“A koncertekért, a zenéért élek” - Interjú a Flogging Molly énekesével, Dave Kinggel a ROCKSTARon!

“A koncertekért, a zenéért élek” - Interjú a Flogging Molly énekesével, Dave Kinggel a ROCKSTARon!

A Flogging Molly június 14-én ismét tengerre száll az Akvárium Klubban. Az ír-amerikai folk-rock hetesfogat utoljára 2019-ben járt nálunk, úgyhogy épp ideje, hogy leporoljuk a tánccipőket, bakancsokat, és újra bulizzunk egy hatalmasat! A koncertet megelőzően Dave King énekessel beszélgettünk mérföldkövekről, dallistákról, és arról, hogy mit reagált, amikor egyszer Amsterdamban egy férfilábon lett figyelmes saját arcképére.
 
Már nagyon várjuk az Akváriumos koncertetek! 4 éve léptetek fel utoljára ugyanezen a helyszínen, emlékszel bármire arról a buliról?
Dave King: Az volt az első koncertünk a Russkaja nevű brilliáns bandával, akiket nem sokkal később turnézni is vittünk magunkkal. Nagyon sajnáljuk, hogy az önhibájukon kívül fel kellett oszlaniuk. De egyébként Budapesten játszani mindig elképesztő, gyönyörű város, nagyon szeretjük.
 
A legutolsó albumotok szeptemberben jelent meg. Csináltatok bármit is másképp, mint a korábbi anyagaitoknál?
Dave King: Visszanyúltunk a korábbi munkamorálunkhoz, ha a dalszerzést és a felvételeket vesszük. 14 napon át próbáltunk 14 új dalt, és Chicagoban vettük fel 14 nap alatt, Steve Albini producerrel, aki a Nirvana Nevermind albumán is dolgozott. Igyekeztünk az élő hangzásra törekedni, és szerintem sikerült is. 
 
 
Ha visszatekintesz a karrieretekre, egész biztosan ki tudsz emelni egy mérföldkövet, amire mindig is emlékezni fogsz. Mi lenne ez?
Dave King: Nehéz kérdés. Egyszer még hétfőnként a Molly Malone’s bárban játszottunk, aztán hirtelen olyan elképesztő bandákkal turnéztünk, mint a The Rolling Stones. Ez egészen hihetetlen, tekintve, hogy az olyan zenekaroknak, mint mi, már az is mérföldkő, ha a közönségünk szereti a dalaink.
 
Volt olyan időszak, amikor művészileg leblokkoltál, és elvesztetted a kapcsolatot a zenéddel? 
Dave King: A vírushelyzet alatt felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon fogunk-e még valaha zenélni. Ekkor írtuk meg az Anthem című dalunkat, ebben a témában. Nehéz időszak volt, de próbáltunk pozitívak maradni.
 
 
25 év alatt 7 nagylemezt jelentettetek meg. Milyen volt a jelenlegi turnéra megalkotni a dallistát?
Dave King: Nagyon is nehéz! Főleg, hogy ezen a turnén 90 percet játszunk a headliner koncertjeinken, viszont a fesztiválokon csak 45-60 perceket. Próbálunk minél több új dalt előadni, és azokat a számokat is belesűríteni, amiket a legszívesebben játszunk együtt.
 
Mi az, amit a legjobban szeretsz a turnézásban?
Dave King: A koncerteket! Azt a 2 órát, amikor a színpadon vagyunk, élvezem a leginkább. A nap maradék 22 óráját azzal töltöm, hogy kitaláljam, mit is kezdjek magammal, az kevésbé mókás. A koncertekért és a zenéért élek, és azért, hogy új embereket ismerjek meg. Nagyon klassz.
 
Nagyon különleges a kapcsolatotok a rajongóitokkal, például minden egyes, a zenekarhoz köthető tetoválást megosztotok a közösségi oldalaitokon. Van kedvenc, rajongóhoz kötődő történeted?
Dave King: Egyszer egy olyan fickó mellett ültem Amsterdamban egy padon, akinek a lábára volt tetoválva az arcom. Nem hinném, hogy észrevett engem, és ez volt a legszebb az egészben.
 
 
Van kedvenc bandád, akik hasonló stílusban játszanak, mint ti?
Dave King: Van egy király ír banda, a The Mary Wallopers, azt hiszem, most turnéztak először Amerikában. Tradicionális ír zenét játszanak, úgy, mint mi, a Dubliners vagy a The Pogues. Jókedv árad a zenéjükből, amire szerintem nagy szükség van manapság, ők jelenleg a kedvenceim.
 
Egy egész hónapnyi fesztiválozás és saját bulik után hamarosan pár hét szünet vár rátok. Mivel töltöd majd az időd?
Dave King: Minden turné után hazamegyünk, pihenünk egy kicsit és felkészülünk a következő menetre. Az évek során megtanultam, hogy a pihenés az pihenés, különösen akkor, ha olyan öreg az ember, mint én. (nevet)
 
 
Üzennél valamit a magyar rajongóitoknak?
Dave King: Már nagyon várjuk, hogy visszatérhessünk. Elég régen jártunk már nálatok, izgatottak vagyunk, hogy újra láthassuk Budapestet, és mindenkit szeretettel várunk június 14-én az Akvárium Klubban!
 
 
-----
Írta: Erdős Viki