hóviharban

hóviharban

Magaslati edzőtábor

A fizikai felkészültség éppen olyan fontos, mint a jó mentális állapot. A kontinens szélétől a Déli-sarkpontot elérni kívánó Rakonczay Gábor pontosan tudja ezt, így a mindennapi edzéseit sohasem hanyagolja el. A felkészülés részeként a napokban magaslati edzőtáborba utazott Ausztriába, hiszen ott voltak olyan körülmények, amelyek hasonlítottak arra, ami majd a Déli-sarkon várja őt. „Arra készülök, hogy ötven napig átlagosan napi huszonöt kilométert teszek majd meg, emelkedőn, és jó eséllyel szembeszélben, egy nyolcvan kilós szánt húzva magam mögött, úgyhogy edzésben kell lennem – világít rá a nyilvánvalóra a rettenthetetlen extrémsportoló, Rakonczay Gábor. – Bárkivel beszéltem eddig a felkészülésről, mindenki azt mondta, az ultrafutásnál nehéz lenne jobbat találni. Mert az ugyanolyan alacsony pulzussal történő, hosszú ideig tartó, monoton megpróbáltatás, mint amilyen az expedíció során vár ránk. S ha ezt a futást még havon is tudom végezni? Annál jobb! Ahogy közeledik az utazás időpontja, egyre inkább fel kell készítenem magam a kihívásokra.”

Gábor magaslati edzőtáborához tehát havas, téli körülményeket keresett a csapat, lehetőleg nem túl messze, könnyen megközelíthető helyen, így esett a választás az osztrák Dachstein-gleccserre, ahol hatalmas szél, hóvihar és havas táj fogadta a csapatot. Éppen ez volt a cél. A futás körülbelül 1800 méterről indult (1660 méterig autóval jutott fel a csapat, onnan pedig még mentek feljebb felvonóval 2700 méterre), s változatos talajon, néhol sziklaomlásokon, köves patakokon vezetett.

A terepfutók álmának számító ösvényeken lefelé Gábor lendületes tempóban szelte a kilométereket, nem zavartatva magát szélrohamoktól, a hótól. Legalább szokta a körülményeket, amelyek majd a Déli-sark Expedíció során várnak rá, amely során tehát 50 napon keresztül átlagosan napi 25 kilométert tesz majd meg, egy 80 kilós szánt húzva maga mögött.