Via Ferrata

Via Ferrata

A Via Ferrata egy a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadidő sport. Európa számos országában (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország) hatalmas követő tábort tudhat magának.

Ha hasonlítani szeretnénk valami más ismertebb szabadidős tevékenységhez, akkor talán azt mondhatnánk, hogy olyan mint a Rám-szakadék létrákkal, korlátokkal biztosított útvonalán való túrázás, csak sokkal monumentálisabb, nagyobb magasságok és mélységek között, Európa legszebb tájain.
 
2013-tól már hazánkban is található ilyen útvonal Cseszneken. A via ferrátázás külföldön már egy annyira megszokott és elterjedt társasági, családi szabadidős program, hogy gazdasági, turisztikai tevékenységek épültek rá. Franciaországban minden valamire való síközpontban található több ilyen kiépített túraútvonal, hogy nyári szezonban is odacsalogassák a turistákat. Képzeljük el úgy a via ferrata útvonalakat, mintha az Alpok legszebb hegyeinek oldalába, erdeinek közepébe egy kalandparkot tennénk. S ez miért olyan népszerű? A válasz egyszerű! Mert csodálatos helyeken, és a legváltozatosabb terepen (erdőkben, folyómedrekben, szurdokokban, hegyeken, gleccsereken, stb...) túrázhatunk, sportolhatunk. A via ferrata utak több nehézségi fokozatban léteznek. Az egyszerű túrázástól az extrém mászásig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A vasalt utak egyik legfontosabb eleme a biztonsági sodrony – ehhez kapcsolódik egyéni speciális védő felszerelésünk –, mely a túra kezdetétől a túra végéig garantálja épségünket. A nehéz, kitett, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fém korlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban. A sportág neve is ezen elemek beépítéséből, használatából ered: via ferrata = vas út, vasalt út. Ez egy modern túrázás, modern hegymászás korszerű eszközökkel, s ami a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhető!
 
A via ferrata utak felépítése, összetevői
 
Az alapvető eleme a via ferrata útvonalnak általában egy erős acél drót, ami különböző távolságban a sziklás terephez van rögzítve. Ehhez a kábelhez rögzíti mindenki az egyéni hegymászó felszerelését, ami így biztonságos haladást tesz lehetővé vonala mentén. Ezen kívül vannak még egyéb, főként vasból készült eszközök, mint a kapcsok, "u" alakú kapaszkodók, létrák és hidak. Több helyen találkozhatunk a sziklába mesterségesen vájt markolattal és lépéssel.
 
Via ferrata nehézségi szintek
 
A fokozatok megmutatják milyen erőnlétre és állóképességre van szükségünk a via ferrata út teljesítéséhez normál körülmények (nappal, száraz időjárás esetén, stb.) mellett. A kalauzokban gyakran szakaszokra oszlanak a túrák, amelyek különböző nehézségi szintűek is lehetnek. Ha új útvonalat szemelünk ki, érdemes több forrásból utánanézni milyen nehézségi szintet képvisel, mert néha vannak eltérések a szubjektív értékelésekben. A különbségek általában a teljes túra időtartamára szükséges erőnléti és állóképességi jellemzőkben mérvadóak. A túra kiválasztásánál körültekintően járjunk el. Többek között vegyük figyelembe a beszállásig tartó időt, a teljes menetidőt valamint a megtett magasságot is.
 
Objektív veszélyek és kockázatok
 
A túrázóknak a via ferrata utakon elsősorban biztos fogásra és lépésre van szükségük, másrészről pedig elengedhetetlen a megbízható via ferrata set. A nehezebb szakaszokon a biztonság érdekében mindenképpen kötélbiztosítást kell alkalmazni. Fontos, hogy a kijelölt útvonalakról ne térjünk le, ezek nem biztonságosak a tapasztalatlanabbak számára. A túrázás során különösen ügyeljük az időjárási körülményekre.