A haldoklás művészete

A haldoklás művészete

Cadaveres-interjú

A 2005-ben alapított metalbanda, a Cadaveres április elején adta ki hatodik albumát, amely egyelőre úgy tűnik, hogy az utolsó lesz a sorban. Az Ars Moriendi-ről beszélgettünk a zenekarvezető Körmöczi „Körmi” Péterrel.

Interjú: Kovács Péter
Fotó: Bende Csaba

Hogyan jutottál, jutottatok arra a döntésre, hogy az Ars Moriendi lesz az utolsó Cadaveres-lemez?

 

Tulajdonképpen ez inkább az én irányomból jövő gondolat volt. Egyrészről egyre kevésbé hiszek a fizikai formátum létjogosultságában. Tehát, ha a mi tempónkat nézzük, akkor bizonytalan vagyok, hogy négy év múlva mennyien fognak még lemezeket venni. Hisz a digitális platformok térhódítása lesz még inkább jellemző. A nagylemez megjelenése után folyamatos figyelmet kell fenntartani, hogy legyen kifutása egy anyagnak, lehetőség szerint hosszan. Ezt is lehet, hogy egyszerűbb pörgetni 1-1 nótával és hozzájuk kapcsolódó videókkal a stream felületeken, mint ellőni az összes „puskaporunkat”  egyszerre egy nagylemezzel, hogy utána eltűnjünk hosszabb időkre a próbateremben vagy a stúdióban, míg ismét összeáll egy nagylemez. Másrészt nem tudni, mi lesz 4 év múlva éppen velem. Jó most kicsit hátradőlni és meghallgatni az Ars Moriendit, elégedett vagyok vele, erős lemez. Pont egy ilyennel képzelném el lezárni a történetem. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel vége a Cadaveresnek. Lesznek majd még koncertek és biztosan dalok is, de mostanában nagylemezben nem szeretnék gondolkozni. 

 

Miért lett a lemez címe Ars Moriendi?

 

Az volt a célunk, hogy legyen egy kicsit misztikus, beszédes lemezcím. Legyen sötét, vészjósló és súlyos egyszerre, és ha tényleg itt a vég, akkor legyen dicső és bátor. Ars Moriendi, azaz A haldoklás művészete egy középkori halottaskönyv címe volt, innen kölcsönöztük. Egy tanító, felkészítő írás, ami a halál – mint a beteljesülés – felé vezető úton kísérte a halandót. A mi esetünkben nem tudni még, hol a vég, de ez lett a mi „bibliánk”.  Egy kicsit oda értünk vissza, ahonnan indultunk 16 éve. Ez a lemez visszatérés az első 2 nagylemezünk világához, tökéletes ívet adva a történetünknek.

 

Mit fogsz te csinálni, ha kifut az album turnéköre mondjuk 2022 év végéig?

 

Azért annyira ismerem már magam, hogy tuti nem fogok unatkozni. Az életem nagy részében dalokat írogattam, próbáltam összefogni az aktuális produkciókat, borítókon és videókon agyalgattam, pólóterveket csináltam, tehát ebből szerintem nem fogok tudni kiszakadni. Szeretem ezt a világot, jó része az életemnek, és ameddig az örömöt megtalálom benne, vagy a pozitív élményeket, tuti nem fogok tudni leállni. De jó volna egy új Bloodiest (Körmi grindcore projektje – a szerk.) EP is. Azt például nagyon bírnám!

 

Hallgasd a lemezt Spotify-on is!