Vegyszermentes napvédelem

Vegyszermentes napvédelem

Jótékony és káros összetevők a napvédőkrémekben

A nap nélkülözhetetlen a Földi élethez, pozitívan befolyásolja a lelkiállapotunkat, energizálja a testet és a lelket, emellett segít a D-vitamin képződésében. Sajnos a napsugárzásnak káros oldala is van, ezért abban mindenki egyetért, hogy a napvédelem kiemelten fontos. Arra azonban nem árt figyelni, hogy milyen anyagokat kenünk a bőrünkre. Ehhez adunk egy kis segítséget.
 
JÓTÉKONY HATÓANYAGOK
Természetes fényvédelmet biztosító hatóanyagok
Céljuk, hogy erősítsék a bőr természetes védekezését és gátolják a környezet károsító hatásait. A természetes védelmet támogató növényi hatóanyagok segítik a fotoprotektív barna melanin egyenletes termelődését és visszaszorítják a káros fotoagresszív melanin termelődését. Ilyen a paradicsomkivonat, annattokivonat, répakivonat, mimózakivonat, vörösszőlő-kivonat, Jerikói rózsa- kivonat, vörösalga-kivonat és havasi gyopár-kivonat.
 
Sejtszintű védelmet biztosító antioxidánsok, DNS-védők
A trópusi és sivatagi területeken élő népek különböző esszenciális olajokat sikeresen alkalmaznak a káros sugárzás ellen. Segítségükkel mi is természetes úton fokozhatjuk a fényvédő kozmetikumok aktivitását azáltal, hogy az UV sugarak DNS-károsító hatását kivédik. Ilyen a makadámdió olaj SPF6, jojoba olaj SPF4, kendermagolaj SPF6, sheavaj SPF6, homoktövismag olaj SPF10. Ezekkel az olajokkal készült termékek megnövelt napvédő hatását a faktorszám utáni „+” jelzi. Az olajokon kívül az antioxidáns növényi hatóanyagok is segítik a sejtek védelmét, az UV sugarak hatására bőrünkben keletkező szabad gyökök semlegesítésével. Ilyen az E-vitamin, a Totarol, a C-vitamin, a Ferulasav és a Fehér tea kivonata.
 
Modern mechanikai fényvédők
A mechanikai napvédők természetes és biztonságos alternatívát kínálnak. Hatóanyagaik rendkívül finomra porított ásványok (cink-oxid és/vagy titán-dioxid), amelyek a bőr felszínén védőréteget alkotnak és az UV sugarakat visszaverik, illetve szétszórják. Oldhatatlanok, így nem szívódnak fel. A titán-dioxid és cink-oxid régóta használatos a kozmetikai iparban. Biztonságosak és nem irritálják még az érzékeny bőrt sem. A cink-oxid kifejezetten bőrvédő. A titán-dioxid az UVB sugarakat és az UVA rövid hullámhosszú tartományát (UVA-2) blokkolja. A cink-oxid igen széles spektrumban véd, mind az UVB, mind az UVA sugarakat visszaveri/szétszórja. Ezek a szilárd anyagok viszont a bőrön fehér bevonatot képeznek, ezért sok kozmetikai készítményben mikronizált formában találhatók meg (titán-dioxid, illetve cink-oxid nanorészecskék). Ebben a formában nem alkotnak fehéres réteget a bőrön, azonban így már felszívódnak a bőrön keresztül és ez komoly egészségügyi kockázat. A modern fényvédőkben a mikronizált nanorészecskéket egy speciális természetes védőréteggel vonják be (diszpergálják), így transzparensek maradnak, de már nem szívódnak fel a bőrön keresztül.
 
A természetes összetételű fényvédő készítmények tehát támogatják a bőr természetes védelmét, magas antioxidáns hatóanyagtartalmúak, így sejtszintű védelmet biztosítanak és mechanikai fényvédőkkel védik a bőrünket.
 
VEGYÜLETEK, MELYEK ÁRTHATNAK
 
Kémiai fényvédők, melyeket érdemes kerülni
Hatásmechanizmusuk szerint a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat, melyek így a véráramba, vagy akár a szervekbe is bekerülhetnek. Az elnyelt energiát a molekulák alacsonyabb energiájú fotonok formájában kibocsájtják, ami reakcióba léphet más jelenlévő molekulákkal, és ez káros melléktermékek pl. szabad gyökök keletkezéséhez vezethet.
 
Ez a folyamat a bőr belsejében megy végbe, a keletkező melléktermékek károsíthatják a bőrt, irritációt, fotoszenzitizációt okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatják, sőt állatkísérletek során hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek.
 
Több kémiai fényvédőszer sejtkárosító vegyület, mint például:
– 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
– Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
– Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
– Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
– Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (Oxybenzon)
– 3-Benzylidencamphor
 
A fenti vegyületek problémás voltát a német Öko Test magazin vizsgálatai is alátámasztották. Egyik leggyakoribb fajtáját (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.
 
Érdemes tehát megbarátkoznunk a fehér réteggel a bőrünkön és 100%-ig természetes összetételű fényvédőket és kozmetikumokat beszereznünk a nyaralásra, melyek nem tartalmaznak szintetikusan előállított kémiai anyagokat, kémiai fényvédőket, tartósítószereket és illatanyagokat, illetve bőrkárosító anyagokat, mint az ásványi olajok.