Világíts okosan!

Világíts okosan!

Környezettudatosság és zöldenergia a Green Plantől

Napjainkban egyre népszerűbb és igen fontos téma a fenntarthatóság, energiatakarékosság, különböző környezetkímélő alternatív megoldások; megújulás és újrahasznosítás. Az egyik leghasznosabb ilyen energiaforrásunk a nap. Miért világítanánk árammal, ha magát a napot, a nap energiáját is használhatjuk? Napelemes világítástechnikai berendezésekről kérdeztük Lukács Istvánt a Green Plantől.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Először is kezdjük ott, hogy mi is az a kandeláber, amivel foglalkoztok? Miért jó, hogy ez napelemmel működik?
 
A kandeláber egy oszlopos törzsű szerkezet, a fő feladata pedig az adott környezet tökéletes megvilágítása A Green Plannél kiemelt szerepet kap a környezettudatosság és a zöldenergia! A napelemnek köszönhetően teljes mértékben önellátó a rendszer, nincs egyéb más hálózati villamosenergia-igénye.
 
Akkor tulajdonképpen ezek külső áramfelhasználás nélkül működnek?
 
Igen, teljesen önellátóak és alapvetően gondozásmentesek.
 
Hogyan történik az energiatárolás?
 
A napelem által megtermelt energiát egy speciális töltésvezérlőn keresztül az akkumulátorban tároljuk. A tárolt energiát pedig éjszaka felhasználjuk a lámpatestek működtetéséhez.
 
Mekkora a kapacitása és a működési ideje ezeknek a lámpáknak?
 
Alapvetően 10, 15, 20 és 30 W lámpatesttel szerelt változatok érhetőek el, különböző stílusban és designban. Ahogy nő a lámpatest teljesítménye, úgy nő a műszaki tartalom is. Az általunk kifejlesztett rendszer 8-10 napot képes áthidalni, töltés nélkül.
 
Hol, milyen területeken érdemes alkalmazni ezeket a világításokat?
 
Gyakorlatilag bárhol, ahol a napelemek számára az árnyékmentes déli tájolás biztosított. Funkcióját tekintve lehet térvilágítás, területvilágítás, kiegészítő világítás.
 
Ehhez kell valamiféle engedély, ha valaki ilyen világítást akar?
 
Nem hálózatengedély-köteles, nem építésengedély-köteles, ezért gyorsan és egyszerűen telepíthető. Önkormányzatok esetén közműegyeztetés és tulajdonosi hozzájárulás szükséges az érintett területen.
 
Elsősorban kiknek ajánljátok ezeket a termékeket?
 
Bárkinek, aki tér- és területvilágításban gondolkodik és nincs ideje a hálózati kandeláberek véget nem érő procedúrájához (mint pl. villamostervezés, engedélyeztetés, hálózatcsatlakozás stb.)…
 
Hogyan lehet vezérelni ezeket a világításokat?
 
A vezérlést az ügyfél elvárásainak és adott terület adottságainak megfelelően írjuk. Lehetőség van egy világítási cikluson belül a lámpatest teljesítmények szabályozására, vagy akár nemkívánatos időtartományban a lekapcsolásra.
 
Hol lehet őket beszerezni?
 
Termékkatalógus a greenplan.hu-n és a solarkandelaber.hu-n érhető el. Árajánlat-készítés és világítástechnikai tervezés pedig a lukacs.istvan@greenplan.hu-n. (X)