Bónyai Étterem

Bónyai Étterem

A név ne tévesszen meg senkit, a Reményi Ede utcában, eldugva a fürkész tekintetek elől, pontosan az a Békebíró kocsma üzemel tovább, amit anno a Hollánban megszerettünk. Egyedül a berendezés változott, meg az, hogy kicsit többet kell HÉV-ezni.

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG: Bár Óbudán vagyunk, de nem a "világ végén"! 

A Nyugati pályaudvartól 20 perc, a Batthyány tértől 15 perc távolságra. 

Az éjjel folyamán (visszafelé) az éjszakai 923-as busszal 

20 perc alatt elérhető a belváros!

 

Amikor azt mondom, hogy kocsma, akkor ne ezekre a lepukkant, füstös helyekre tessünk gondolni, ahol a foltos drapéria árnyékában lecsúszott karakterszínészek piros fröccsöt isznak reggel kilenckor, és négyszázadszor is elmesélik egymásnak azt a történetet, hogy ha annak idején nem szólnak be a párttitkárnak, akkor most ők lennének a Robert De Niro Holivúdban. 

 

Próbáljuk meg visszaadni a kocsma szó méltóságát, és gondoljunk rá úgy, mint olyan helyre, ahová az ember azért jár, hogy jót egyen, jót igyon, esetleg kicsit jókedvében hangoskodva az élő zenére (az élő zene nagyon fontos egy kocsmához, műfaji kritérium, mondhatni). Ami az öregsulis változat szerint, ugye, a prímás, aki hajnalig húzza a kedves leittasodott dzsentri fülébe hogyaszongya, befútta az utat a hó, meg új a rámás csizmám; a progresszívebb megoldás szerint meg mondjuk minden este más, az ír népzenétől kezdve Tom Waits-feldolgozásokig bármi. 

 

A kocsmához aztán kell jó konyha. Nem a flancos, finomkodó, hanem az egyszerű, érthető és legfőképpen megbízható fajtából. Ahol lehet például enni világbajnok, sűrű, tartalmas, szuper gulyáslevest, esetleg egy nem olyan világbajnok, de azért nagyon finom borjúpaprikást sztrapacskával (amire a kelleténél több juhtúró került sajnos, és ezzel egy kicsit romlott a kompozíció egyensúlya) vagy valami frissen sült, bundázott-töltött húst, ami szintén nem valami nagy truváj, de ha úgy van megcsinálva, mint a Békeb... akarom mondani a Bonyaiban, akkor az ember pontosan tudja, hogy nem mindig van szükség truvájokra. 

 

A sertésszűz egyszerűen meg van töltve füstölt sajttal, sonkával, lila hagymával, ropogósra van sütve a bundája, nincs eláztatva olajban, nincs túlsütve sem. Mindehhez ráadásul olyan káposztasalátát bírnak föladni, amilyet hónapok óta nem sikerült sehol levadásznom. 

És akkor jöjjön a legfontosabb, ami nélkül egyszerűen nincsen jó kocsma, ez pedig a kocsmáros. Az ugye nem terem minden bokorban, sőt lassan már sehol nem terem, az komoly tudomány, sőt hivatás. 

 

Itt maga a hely tulajdonosa vállalja a felettébb nehéz, ám hálás feladatot, méghozzá nem is akárhogyan: szívvel, lélekkel, és olyan odaadással csinálja ezt az egészet, hogy attól az egész új dimenziókba emelkedik. Szóval, aki esetleg szomorkodott annak idején, hogy a Békebíró megszűnt, annak van egy jó hírünk: nem szűnt meg, még csak át sem alakult. Csak elköltözött Óbudára.

Asztalfoglalás:+36-1/240-61-02

Általános információk

Cím: Budapest, Reményi Ede u. 3. (Kaszásdűlői HÉV-megállótól 3 perc)
Tel.: +36-30/219-99-96, 06-1/240-61-02
E-mail:
Weboldal: bonyai.hu
Nyitva tartás: H - Cs: 11:30-23h, P: 11:30-0h, Szo: 16h-tól Minden este 20.00 élőzene

Kutya hozhatóParkolóhelyIngyenesKonyhaWiFiBiciklitárolóKert / teraszLégkondicionált