“25%-ban magyar vagyok, hiszen a nagymamám Budapesten született.”

“25%-ban magyar vagyok, hiszen a nagymamám Budapesten született.”

Hard rock, megalkuvás nélkül - így jellemzi magát az amerikai Black Veil Brides zenekar. A 2006 óta aktív banda turnéinak története akár a modern keményzene szubkulturális mérföldköveinek tankönyve is lehetne. 2009-ben rögtön a Vans Warped turné főszínpadán találták magukat Slash, a Mötley Crüe, az Avenged Sevenfold, és a Bullet For My Valentine társaságában. Azóta turnéztak már az Asking Alexandriával, a Bring Me The Horizonnal, most a Halestormmal és Mothica-val közösen térnek vissza Magyarországra. A BVB dobosával, Christian Coma-val Észak-amerikai turnéjuk egyik szabadnapján beszélgettünk. Beszámolt magyar gyökereiről, arról, hogy ő a zenekara bőrápoló guruja, és még azt is megfejtettük, vajon mi lehet az oka annak, hogy sosem látja a közös koncertjeik során Ville Valo-t, a HIM egykori énekesét.
 
Tavaly nyáron a Budapest Parkban koncerteztetek, november 20-án pedig az Papp László Arénában játszotok. Várod már, hogy visszatérjetek?
Pont a napokban beszéltünk a Parkos koncertről az öltözőben a zenekarral, olyan élmény volt, mintha nem is először játszottunk volna az országban. Izgatottan tapasztaltuk, hogy milyen sok rajongónk van nálatok, elképesztő szeretetet kaptunk. Nagyon sokat jelent számomra Magyarországon fellépni, gyakorlatilag 25%-ban magyar vagyok, hiszen a nagymamám Budapesten született. Fiatal korában költözött Amerikába, így sosem kellett meglátogatnom őt. Ebből a szempontból is különleges volt a tavalyi koncert, úgy éreztem, visszatértem a gyökereimhez.
 
Pontosan emlékszem a Park backstage-ben készült rajongói meet&greet képeitekre, amiken két lépés távolság van köztük és a bandátok között. Fura volt, hogy a szigorú poszt-pandémia szabályok miatt nem érintkezhettetek fizikailag a fanokkal?
Legalább maszkot nem kellett akkor már viselnünk! Sajnos muszáj volt tartanunk a távolságot és védekeznünk minden fertőzés ellen, még akkor is, ha maga a koronavírus 2022 nyarára már bőven leszállóágban volt. Nagyon nehéz egészségesnek maradni egy turnén, már a sok utazás, az időjárásváltozások és a tömeg miatt is. Szerintem megszoktuk és a rajongóink is tiszteletben tartják az előírásokat, néhányat a mai napig követünk a pandémiás protokollból. Például, ha a rajongóink ajándékkal készülnek nekünk, az asszisztenseinknek adják oda, akik fertőtlenítés után továbbítják nekünk. Ilyen egyszerű dolgok, minden annak az érdekében, hogy ne betegedjünk le, és teljes erőbedobással tudjunk teljesíteni a koncerteken. Ha a zenekar egy tagja leépül, az egész rendszer borul. Amikor a turné alatt covidos lettem, 10 napig karanténoztam, és a srácok dobos nélkül, akusztikus seteket játszottak. Szerintem még sosem éreztem akkora szeretetet, folyamatosan érdeklődtek a rajongók a hogylétemről, és biztosítottak arról, hogy nagyon is hiányzom a színpadról. Kemény zenét játszunk, pár gitárral nem érvényesül igazán. De én legyek a legkevesebb baj, ha Andy (Biersack, énekes - a szerk.) betegedne le, akkor komplett koncerteket kellene lemondanunk. 
 
Mit élvezel a leginkább és legkevésbé a turnézásban?
A rajongók támogatása rengeteget jelent számomra, még mindig elképeszt a tény, hogy ennyi idő után még mindig fut a karrierünk, és többezrek előtt lépünk fel minden este. A legnehezebb az egészben távol lenni a családomtól, a feleségemtől és az állataimtól, és az otthon kényelmétől, ha távol vagyok, akkor értékelem ezeket a legjobban. Európában állandó problémám a nyelvi akadály, nem tudom elolvasni a menüt az éttermekben, és nem tudom pontosan, mi lesz a tányéromon. Meg az olyan apróságok, mintpéldául, hogy nem tudom használni a konnektorokat, és átalakítókat kell csomagolnom. De egyébként imádok megélni mindent a nagyvilágban, mindent egy kalandként fogok fel. Már nagyon várom, hogy újra Európában lehessek.
 
Hogyan válogattátok ki a dalokat a mostani turnéra?
Nem volt kifejezetten nehéz a dallista összeállítása. Most Amerikában a VV zenekarral játszunk, akik nem olyan zúzós banda, mint mi, inkább középtempós rockot nyomnak. Néhány keményebb dalunkat emiatt most nem játszuk, összhangban kell tartanunk az energiáinkat. A Devil-t most például hozzáadtuk a listához, hogy legyen valami vérfrissítés. 
 
Ha már említetted a VV-t, Ville Valo-val nemrégiben egy közös dalt hoztatok ki. Nagy álmotok vált ezzel valóra?
Gyerekként ismertem a HIM-et, de egészen addig nem voltam a koncertjükön, amíg Los Angeles-be költöztem. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy együtt turnézunk, szerintem tökéletes kombó vagyunk. Hasonlóak a vibe-jaink, ők is ki vannak sminkelve, és nagy az áthidalás a rajongótáboraink között is. Ville és az egész csapata nagyon kedves és befogadó, örülünk ennek a lehetőségnek.