Temesi Berci -

Temesi Berci - "Mélyen megélek minden egyes élethelyzetet"

Létezik Magyarországon basszusgitáros sztárstátusz...

Létezik Magyarországon basszusgitáros sztárstátuszban? Ha nem is sok, de akad. Temesi Berci például mindenképpen ide sorolható. Ismerhetjük a Black-Out-ból, a Kowalsky meg a Vegából, a Garamy Funky Staff és a Belmondo zenekarokból, keresett session-muzsikusként pedig már megfordult jó néhány televíziós show-ban és pop előadó mellett. 2001 óta tanít, 2003-ban az év basszusgitárosa volt, hat éve pedig videoblogot indított, ami bizonyíték innovatív hozzáállására. Szeptember 14-én, a Magyar Jazz Napján mutatta be On Time c. első szólólemezét, hamarosan pedig első könyve is megjelenik. Meg is kerestük hát ezek kapcsán Bercit.


Azt beszéli már az egész város, hogy egy könyv és egy szólólemez is várható tőled az ősz elejére. Mesélj, kérlek, amit csak lehet.

- 3 éve írom nem kifejezetten zenei, de zenei példákkal tarkított, kicsit spirituálisabb mondanivalóval bíró könyvemet "Hogyan ne korlátozd magad a saját sikereidben" mottóval. A könyv 6 nyelven íródik, E-book formátumban lesz elérhető, oktató videókat is fog tartalmazni, és hangos könyvként is elérhető lesz. Az írásos anyag inspirált egy zenei melléklet megírására is, melyre kaptam egy Magyar Jazz Szövetség különdíjat, közben pedig egy Artisjus-díjat, és egy Smoothjazz dalszerzői díjat is. Ezen csodás élmények adtak erőt, hogy egy egész nagylemezt, szóló lemezt komponáljak, mely nem elsősorban szólisztikus jellegében mutatja be a basszusgitárt, hanem dalszerzői mivoltomat interpretálja inkább. Elsősorban instrumentális fúziós dalok jellemzik a lemezt. Szeptember 14-én mutathattam be a Magyar Jazz Napján a budai várban a debütáló korongot élőben, zenekarral, és ekkor jelent meg az album is.

Miben nyújt újat ez a kötet az olvasóknak?

- Kis országunk zseniális muzsikusokat és művészeket tudhat magáénak. Rengeteg olyan el nem ismert, és méltatlanul nem foglalkoztatott muzsikus kollégám van, akik világ színvonalú játékukkal otthon ülnek, és nem kapnak munkát a kis piacnak köszönhetően. Természetesen emiatt külföldre vágynak, de rá kell ébredni arra, hogy, ha belül nem süt a nap, akkor más országban sem fog sütni. Magyar vagyok, szeretem az országomat, és úgy vélem, hogy a mentalitás, hozzáállás az élethez, önmagunk elfogadása, a tisztelet, és szeretet megélése sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és jót adva, jót is kaphassunk. Továbbá munka és elvetett magok nélkül nincs aratás. Türelmesnek kell lenni, befektetni és tenni, dolgozni, alkotni. Önmagunkkal jóban lenni, és mosolyogva megteremteni magunkat, nem mások jónak vélt gondolatai mögé bújva ítélkezni. A könyv nem csak zenészeknek, zenészekről szól. Rólam szól, az életemről. Zenei példákkal színesítve próbálok hitelesen választ adni azokra a kérdésekre, melyekkel minden nap találkozom az életben, és nem csak a zenei szakmában.

Aki ismeri munkásságod, tudja: bármilyen műfajban megállod a helyed. Ám ezek szerint ezt a fajta, lazulós smooth jazz-t játszod legszívesebben önszántadból. Vagy tévedek?

- A rock zenei műfajból jöttem. Büszke vagyok a kétezres évek elején megélt lehetőségeimre, zenekarokra. Úgy érzem, mindent láttam a rock zenéből, és a pop világban tevékenykedem manapság első sorban. Mivel a pop szakmában dolgozva azzal a pár ismert, és foglalkoztatott producerrel dolgozom nap, mint nap, akiknek munkáit hallhatja a közönség a kereskedelmi csatornákon, úgy véltem, olyan vizekre szeretnék evezni, ahol van mit tennem, bizonyítanom, és szakmailag elérnem. Ezért született meg ebben a műfajban a lemezem. Természetesen a jazz populárisabb hangszerelési világát érzem magaménak, mindamellett, hogy a bibop hatalmas tisztelője, rajongója vagyok. Mégis úgy vélem, abban sokkal jobbak vannak nálam. A magam zenei világát Sting, Pat Metheny, Forplay, Electro Deluxe jellemzik leginkább. Szeretem az érzelmekben gazdag, fúziós, komplex zenéket, amikben dög van.

Hogyan kerültél közel a spirituális világszemlélethez?

- Éltem. Megéltem. Csodás családot tudhatok magaménak, és csodás muzsikus kollégák barátságát élvezhetem. Úgy vélem, az, hogy jelenleg az érzelmek, szeretet és tisztelet motiválnak legfőképpen annak köszönhető, hogy sokszor éltem már. Mondhatnék okosságokat, de nincs receptem, sem másom, csak a tény, hogy a nap 24 órájában mélyen megélek minden egyes élethelyzetet. Alkotva, dolgozva, tapasztalva élem mindennapjaimat. Helyzeteket oldok meg, kezelek, ezáltal fejlődök, és a szó jó értelmében öregedhetek, élhetek, bölcsebbé válhatok.

Több mint 10 éve tanítasz. Kit ismerhet már a szélesebb publikum tanítványaid közül?

- Több mint 150 tanítványom volt ez idő alatt, és nagyon büszke Rájuk és hálás vagyok Nekik. Általuk is sokat fejlődhettem. Nem szeretnék senkit megbántani azzal, hogy kihagyom a felsorolásból, így inkább csak annyit mondok, hogy büszke vagyok arra, hogy nem egy tanítványom segített már abban, hogy helyettesített pár produkcióban, és mindig helyt álltak, minőségit hoztak létre. Büszke vagyok Rájuk, és dicsekedjenek inkább Ők magukról. (nevet)