Zero Waste karácsony

Zero Waste karácsony

Textil szalvéta, papírtörlő helyett konyharuha, ajándékcsomagolás okosan

A klasszikus – egyszer használatos – ajándékcsomagolás nem igazán egyeztethető össze a környezettudatossággal. Hogy ne termeljünk szemetet, igyekezzünk elhagyni vagy legalább minimalizálni a csomagolóanyagok használatát. Az ajándékot bújtathatjuk kidíszített konzervdobozba vagy egy darab textilbe. Jó alternatívát kínálnak ehhez az újrahasználható csomagolási megoldások.

Az izgatott karácsonyi készülődés közben kevesen gondolunk arra, hogy az ünnepi időszakban nem csak a kiadásaink nőnek meg. Decemberben ugyanis jóval nagyobb mennyiségű papírt, akár 15 százalékkal többet fogyasztunk el, mint az év más részeiben. Jellemzően ekkorra időzítjük a nagyobb értékű vásárlásainkat, a háztartási és elektronikai berendezések, gyerekjátékok mind-mind jó nehéz és vastag papírdobozokban várják, hogy a kivilágított fa alá kerüljenek, ahogy a gyermekeknek szánt bedobozolt meglepetések is.

A termékek védőcsomagolása már így is rengeteg kidobásra ítélt papírt jelent, de ha ehhez hozzáadjuk, hogy mindezeket még díszcsomagoló papírba, ajándék tasakokba, dobozokba rejtjük, akkor könnyű belátni, hogy miért termelünk decemberben 10-15%-kal több papírhulladékot, mint az év más hónapjaiban. A karácsony és szilveszteri időszak az ajándékozás mellett a nagy családi-baráti eszem-iszomokról is szól, a megnövekedett élelmiszer- és italfogyasztás a papírba csomagolt finomságok révén szintén hatalmas mennyiségű papírhulladékot produkál.

A papírgyártás fenntartható, ugyanakkor igen energia- és vízigényes iparág, ezért nagyon fontos egész évben, és kiemelten karácsonykor odafigyelni a papírfogyasztásunk csökkentésére és a szelektív gyűjtésre.

Az, hogy decemberben megugorjon a papírfelhasználás, nem törvényszerű. Tudatos vásárlói döntésekkel, odafigyeléssel jelentősen csökkenteni tudjuk a környezeti terhelést anélkül, hogy az ünnepi örömökről le kellene mondanunk.

RRR módszer

Az angolul három R-nek (Reduce, Reuse, Recycling) nevezett módszerrel pár okos, hasznos és pénzkímélő praktikával sokat tehetünk erdeink védelméért karácsonykor is:

  • Reduce – A hulladék csökkentése: A papírfogyasztás csökkentésének első szintjét jelenti a tudatos vásárlás. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek a legkevesebb papír csomagolóanyagba lettek bebugyolálva! Kerüljük azokat, amelyeket csak egyszer használunk és már mennek is a szemetesbe.

  • Reuse – Újrahasználás: Ha már egyszer megvettük a papírt, akár védőcsomagolásként is, igyekezzünk azt többször használni! A vastag papírdobozokban, például cipősdobozban tárolhatjuk éppen nem használt, szezonon kívüli cuccainkat a padláson, pincékben, így nem kell drága tartódobozokat beszereznünk. A karácsonyi csomagolóanyagokat, dísztasakokat, ajándékdobozokat jövőre újra felhasználhatjuk, ezzel jelentős mennyiségű papírt és pénzt is megspórolhatunk.

  • Recycling – Újrahasznosítás: Amennyiben nem tudjuk újra felhasználni a papírhulladékot, akkor se a vegyes, kommunális szemétbe dobjuk, hanem a szelektív gyűjtőbe! Ma már a hazai lakosság 90%-a számára elérhető a szelektív papírgyűjtés, így könnyedén és egyben környezettudatos módon szabadulhatunk meg a feleslegessé vált papírtól.

Furoshiki – Zero Waste csomagolás japán módra!

A furoshiki egy tradicionális japán csomagolókendő, amit ruhák, ajándékok szállítására használtak. A műanyagzacskók elterjedése egy időre visszavetette a használatát, de ma, ahogy egyre többen kezdenek odafigyelni a hulladékcsökkentésre, szerencsére újra reneszánszát éli.

A furoshiki hagyománya hosszú időre tekint vissza Japánban, de napjainkban környezettudatossága miatt ismét előtérbe került, olyannyira, hogy a japán környezetvédelmi minisztérium a honlapján is népszerűsíti a technikát.

A szó jelentése fürdő kendő, mivel a közfürdőbe járók ezekbe csomagolták be a ruháikat, hogy ne keveredjen más emberek holmijával. Később a kereskedők ebben szállították az árukat, és ajándékokat is csomagoltak bele.

A művelet gyors és egyszerű, és még ragasztószalagokkal sem kell vacakolnunk! Az internet segítségének hála egyre több képet találhatunk, és számtalan csomagolási technikát tanulhatunk meg a furoshiki módszer segítségével.

Praktikus lehet egy sálba vagy kendőbe csomagolni, vagy az újrahasználat híveiként, arra buzdítani magunkat és másokat, hogy keressenek maradékanyagokat, vagy használt darabokat! Ha nagy DIY alapanyag gyűjtögetők vagyunk, könnyen lehet, hogy otthon is lapulnak nálunk olyan textildarabok, amiket könnyen felhasználhatunk erre a célra. Ha például van egy terítőnk, amin egy folt éktelenkedik, vágjuk le a csúnya részt, és használjuk csomagolásra a többit! Az aprócska ajándékokat pedig könnyedén becsomagolhatjuk egy szép textilszalvétába vagy -zsebkendőbe is.

Ha már minimalizáltuk az otthoni holmikat, és semmi felesleg nincs otthon, akkor egy kilós turkálóban a kendők között párszáz forintért könnyedén bevásárolhatunk. Ha tudjuk azt, hogy a megajándékozott szerettünk nyitott a környezetbarát megoldásokra, akkor javasoljuk neki, hogy használja ő is újra, akár csomagolásként, akár más célra. Ha pedig azt mondja, neki bizony ehhez nincs kedve, akkor nyugodtan visszakérhetjük, és adhatunk benne ajándékot másnak, egy következő alkalommal.