Rockmaraton 2013 - Interjú Varga Zolival

Rockmaraton 2013 - Interjú Varga Zolival

Ahogy azt már több orgánum hírül adta, mégis lesz ...

Ahogy azt már több orgánum hírül adta, mégis lesz Rockmaraton 2013-ban, hála a pécsi önkormányzatnak, mely ezek szerint fontos ügyként kezeli az évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozatot, és 5 millió forinttal járult hozzá annak folytatásához. A további részletekről a lehető legilletékesebb személy, Varga Zoli nyilatkozott nekünk.

- „A legolcsóbb fesztivál” – többek közt így híresült el a Rockmaraton az elmúlt csaknem 20 évben. Gondolom, ezzel szinkronizál, hogy 5 millió forint számotokra a megváltást jelenti.

- Még mindig sokan nem tudjátok, de a fesztiválok, amikre jártok szinte kivétel nélkül veszteségesek, sokan több tízmilliós támogatások mellett is! Nekünk ez az 5 millió forint úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, e nélkül nem lehetett volna jövőre rendezvény.

- Ti forszíroztátok a támogatást, vagy meglepetés volt számotokra is a pécsi városvezetés döntése?

- Mindkettő egyszerre! Sokan nevezték marketingfogásnak ez az ”utolsó” dolgot, pedig mi inkább zsarolásnak szántuk! Egy teljesen egyértelmű üzenet volt a városunk és az ország vezetői felé! Minden fesztivált támogattok, akkor nekünk is adjatok gubát, különben nem csináljuk tovább! Bejött! Viszont nagyon meglepődtünk, mert miután az NKA a második pályázatunkat is elutasította augusztusban forráshiányra hivatkozva úgy, hogy közben az össze konkurenciánknak kiosztott összesen vagy háromszáz miskát, már nem reméltünk semmi jót. Elfogadtuk, hogy hazánkban, ha nem mozogsz ”megfelelő” körökben nincs esélyed! Úgy látszik, mégis vannak csodák…

- Rockfater és Bőr Gyula megtartja státuszát?

- Hát persze! Ők a mi celebeink, nélkülük mire mennénk? De most komolyan, mi az ő figuráik által mutatunk görbe tükröt ennek a hazug, képmutató világnak. Orákulumok, akik a mi valódi üzenetünket közvetítik felétek. Hogy mit? Leginkább azt, hogy ez a világ olyan nevetséges, hogy muszáj meg tanulnod saját magadon is nevetni! Mostantól havonta új kisfilmmel jelentkezzünk, nem árt figyelni!

- Az esemény Facebook-oldalán már lehet szavazni egy-két fellépő (Turisas, Eluveitie) meghívásáról, illetve két sztárbanda neve már bizonyos (Evergrey, Sick Of It All). Kiket szemeltetek még ki?

- A new york-i hardcore legnagyobbja, a Sick of it All mellett már bejelentettük az Evergrey zenekart és a svéd black metal ikont, a Mardukot is. Az Eluveitie már a célkeresztben van, és hamarosan bejelentünk egy deathcore és egy metalcore bandát is. A fesztivál headlinerét, a svájci folkosokhoz hasonlóan, a közönség választhatja majd ki, két kultikus thrash legenda közül. A hazai bandákból jövőre megpróbálunk szinte mindenkit meghívni, és célunk, hogy sokkal több amatőr vagy feltörekvő bandának is lehetőséget adjunk. A Rockmaraton az egyetlen igazi rock/metal fesztivál (amióta a Metalfest meghalt), a mi feladatunk a szcéna életben tartása! Más multikulturális fesztiválok hívhatnak akárhány metál bandát, attól még sejtésük sem lesz erről a közegről, mert pl.: egy magyar deathcore vagy black metal zenekart már égő meghívni nekik, csak a külföldiekről hiszik azt, hogy az zsír!

- A 2012-es Rockmaraton mottója az év végére jósolt világvége köré épült, akkor megkérdeztük véleményedet a témával kapcsolatban. Per pillanat hogy látod a dolgot?

- Hát egy év alatt csak erősödött bennem a tudat, hogy ez a beteg világ, pusztulásra ítéltetett! Ne is tervezzetek gyerekeket, mi vagyunk az utolsó generáció! Utánunk már új faj jön, a neve: homo ostobicus. Egy korcs, értékmentes korszellem fogságában vergődünk, a valódi ember végső képmásaként. Nem hinném, hogy bármi is javulhatna, ez a globalizált, multikulturális fogyasztói társadalom az emberi létezés legalacsonyabb szintje, remélem, hogy a már közel a vég! Nem gondolom, hogy december 21-én vége lesz a világnak, de tudom, hogy meg vannak számlálva a napjaink… tíz, kilenc, nyolc, hét…