“… ez az anyag zenekart kíván!”

“… ez az anyag zenekart kíván!”

Laczik Fecó neve szinte mindenkinek ismerős lehet, hiszen évtizedes rocker múltja van, legfőképp ő áll Beatrice basszusgitárja mögött. Hatvani (Heves Vármegye, FYI) származású, lelkes lokálpatrióta, és most saját lemeze is megjelenik. A lokálpatriotizmus abban is meglátszik, hogy szülővárosa feltörekvő zenészeinek is teret adott a szólóalbumán. Mellettük azonban ismerős nevek, profi zenészek a társai. Sok minden szóba került, még az is, hogy milyen patinás nevek írtak dalszöveget a VirtusCircus dalaihoz.
 
Kezdjük a legelején! mondhatjuk, hogy folyamatosan zenéltek a Beatrice-vel, miközben te kitaláltad, hogy kell egy saját lemez! Régóta érlelődő gondolat volt?
Valójában eszemben sem volt saját lemezt készíteni! Nem volt ilyen indíttatásom, viszont rengeteg dalt csinálok folyamatosan. Némelyik felkerül az aktuális Beatrice lemezre, viszont a többi meg csücsül a fiókomban. Arra egyébként gondoltam már, hogy átadom feltörekvő zenekaroknak…
 
Ha jól tudom, dalszerző is vagy a Beatrice-ben, ezért adódik a kérdés: mi motivált, hogy egy önálló lemezt készíts?
Igen, ez így igaz. A helyzet az, hogy ezeket a dalokat pont a Ricsének írtam, de a pandémia csúnyán leállította az életet és a zenekart is. Én ellenben nagyon pörögtem, és eléggé mérges voltam az egész szituációra! Nem akartam, hogy elvesszenek ezek a jó dalok! Kékkői Zalán akkor csinálta a saját lemezét és gondoltam átküldöm neki. Kíváncsi voltam, hogy ő milyennek érzi a dalaimat. Kellett a visszacsatolás! Zalán azonnal visszaírt, hogy bármelyiket simán feltenné a saját albumára, és hogy csináljak belőle egy saját produktumot! Valójában ő gyújtotta be a rakétákat!
 
Mennyire különbözik/különbözött a munka a Beatrice-nél megszokotttól?
A metóduson nem változtattam, a Beatricében jól működik a módszer. Én megcsináltam a dalt gitárokkal, dobbal, kamu angol szöveggel és átküldtem Ferónak. Ő megírta rá a gondolatait, és ezután ment a srácoknak. Ők pedig szépen magukra alakították az általam kitalált riffeket. A lemezemen is így csináltam! Annyi volt a változás, hogy a gitároknál és a dobok nagy részénél ragaszkodtam a saját elképzelésemhez. Persze azért engedtem teret a művészeknek, mert szerettem volna, hogy ők is a maguknak érezzék az én vibrációmat!
 
Segíts kérlek, és foglald össze, hogy kikkel készült a lemez!
Olyan zenészeket kértem fel, akikkel baráti kapcsolatban vagyok, vagy valami köt hozzájuk. Fontos volt, hogy szeressem az embert és a játékát is! Persze, ahogy említed a cikk elején fontos volt a hazai pálya! Tóth Ádám és Ádám Doni mindketten hatvaniak és nagyon tehetségesek. Doni már ismert dobos, de Ádám új a palettán és, ha így halad a gitártanulással, akkor sokra viheti!
Megpróbálom hangszerekre bontani ezt szép kis névsort! Ének: Mező Misi, Nagy Feró, Schmiedl Tamás, Pócsi Pisti és én. A gitároknál: Tóth Tibi, Cserfalvi „Töfi”Zoltán, Dandó Zolika, Lukács Peta, Fekete Tomi, Tari Boti, és Kékkői Zalán. A billentyűs Lesták Marci. A doboknál: Hoffer Peti, Bánfalvi Sanyi, Kiss Endi, Vajda Péter „Sódi”, Vass Csabi és Nagy Hunor Attila. A szaxofonos Tóth Bazsi. A vokalisták pedig: Mihalik „Cactus”Attila, Tari Boti, Fenyves Márk, Toncsi Cox, és Orjovics Fecó.
 
 
Nyilván mindenki hozzátett a lemezhez, de frissült a te világod is azáltal, hogy új arcokkal dolgoztál?
Abban értelemben igen, hogy ki hogyan közelítette meg a dalt/dalokat, de mint befolyásoló tényező nem, hiszen szinte mindenkitől azt kaptam amit vártam, és ezeket a zenészeket jól ismerem. Végtelenül elégedett vagyok!
 
Milyen stílusú zene született, te miként jellemeznéd? Egyébként milyen hatások és inspirációk vezettek a dalok írásában?
Az első pillanatban tudtam, hogy eklektikus lesz az anyag, mert rengeteg stílust hallgatok gyermekkorom óta, és ez hallható is a lemezen. Azon belül, hogy alapból rock, de erősen érződik a fiatalságom punk/oi hatása, de nem dominál. Szerintem tökéletesen elférnek és kiegészítik egymást a dalok! Van benne kraft is, és finomság is. Nem fogtok unatkozni amikor hallgatjátok!
 
A dalszövegeket Galli Kriszta, Nagy Feró, és Pócsi István jegyzik. Hogyan alakult ki a közös munka velük, és miért választottad őket a dalszövegek írására?
Feró az adott volt, mert a két dal, ami felkerült a lemezre az régi Beatricés közös szerzemény.
Amikor bekerültem a Beatricébe a kilencvenes években, erre a dalomra írt először szöveget. Nagyon szeretem a régi verziót is, de éreztem, hogy ezt a dalt újra fel kell vegyem, mert sokkal jobban tud majd szólni és eredetileg is ilyen harapósnak terveztem! Pócsi Pisti szövegeit a Hét Jel kapcsán ismertem meg, és volt egy neki való dalom, amit szerettem volna, hogy elénekeljen. A szöveget mindenképpen rá akartam bízni, hogy érzésben is azt sugározza, amit ő gondol és érez. A Kriszta sztori viszont azért érdekes, mert nagyon régóta ismertem Hatvanból, de nem tudtam, hogy dalszövegeket ír! A történet úgy esett, hogy felhívtam Speck Roli barátomat a Magor zenekarból, hogy írna-e nekem szöveget a lemezemhez, ő pedig egyből a Krisztához irányított. Életem legjobb döntése volt, hogy felhívtam a Krisztát! Tökéletesen passzolnak a gondolataimhoz a versei! Hét dal szövegét ő jegyzi.
 
A lemez elkészítése közben volt olyan helyzet, amikre nem számítottál, ami meglepett?
Sajnos igen! Volt olyan zenész barátom aki nem vállalta el a felkérést. Volt, akivel egyszerűen nem találtunk időpontot, pedig ő is nagyon szerette volna. Olyan is akadt, aki azért maradt le a lemezről, mert a dal kiesett a játékból…
 
Van valamilyen konkrét célod a saját szólókarriereddel kapcsolatban? Vagy ezek a dalok kikívánkoztak belőled, és a megjelenéssel meg is nyugodtál?
Megnyugodni? Ááááá! Már most van 15 olyan „féldal”, amin már vizionálok, mint következő lemez. Sok az ötletem a jövőre nézve!
 
Vannak terveid ezzel a projekttel? Folytatódik? Lesznek koncertek, vagy legalább egy lemezbemutató koncert?
Megmutattam a készülő anyagot Jimmy barátomnak a Kowalskyból, és egyből az volt a reakció, hogy ez az anyag zenekart kíván! Most már kezdem én is ezt gondolni, hiszen a Ricsével májustól október végéig koncertezünk évek óta. Pont van egy csomó időm, hogy megmutassam a zenémet élőben is és, ahogy megjelenik a lemezem, elkezdem a meghallgatásokat! Nagyon inspirál a lemez és úgy érzem, hogy a segítőim is egyre többen vannak. Számítok a Ricsés közönségre is, de mindenképpen fontos a saját közönség építése is! Szóval igen, rengeteg tervem van!

Írta: Nyerges Tamás
Fotó: Macsuga László, Macsu Pictures