Vitaminbomba: Rizsparéj

Vitaminbomba: Rizsparéj

A rizsparéj, más néven a quinoa Dél-Amerikából származik. Nálunk több néven is ismert: rizsparéj, indiánköles, amerikai rizs.

Laktóz- és gluténmentes, ezért allergiások is fogyaszthatják, nem is beszélve a fogyókúrázókról, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni. A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza azt a 9 aminosavat, melyet a szervezet magától nem tud előállítani. Reggelire fogyaszthatjuk tejjel, kásaként, vagy bármilyen hús mellé köretként. A quinoában nagy mennyiségben található meg az antioxidáns hatású kvercetin, amely védi a szervezet sejtjeit a károsodástól, és ezzel ideális eszköz lehet a felnőttkorban kialakuló cukorbetegség kockázatának csökkentésére. A rizsparéj fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szívbetegség kockázatát is. A quinoa jóval laktatóbb, mint alternatívái, a búza vagy a rizs, ezért az étvágyat is jobban csillapítja. Kedvező hatásai közé tartozik egy sor olyan betegség kockázatának mérséklése, mint például a szélütés, az asztma és a vastagbélrák. Tudományos értelemben méltónak tűnik arra, hogy a legjobb ételek közé soroljuk: 100 g nyers magban 14 g fehérje, és 64 g szénhidrát (368 kcal, GI 44) van, és mi sem bizonyíthatná ezt jobban, minthogy a NASA, mint „bónusz étel” fogadta el az űrutazásban.

Mandulás quinoa (rizsparéj) petrezselyemmel
 
Elkészítési idő: 15 perc
Adagok száma: 2 adag
 
Hozzávalók
8 evőkanál quinoa
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csomó friss petrezselyemzöld
3 szál zöldhagyma, apróra szeletelve
1 nagy marék mandula, szeletelve
só, bors. 
 
Elkészítése
1. Forraljunk fel kb. 2-3 dl vizet egy lábasban.
2. A forrásban lévő vízbe tegyük bele a quinoát, majd főzzük kb. 8-10 percig. A végén szűrjük le.
3. Közben egy kis tálkában keverjük össze a 2 evőkanál citromlevet a 2 evőkanál olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk.
4. Szeleteljük apróra a petrezselyemzöldet.
5. Helyezzük a tányérra a megfőtt quinoát, a felszeletelt petrezselyemzöldet, a zöldhagymát és a mandulát. Locsoljuk meg az egészet a citromos-olívás öntettel, majd tetszés szerint szórjunk rá még egy kevés frissen őrölt feketeborsot.
 
Jó étvágyat!

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.31.