Instant: Metamorphosis - a Bagoly válaszol

Instant: Metamorphosis - a Bagoly válaszol

A budapesti klubélet egyik leglátogatottabb képvis...

A budapesti klubélet egyik leglátogatottabb képviselője, a Nagymező-Ó utca sarkán álló, komplett épületet elfoglaló Instant újabb változások elé néz. Kérdéseinkre az Instant emblematikus figurája és egyben szóvivője, a Bagoly válaszolt.

Az Instant egyike azon pesti helyeknek, ahol minden nap van program. Ez folyamatos szervezést igényel, vagy egy része már automatikus a folyamatnak?

- Az underground zenei helyszínünk pár klubest kivételével hetente változó program. A keddi ingyenes koncertek mellett épp most indítottuk útjára a Bandjob nevű improvizációs sorozatot, ahol a hó négy hetében 4 különböző stílusú zenekar (Occam, Dirty Flow Jam, Organysmus, Wonky Swing Trio) rögtönöz. Szerdától péntekig a klubesteké a terep, hétvégenként más és más dj formáció szórakoztat.
A 4 tánctérből két helyszín a mainstream, „könnyebb zenék” otthona, ahol a klub saját rezidensei zenélnek. Mivel ebben a műfajban a kereslet alakítja a kínálatot, így nincs szükség a dj-k sűrű rotációjára. Persze az évek alatt azért itt is jöttek, mentek páran.
Szóval természetesen vannak önjáró részei a programnak, de van mit csinálni. Arról nem is beszélve, hogy a munkám nem áll meg ott, hogy felhívok pár dj-t és zenekart a héten. Kollégámmal együtt gondoskodnunk kell a különböző fórumokhoz való eljuttatásukról, a facebook és a honlap naprakészen tartásáról.

Egy ideig szüneteltek a kedd esti koncertek, de már újra visszatért az élő zene az Instant pincéjébe. Mi volt a gond, és hogy sikerült azt kiküszöbölni?

- Sajnos gondunk támadt egy tartománnyal. Mármint nem közigazgatásival, hanem hanggal. És tulajdonképpen nem is nekünk, hanem a szomszédoknak. Viszont a szomszédok nyugalma nekünk mindennél fontosabb, rendszeres párbeszédet folytatunk velük és próbáljuk megszüntetni az őket zavaró tényezőket. Legutóbb, a fenn említett eset alkalmával például odáig fajult a helyzet, hogy egy két méter átmérőjű flexkoronggal tulajdonképpen hosszában kettévágtuk a házat, ezzel dilatációs rést létrehozva, hogy a koncert teremben keletkezett rezgések ne terjedjenek át a következő házra, amellyel közös tűzfalunk van. Eddig még csak nem is halottam arról, hogy ilyen létezik. Rémálom. De itt még nem volt vége – Pisti, az Instant karbantartó óriása le kellett, hogy ásson a ház alapjáig, hogy a szomszédos mélygarázs hozzánk csúszott oldalát leválassza rólunk. A színpad alatti két tonna homokról nem beszélek, sziszifuszi munka, de újult erővel vágunk bele minden nap.

Mik voltak a főbb mérföldkövek az Instant történetében?

- Az első – mindenképpen legfontosabb fejezet - a lassan hat évvel ezelőtti nyitásunk. A kezdetektől fontosnak tartottuk, hogy különlegeset adjuk a fővárosnak és az idelátogató külföldieknek egyaránt. Célunk volt, hogy a legtöbb romkocsmával ellentétben ne a bárpultból tegye be valaki a hangulatához éppen illő zenét (akár tízszer-tizenötször), ezt inkább a legjobb djk-re és zenekarokra bíztuk, akik a nagyérdeműre és nem elsősorban magukra figyeltek. A „második nyitásunk” vagy újjászületésünk 4 évvel ezelőtt történt, ekkor született meg – vagy forrott ki - az Instant mai arculata; Az Elvarázsolt Erdő. Szuhay Gergely és alkotótársai ekkor hozták létre ezt a szürreális birodalmat, a komplex bagolynővel, a repülő nyúlrajjal, állatzenekarral, ezt a megszokhatatlan, szürreális montázst, mely látványosságban a főváros ikonikus jelképeivel konkurál. Ekkor négyszereztük meg tánctereink számát, gondolva a könnyebben emészthető zenék szerelmeseire is. Azóta évente legalább egyszer újjászületünk, többnyire születésnapkor (Baglyok Bolygója 2011-ben, vagy a Sziget nevét egy évvel beelőző Instant Köztársaság kikiáltásakor, 2012-ben) Idén türelmetlenek voltunk, és nem vártuk ki a 6. Születésnapot, most bővülünk újabb 3 zenei helyszínnel, ez mérföldkő lesz a javából.


Mesélj, kérlek, a május 8-11. közötti Metamorphosis rendezvénysorozatról. A név alapján megint valami változás várható…

- Jól látod. Ugyan nem Kafkai értelemben alakulunk át, de a változás igencsak szemmel látható lesz! További tereket kap a vendégsereg, a meglévők közül pár nagyobb lesz és természetesen a fáradt részek új életre kelnek majd! Három további zenei helyszínünk is születik (így lesz összesen 7), akad, ami beszélgető, pihenő rész lesz és a kellemes hangulatáért felel majd, lesz ami nagyobb baráti társaságok, születésnapok és hasonló rendezvények lebonyolítását teszi lehetővé és természetesen jut a táncolni kívánóknak is.
A Metamorphosis a megújult terek birtokbavételének három napos ünnepsége lesz, egy ingyenes, nemzetközi elektronikus zenei fesztivál, a kapacitás teljes kihasználásával. A hazai underground élvonala mellett külföldi fellépők sora érkezik hozzánk, Franciaországtól Anglián át Szlovákiáig, de érkezik fellépő Görögországból is. Véleményem szerint ez a labirintus végképp annyira szürreális élményt fog nyújtani, hogy az embernek esze ágában sem lesz kitalálni belőle.

Várható-e újdonság az étel- itallapon?

- Hála a pultosok kimeríthetetlen alkotókedvének, minden hónapban születik egy pár új, elképesztő koktél, és itt a Ciroc vodka, azóta nem nagyon marad fizetésem..

Mit szoktál inni dolgod végeztével?

- Általában mire vége a dolgomnak, addigra már nincs nagyon szükség vízen kívül semmire...