„Szerettem volna bátrabban és más karaktereket használva szöveget írni…” – Interjú Egyedi Péterrel

„Szerettem volna bátrabban és más karaktereket használva szöveget írni…” – Interjú Egyedi Péterrel

A napokban új hanganyaggal jelentkezett az Óriás z...

A napokban új hanganyaggal jelentkezett az Óriás zenekar. Igazság szerint maguk az alkotók sem tudják pontosan megítélni, hogy a 0209 egy terjedelmesebb EP vagy egy kurta nagylemez, de valójában mindegy is. Egyedi Péter énekes/gitáros nyilatkozott…

Mesélj, kérlek, a lemezfelvétel körülményeiről…

- Halásziba vonultunk el egy hétre februárban, a Babos Majorba. Itt egy kis házikó volt a bázis, a nappaliját rendeztük át felvevővé, fával tüzeltünk, jókat főztünk, remek hangulatú hét volt. Vittem sok mikrofont meg megfelelő hangkártyákat, pár napig csak próbáltunk meg “száundoltunk”, tehát a legideálisabb hangzásokat keresgéltük. A hét második felében kezdődtek a felvételek, külön a dobok, aztán a gitárok, végül a basszusgitár. Sok segítséget kaptunk, mindenféle cuccokat barátoktól, meg hangszereket, hogy sokféle hangzást kipróbálhassunk. Nagyon szuper hét volt, szerintem mostantól csak így csináljuk majd!

Volt ezúttal valami új metódus a dalok írásakor?

- A dalok egyértelműen jöttek, semmi rafinéria nem volt. Tavaly ősszel jelentette be Menyhei Ádám (a zenekar billentyűse), hogy év végéig marad, és ez zökkentett át minket a kreatív oldalra, mindenféle harag nélkül. Újra azt éreztük, hogy a zenekar nem véletlenül trió, és visszatért egy nagyon jó értelemben vett szabadságérzés. Természetesen nem Ádám volt az oka annak, hogy ezek addig nem voltak meg ilyen mértékben; sokkal inkább magunk határaivá váltunk az utóbbi évben. A dalokat gyors átfutással akartuk megörökíteni, és a lehető legegyszerűbben, úgy ahogy vannak. Ezért is lettem én ennek az anyagnak a zenei rendezője: azt akartam, hogy úgy szóljunk, ahogy én hallom, meg amilyen ez az anyag: egyszerű, de tökös.

Mit érdemes tudni a szövegekről?

- Pár szöveg később alakult ki, mint a dalok és ez nem is volt baj. Nagyon örülök, hogy vannak olyan színfoltok, mint a Szomorú vagy a John McClane, ahol nem szomorkodás meg mélyenszántó bondolgatás van, hanem kitekintés, az én “írói én”-emen túlra. Szerettem volna bátrabban és más karaktereket használva szöveget írni, és azt hiszem, sikerült. A Halott a minket körülvevő tetszhalott embereknek szól, a Kicsi ember a rendes emberekről, akik lassan letehetnének az összes szabály betartásáról, nem feltétlen ez az út a boldogsághoz. A Kicsikét is rém egyszerű: mindenki legyen végre valakié, még ha csak kicsikét is! És váljon mindenki vízzé, aki túl régóta él már akár passzive, akár önmaga által generált fagyban.

Merre lesztek láthatók élőben a nyár folyamán?

- Lesz sok koncert, most 31-én a Belfeszten 18:40-től. Aztán jönnek a fesztivál-bulik: Fishing, VOLT, Strand, Sziget, SZIN. És még egy szimpatikus tematikára épülő belvárosi fesztiválra, a Mindenki Hősre is meghívást kaptunk.


A Fishing on Orfű különösen közel áll hozzátok…

- A kezdetek óta a kedvenc fesztiválom. Jó látni, hogy nem akar több lenni, mint ami elég ehhez a titulushoz. Csodálatos helyen, egy nagyon emberközeli fesztivál. Mindenkinek ajánlom, évek óta az egész zenekar ott van az elejétől a végéig: számunkra nincs jobb, koncertekkel egybekötött pihenés, mint a Fishing.

Úgy hírlik, visszatér az Annabarbi…

- Annyiszor kérdezgették mindannyiunktól az elmúlt 5 évben, hogy mikor lesz már koncert, hogy tavaly tényleg elgondolkodtunk: miért ne? Barátok maradtunk, nincs harag, szeretjük a dalokat, és most időzítésben is jól kijött a dolog, fel tudunk rá készülni szépen. Új dalok nem lesznek, csak két koncert. Úgyhogy június 6: Budapest, Gozsdu Manó, június 19: Fishing on Orfű!