“Rengetegszer megkaptuk, hogy tök jól játszunk ahhoz képest, hogy nők vagyunk” - Bala interjú

“Rengetegszer megkaptuk, hogy tök jól játszunk ahhoz képest, hogy nők vagyunk” - Bala interjú

Hihetetlen, de 2023-ban még mindig ilyen kommentárokkal szembesülnek a női zenészek, akik a rock szcénában mozognak. A galíciai származású Bala két tagja, Anxela és Violeta már 10 éve zenélnek együtt, jelenleg 4. stúdióalbumukon dolgoznak, de továbbra is úgy érzik, sokkal keményebben kell dolgozniuk az elismerésért, mint férfitársaiknak. A stoner és grunge stílusban mozgolódó csajokkal a madridi Primavera Soundon találkoztam, ahol a kordont támasztva meséltek barátságuk történetéről, az új albumról, és közönségükkel való szoros kapcsolatukról.

Meséljetek a kezdetekről, tudom, hogy több különböző bandában zenéltetek, mielőtt egymásra találtatok.
Violeta Mosquera: Mind a ketten autodidakta módon tanultunk zenélni, sose jártunk zeneiskolába vagy különtanárhoz. Amikor találkoztunk, még más bandákban játszottunk.
Anxela Baltar: Egymást váltottuk a színpadon egy koncerthelyszínen, szerencsés együttállás volt. A koncert után nagyot beszélgettünk, és mindketten egyetértettünk abban, hogy muszáj valamit közösen csinálnunk. Ennek már majdnem 10 éve!

Egyforma a zenei ízlésetek?
Anxela Baltar: Nagyon hasonló.
Violeta Mosquera: Mindketten nyitottak vagyunk minden stílusra, én imádom a rock and rollt, de közben a hagyományos spanyol zenéket is, a salsát, a flamencot. 
Anxela Baltar: Imádunk mindent, ami zene. Sokat hallgatok elektronikus zenét, salsát, jazzt, flamencot is. A saját zenénk arról szól, ahogy mi, aktuálisan érzünk, és ezt fejezzük ki a hangszereinkkel és a szövegeinkkel. De otthon, zárt ajtók mögött tényleg bármit meghallgatunk.

A koncerteken melyik dalotoknál indulnak be leginkább a rajongók?
Violeta Mosquera: Mostanában a Quieres Entrar-nál, imádom! De ott van a Freedom is, aminek a végén mindig improvizálunk, és kedvemre püffölhetem a dobokat. Olyankor megőrülnek.
Anxela Baltar: Én az Agitart szeretem a legjobban játszani, ami a Maleza albumunk első kislemeze volt. Nagyon jók az energiái, már az első taktusnál teljesen megőrül az közönség, ütősen kezdődik.
Violeta Mosquera: Talán az Agitarban jön ki az leginkább, amit közvetíteni akarunk. Lassabb, mégis kemény szám. 
Anxela Baltar: Amikor az Agitaron dolgoztunk, egyszerűen elképzelni sem tudtam, hogy ez tetszeni fog az embereknek. 
Violeta Mosquera: A dalszöveg valójában egy vers, egy író barátunk alkotása. Amikor olvastam a kötetében, teljesen beleszerettem, és eldöntöttem, hogy ehhez egy dalt kell írnunk. Csak fogtam a verset és elkezdtem improvizálni.
Anxela Baltar: Attól féltünk, hogy a közönség nem fogja érteni, de szuper volt a fogadtatása. És a barátunk is nagyon boldog volt, hogy felhasználtuk, imádja a végeredményt.

......

-----
Írta: Erdős Viki
Fotó: Erdős Viki
----

A teljes interjút a júliusi Rockstar Magazinban olvashatjátok!