Ugrálókötél újratöltve

Ugrálókötél újratöltve

Javíthatjuk vele állóképességünket és formálhatjuk izmainkat

Kevés olyan ember van, aki élete során ne került volna kapcsolatba az ugrálókötéllel, azonban legtöbben az oviban fogtunk ilyesmit utoljára a kezünkbe. Ugorjunk hát vissza az időben és vegyük elő újra, hiszen ezzel a „filléres” eszközzel hatékonyan növelhetjük teljesítményünket, javíthatjuk állóképességünket és formálhatjuk izmainkat.
 
Ez az egyszerű kis eszköz rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nem csak a boxolók és a küzdősportot űzők profitálhatnak a használatából, az ugrálókötelezés tökéletesen beilleszthető gyakorlatilag bármilyen edzésprogramba. Több olyan előnye is van, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. 
 
A használata nem helyhez kötött
Így akár otthoni edzésként is jó hasznát veheted, de ki is mehetsz vele a szabadba. A táskádban is könnyedén elfér, így bárhová (nyaralásra is) magaddal viheted.
 
Szinte az egész testet átmozgatja
Mind a láb, mind a felsőtest izmait átmozgathatod vele. A vállizom elülső rostjai is dolgozgatnak, jócskán kap terhelést a vádli, a hasizom, a combfeszítő és a combhajlító. 
 
Ugrálókötelezéssel növelheted az aktivitásodat napi szinten 
30 perc kötelezéssel átlagosan 300 kalóriát égethetsz el, ez heti szinten 2100 kalória. Ez hozzájárulhat egy kalóriadeficites állapot fenntartásához, ha éppen diétázol, de ha az izomépítés a cél, akkor (intenzitástól függően) kordában tarthatod a testzsírszázalékodat.
 
Kíméletes az ízületekkel
 
Fokozza a keringési rendszer teljesítőképességét, ideális kardióedzés
Egyes kísérletek szerint 10 perc ugrálókötelezés nagyjából olyan mértékben veszi igénybe a keringési rendszert, mint 30 perc kocogás.
 
Többféleképpen edzhetsz vele
Kardiózhatsz is, de ha a zsírvesztés lenne az elsődleges cél, egy HIIT-jellegű edzést is végezhetsz a kötéllel. Intenzív szakaszok és pihenők váltakozhatnak pontosan ugyanúgy, mint intervallum futásnál, vagy más HIIT-edzéseknél.
 
Az ugárlókötelezés javíthat az általános teljesítőképességeden
A rendszeres kötelezés segít javítani az állóképességeden, a mozgáskoordináción, segíthet a robbanékonyság és a gyorsaság fejlesztésében, a mozgással összefüggő idegrendszeri funkciók javításában. Ezeket az előnyöket számtalan más sporttevékenység során is kamatoztathatod.
 
Kiváló bemelegítésnek is megterhelőbb fizikai aktivitás előtt
Az ugrálókötéllel bemelegítheted a lábad és a felsőtested izmait egyaránt. Egy laza 5-10 perces kötelezés akár súlyzós edzés előtt, akár más jellegű edzés előtt szépen felkészíti a keringési rendszeredet, és részben az izmaidat, ízületeidet a nagyobb mértékű terhelésre. Természetesen az egyes gyakorlatok/edzések esetében továbbra is szigorúan ajánlott az adott gyakorlatra/edzésre is melegíteni.
 
Olcsó, könnyen beszerezhető eszköz
Eleve nem egy hatalmas tétel egy ilyen eszköz beszerzése, annak tükrében meg pláne, hogy mennyi pozitív hozadékkal járhat a vele végezhető edzés. Tizedannyiba kerül egy használható, tartós és jó minőségű csapágyas kötél, mint egy alap otthoni szobakerékpár, és jóval sokoldalúbban alkalmazhatod!
 
Edzés minták
Nézzünk egy kezdő programot, ha a kondíciód még nem a legjobb:
30 másodperc kötél, 1 perc pihenő
1 perc kötél, 1 perc pihenő
Egyik kövesse a másikat, összesen 10 alkalommal.
 
Haladó program:
2 perc kötél
1 perc plank
A kezdőhöz hasonlóan ismételd összesen 10 alkalommal.
 
20 perces intervall-jellegű program:
50 másodperc intenzív szakasz (kötél), 20 másodperc pihenő, összesen 20 kör erejéig. Az
edzettségi szintedtől függően kedved szerint módosíthatod az intervallumok időtartamát.
 
A fenti példákat akárhogyan variálhatod, testreszabhatod a saját igényeidnek megfelelően. Váltogathatod a tempót, végezheted váltott lábbal, ugorhatsz olyan magasra, amennyire csak bírsz, egy HIIT-jellegű kötelezést pedig kiegészíthetsz szabadgyakorlatokkal.
 
Összegezve, egy egészen univerzálisan alkalmazható eszközről van szó, amelyet többcélú használhatósága tesz igazán vonzóvá. Érdemes egy próbát tenni vele!