Ganxsta Zolee és a Kartel – Tagcserék, tribute lemez, Argo 2 és a többi…

Ganxsta Zolee és a Kartel – Tagcserék, tribute lemez, Argo 2 és a többi…

Ganxsta Zolee és a Kartel háza táján mindig történ...

Ganxsta Zolee és a Kartel háza táján mindig történik valami, mostanában azonban különösen nagy dózisban érkeznek a hírek ilyen-olyan változásokról, fejleményekről. Ebben persze szerepet játszik a közelgő, kerek évforduló is, de például a hirtelen jött, zenészgárdában lezajlott tagcserék ettől független históriák. Úgyhogy arra gondoltunk, a lehető leghitelesebb forrásból értesülünk a részletekről: felhívtuk a Zolee-t meg a Big Daddy Lacát.

Miért cserélődött le a háttérzenekarotok?

Laca: Eléggé hidegzuhanyként ért minket a dolog, tudniillik a három ember egyszerre jelentette be, hogy nem akar többé velünk zenélni. Épp az új turné közepén voltunk, amikor azt mondták, köszönik szépen. Azonnal lépnünk kellett: először csak az ismerősök körében kutakodtunk, aztán mivel nagyon szorított az idő minket, a Facebookon is meghirdettük, hogy új zenekart keresünk. Egy nap leforgása alatt annyian jelentkeztek, hogy le is vettük a hirdetést. A Hollywood Rose-os Takács Vilkó jelezte, hogy rögtön be is tanulná a komplett műsort, majd zenészi ajánlásra meghallgattuk Gerő Matyit, Kovács Dávidot is. Egyelőre csak átmeneti megoldást jelentett volna ez a felállás, de annyira letaglóztak minket, hogy azonnal övék lett a meló. Két nap alatt a teljes repertoárt betanulták. Mivel Vilkó eleinte a Hollywood Rose koncertjeivel nem tudta összeegyeztetni a mi turnédátumainkat, Szőke „Szöszö” Gábor ugrott be helyette, akivel Kontor Tomi kiválása után a KGB-ben és az Acou’stixben is együtt zenéltünk. De Vilkó végül úgy döntött, otthagyja a Hollywood Rose-t, és állandó tag lesz nálunk.

A többi projektjével össze tudja egyeztetni a Kartelt?

Laca: Persze. Az akusztikus szólóestjei mellett a MEN In The Box nevezetű Alice In Chains tribute továbbra is üzemel. Nekünk csak annyi kérésünk volt felé, hogy lehetőleg semmiképp ne ütközzenek a koncertdátumok. Beugró embert ugyanis már az előző brigád esetében is kellett alkalmaznunk, de ez már akkoriban sem volt szerencsés dolog.

Ha jól tudom, már javában készül egy Ganxsta Zolee és a Kartel tribute lemez is.

Laca: Így van. Már régóta érdekelt minket, hogyan dolgoznák fel hazai zenekarok a Kartel-szerzeményeket. A húsz dalra elég jó felhozatalt sikerült összehoznunk, sőt, akadt annyi jelentkező, hogy egy-egy számot közösen hoztak össze. Ezt a lemezt a január 10-i Kartel-bulin is bemutatjuk, ide viszont jobbára csak frontembereket hívunk el, mert komplett zenekarokkal elég macerás lenne megoldani a dolgot. Viszont erre is van egy tervünk, amit nyár környékén akarunk megvalósítani. A Barba Negrás koncerten egyelőre 4-5 előadó fog vendégeskedni, a mi zenekarunk pedig betanulja az ő verzióikat. És persze lesz egy saját blokkunk is.



Név szerint milyen vendégekre lehet számítani a koncerten?

Zolee: Ott lesz Csipa a Hoolingasből a Ki a fasza gyerek?-kel, Siska Finuccsi, aki az Oh Yeah-t dolgozta fel, aztán fellépnek még a Brains és az Akkezdet Phiai tagjai. És persze a fináléban fellép a Soerii és Poolek, akik az Isten, család, sör című dalunkat szemelték ki maguknak. De rajtuk kívül is számítunk még egy-két zenészre. A lemezen pedig rajtuk kívül pl. olyan nevek kaptak helyet, mint a Kowalsky meg a Vega, a Quimby, Majka és Curtis, a Hősök, a Punnany Massif, az Uzipov és a Fish! Ja, és nem is beszélve az Alma zenekarról!

Ezt nem mondod komolyan!

Zolee: Pedig így van. És hogy még tegyek rá egy lapáttal: a Stricik és Kurvákat dolgozták fel, de természetesen átírták a szöveget.



És mi a helyzet a következő Kartel sorlemezzel?

Zolee: Már vannak új dalok, de egyelőre csak egy EP-vel jelentkezünk. Viszont még karácsonyig kijön egy mikulásos számunk Tapló Télapó címmel, amiben egy finn csávó anyanyelven rappel. Ő amúgy egy underground MC, hasonlóan jó név, mint nálunk az Akkezdet Phiai. Egyelőre azonban a tribute lemezzel foglalkozunk. Nem egyszerű dolog húsz előadót egyszerre irányítani: elintézni, hogy mindenki időben leadja a dalokat, megkeverni, masterelni… szóval nem unatkozunk. Főleg, hogy én is közreműködöm egy-két dalban.

A készülő Kartel-dalokat már az új felállás írja?

Zolee: Igen, szerencsére elég kreatív emberekkel sikerült körülvenni magunkat. Vilkó kurva jó dolgokat hozott gitáron, a mikulásos dal zenei részét egy az egyben az új basszerünk, Kovács Dávid írta. Pierrot pedig most is részt vesz a dalszerzésben. De vannak külsős arcok is, akiktől eszméletlen alapokat kaptunk.

Az Argo 2-ről mit lehet tudni?

Zolee: Árpa Attival meglehetősen sok közös vonásunk van, ezek közül a szétszórtságot említeném meg elsőként. Valamint azt, hogy bármit el tud intézni, de leginkább saját magát. Ebből kifolyólag már vagy húsz időpont napvilágot látott a premier dátumával kapcsolatosan. A március 11-12 környéki dátum azonban már 100%-nak tűnik. A legutóbbi sajtótájékoztatón ott voltunk mi is, mivel több dalunk is bekerült a filmbe: a Még egy szeletet, a Nincs erő és a Mi van, mi van című. És ami még biztosnak tűnik, hogy a díszbemutatón mi is szerepet kapunk valamilyen formában. - V.G.