1956-os emléknap Dürer módra

1956-os emléknap Dürer módra

Különleges programot állított össze a Dürer Kert október 21-re az 1956-os forradalomra emlékezve. Erről kérdeztük Bihari Balázs sajtófőnököt.

Ez az esemény eléggé kiugrik a többi 56-os megemlékezés közül, elég összetett programot sikerült összeállítani. Ez kinek az ötlete volt?

Teljesen közös agyszüleménye volt a szervező brigádnak és a tulajdonosi körnek. Minden héten összeülünk értekezni, így ez a program is így formálódott. Próbáltunk mindenféle spektrumot lefedni, hogy merítsen mindenhonnan, de közben azért tükrözze a Dürer Kert szellemiségét ez az összeállítás. Hogy milyen lesz élőben, az majd pénteken kiderül.

Mit lehet tudni a korabeli diafilmekről, amiket vetítetek?

Bíró Feri bácsinak van a legnagyobb diafilm-gyűjteménye Magyarországon. A diafilmek fénykora pont az ötvenes, hatvanas, hetvenes évekre esett. Még az én gyerekkoromban is jellemző volt, bár már főként csak mesefilm formájában. Az ötvenes években javában gyártottak még mindenféle társadalmi célzatú diafilmeket, mint például, hogy lépj be a termelőszövetkezetbe, vagy hogyan előzd meg a Colorado bogár terjedését. Ezek a vidéki könyvtárakban könnyen fellelhetőek voltak akkoriban, és fontosabb eseményekkor elővették őket, hogy levetítsék. Jómagam is kíváncsi vagyok, hogy Feri bácsi gyűjteménye milyen témákat fog érinteni.

56-os híradókat is bejátszotok?

Ezek a háttérben fognak menni. A MANDA, a Magyar Filmarchívum a régi filmek mellett folyamatosan digitalizál régi híradókat is. A forradalom 60. évfordulója kapcsán nemsokára megjelenik egy négy dvd-s válogatás. Mi ebből csak részleteket fogunk vetíteni.

Milyen kiállítás lesz?

Ez a könyvbemutatóhoz kapcsolódik. A másik forradalom egy antológia kötet. A Cser Kiadó felkért 16 szerzőt, hogy írják meg, hogy mi lett volna ha… 1956 másképp alakul. Ez egyfajta utópia, amiből mindenki mást hozott ki a maga vérmérsékletének megfelelően. Mindegyik novellához készült egy-egy illusztráció is. Pont tegnap hoztam el a képeket, a rockzenészek ideiglenesen lekerülnek, és helyette a fiktív 56 képei mennek fel az egykori Pártfőiskola falaira. A Politikai Főiskoláról egyébként elég kevés képet lehet találni a neten. A nava.hu-n van egy pár híradórészlet a néhai intézményről, amiken látszik az akkor még faborítású 041-es terem, ahogy tanácskoznak benne. Elég izgalmas története van a Dürer Kertnek: kezdetben a Szent Szív nővéreké volt, akiktől 49-ben elvették az épületet, mert államosították, és Pártfőiskolaként üzemelt 89-ig, utána az ELTE vette át 2007-ig. Azóta működik a Dürer Kert.

A Budapest Bár korabeli dalokkal készül, de lesz egy másik zenekar is.

A Canarrót átneveztük Dürer Banddé, mert kicsit kibővült a zenekar. Ők folyamatosan fognak játszani az aulában és a téli kertben.

A levezetésképp pedig „forradalmi” DJ szett is lesz.

A Past Perfect bulik Lévai Janihoz, azaz Gasmanhez köthetők, ő indította el anno a Gumipopot és lett az "indie-pápa". Elképesztő lemezgyűjteménye van. Innen jött az ötlet, hogy ő biztosan tud egy olyan szettet összerakni, ami végig tudja követni a zenei történéseket az 56-os forradalomtól a párizsi diáklázadásig.

FB esemény...

MaryMoss