A Belau elrepít a Karib-tengerhez

A Belau elrepít a Karib-tengerhez

Interjú Kedves Péterrel

A karibi szigetek hangulata mellett az ottani tradicionális hangszerek is helyet kaptak a Fonogram-díjas Belau május 29-én megjelent második lemezén.
 
A Colourwave a downtempo hullámain ringat el, kihagyhatatlan filmzenéje a vízparti utazásoknak, de csendes elmélkedésekhez is ajánljuk. Az új lemezről Kedves Péterrel, a zenekar alapítójával beszélgettünk.
Nagy Kátya
 
 
 A zenétek nagyban kötődik az utazás tematikájához, de zenekari szinten is rengeteget vagytok úton. Hogyan viseltétek most a bezártságot? 
Igen, szerencsére az elmúlt években kisebb pihenőket beiktatva szinte folyamatosan úton voltunk.  A zenénk nemcsak a fizikai utazás témáját járja körbe, hanem lelki síkon is, a karantén alatt inkább ez volt a mérvadó. Furcsa időszak volt, minket azért érintett nehezen, mert a lemez megjelenését és az ehhez kapcsolódó turnét is el kellett tolni, újragondolni, ami sokat nehezített, de szerintem jól viseltük.
 
Az előző lemezen megjelent mediterrán térség után ezúttal a Karib-tengerhez utazhatunk a Colourwave-vel. Miért pont oda, mi fogott meg abban a térségben, és miként köszön ez vissza az albumon? 
Mindig is különösen vonzott ez a térség, rengeteg népcsoport és kultúra keveredik itt, egyfajta olvasztótégely, ezzel szemben teljesen más jellegű dalokat tudtunk írni, mint az első lemezhez. Az elmúlt két évben szerencsére személyesen is meg tudtam tapasztalni az ottani életérzést, kétszer járhattam a térségben, az ott gyűjtött hangokat is beleépítettük a lemezbe. Ezenfelül a lemezen a szokott electronica mellett nagyobb hangsúlyt kap a ritmusszekció, a különböző perkusszív hangszerek, valamint a Karib-térséghez köthető tradicionálisabb hangszerek is. 
 
Kilenc különböző énekesnőt hallhatunk a dalokban. Hogyan jöttek létre ezek a találkozások? 
Így van, 9 teljesen különböző karaktert hallhatunk a lemezen, akik zömében külföldiek. Minden dal teljesen máshogyan született, volt, akikkel személyesen nem is találkoztunk, vagy csak a dal elkészülte után, volt olyan is, akivel a munkafolyamat több évre húzódott el, (akárcsak a lemez készítése), de olyan is akadt, akivel nagyon gyorsan tudtunk együttműködni.
 
A most megjelenő Colourwave dalaival eredetileg áprilisban indultatok volna nemzetközi turnéra a budapesti lemezbemutató után. Mennyiben sikerült „átmenteni” ezeket a terveket őszre? Miként tudtok most tervezni az új lemezzel? 
Igen, sajnos át kellett szervezni mindent, sok tényező most is képlékeny, de a dátumok jelentős részét át tudtuk tenni őszre vagy 2021 tavaszára. Előreláthatólag néhány helyen már augusztusban meg tudjuk mutatni a lemezt, de a komolyabb koncertezés inkább októberben fog indulni, ha minden jól megy. A lemez kapcsán tervezünk egy deluxe verziót is kiadni 2021 tavaszán, amin remixek, live verziók és a dalok újragondolása mellett lesz egy új szerzemény is, most ezeken dolgozunk, de már rengeteg ötlet gyűlt össze a harmadik lemezre is, szóval pozitívan állunk a dolgok elé.