„A koncert által adott élmény nincs nyelvhez kötve...” - KVARK interjú a ROCKSTAR-on!

„A koncert által adott élmény nincs nyelvhez kötve...” - KVARK interjú a ROCKSTAR-on!

Márton Szabolcs zeneszerző-producer a crossover-szimfonikus-filmzenei irányból közelít a zenéhez. Kiemelten fontos a vizuális része is a KVARK nevű produkciónak, mellyel komoly gondolatokat – most például az elmúlást – feszeget. Pontosabban feszegetnek, hiszen hamarosan nagyzenekari felállásban is megtekinthetőek, és májusban lemezzel is jelentkeznek.
 
Korábban már beszélgettünk több ízben is veled, amikor útnak indult a KVARK. Azok számára, akik most kapcsolódnak be: röviden mit kell tudni erről a projektről?
A KVARK alapjában véve a mulandóság kérdését feszegeti. Olyan kontextusban, hogy mi lenne, ha nem tragédiaként gondolnánk arra, hogy nem vagyunk végtelenek. A koncerten a fél szimfonikus hangzással megszólaló zenét különleges effektek, egyedi fényfestés, valamint mapping vetítés egészíti ki. Három részre osztottam fel a szerkezetet (elidegenedés, flow, megérkezés), ahogy minden bennünk történő változás is ebben a hármasban jön létre és zajlik. A vizuális világot Kiss Patrik készítette, ami segít az átélésben, és rengeteg kontextust felvázol, amit a közönség kedvére tud használni az értelmezéshez.
 
 
Hol tart most a KVARK?
Novemberben a Music Hungary Díj shortlistjére került a KVARK crossover kategóriában, ami egy nagyon jóleső visszajelzés volt azt illetően, hogy a szakmai berkekben már felkerült a projekt a térképre. Ami jelenleg a legfontosabb: épp a napokban voltunk a Budapest Scoring Orchestra stúdiójában, ahol egy a teljes albumot rögzítettünk. Ez többek között azért is volt izgalmas, mert a zenekar is bővült, és ilyen nagy létszámú felállásban még sosem játszottuk a zenéimet. Az album májusra várható, de még előtte április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Margitszigeten koncertezünk. (Az interjú április közepén készült, hamarosan olvashattok az új lemezről is a Rockstar felületein - a szerk.)
 
Mi a következő állomás?
Veszprémben, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program keretében lehetőséget kaptunk két alkalommal is előadni a KVARK-ot. Ez a dupla esemény június 16-án és 17-én lesz látható. Itt hangzanak el először a most felvett dalok, itt mutatjuk be a most felvett lemezt.
 
 
Mitől lesz különleges a lemezbemutató koncert?
Nagyzenekari felállással leszünk jelen, és az egyetem 30 méteres oldalát fogjuk vetíteni! Veszprémben fogjuk először teljes formájában előadni a KVARK-ot az új tételekkel, térhangzásban, egy teljesen új vizuállal. Most, a stúdiózás alkalmával éreztem először azt, hogy minden teljesen összeállt, mindenre megvan a megfelelő idő, időzítés, és eljutottunk a végleges formához. Amellett persze, hogy monumentális a projekt egy ekkora felületen, egy olyan térben, mint az egyetem udvara, egyben igazán otthonos érzés is lesz meghallgatni a KVARK-ot.
 
A távlati tervekről is mesélj nekünk még röviden egy picit!
Nagyon beindult az élet az utóbbi időben, durva a tempó. Aminek egyrészt nagyon örülök, úgy látom, egyre többeket érdekel, amit csinálunk, és ez tök jó érzés. A nyáron/ősz folyamán szeretnénk még minél több helyszínt bejárni, és már elkezdtük dolgozni a külföldi bemutatáson is, hiszen a koncert által adott élmény nincs nyelvhez kötve. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk külföldi szakmabeliektől is. Remélhetőleg nem kell már sokat várni, amíg a következő koncertdátumokat kihirdethetjük.
 
 
-----
ÍRTA: Szabó Réka
FOTÓ: Márton Szabolcs
-----

 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.