vegyszerek vannak a farmerodban?

Nem is gondolnánk, hogy a természetes alapanyagú ruháink is milyen sok kémiai anyagot tartalmazhatnak...

Nem is gondolnánk, hogy a természetes alapanyagú ruháink is milyen sok kémiai anyagot tartalmazhatnak, melyek az alapanyag termesztése, fehérítése, festése, kezelése során kerülnek a textiltermékekbe.

Egy svéd kutatás rávilágított, hogy a boltban vásárolt ruhák nagy többsége még tisztítás után is nagyon sok káros anyagot tartalmaz.

A textiltermékek előállítása során, főleg a kikészítőiparban számos vegyi segédanyagot, vegyszert és színezéket használnak. Ez az a terület, ahol a nyerskelméket fehérítik, színezik, színnyomással mintázzák, majd különböző végkikészítő eljárásokkal teszik például könnyen kezelhetővé (méretállandósítás, gyűrődéscsökkentés), vagy a speciális képességeket (víztaszítás, lángolásgátlás) így biztosítják. Ettől függetlenül már a szálasanyagban is lehetnek zavaró vegyi jellegű anyagok, mint például a pamutba beépülő gyomirtó szer (peszticid), amit a gyapotföldeken növényvédelmi céllal alkalmaznak. A vegyszerekkel való érintkezés növeli az allergiás bőrgyulladás kockázatát, és ezek az anyagok súlyos egészségügyi hatással lehetnek az emberre és a környezetére – állítja a tanulmány. A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy ezek közül néhány bizonyítottan rákkeltő hatású, továbbá egyes anyagok erősen mérgezőek a vízi élővilágra.

A vizsgálat a ruhák mosása és tisztítása utáni vegyi anyag mennyiségének a mérésével zárult. A kutatás megállapította, hogy néhány vegyi anyag a mosás következtében eltűnt, pontosabban a mosóvízzel a szennyvízbe került, míg más anyagok nagy mennyiségben maradtak a ruhákban, ami arra enged következtetni, hogy ezek a kémiai vegyületek a bőrrel még hosszú ideig érintkezésbe kerülnek a ruha viselése során. A kutatás hangsúlyozta, hogy nehéz megállapítani, hogy mennyire veszélyesek ezek a káros anyagok, és azt is nehéz felmérni, milyen hatással lehetnek hosszú távon egészségünkre és környezetünkre. A fogyasztók nyomására egyre több fast fashion cég igyekszik csökkenteni a ruhagyártás környezeti terhelését. Igazi biztonságot azonban az EU-ban előállított, illetve a különböző önkéntes tanúsítási rendszerek pl.: ÖKO-TEX szerint ellenőrzött termékek jelentenek.