„A korábbi riddim albumaink szereplői állnak a célkeresztben” - Ladánybene 27 interjú a ROCKSTAR-on!

„A korábbi riddim albumaink szereplői állnak a célkeresztben” - Ladánybene 27 interjú a ROCKSTAR-on!

Minden kétséget kizáróan Magyarország vezető reggae formációja a Ladánybene 27. Lassan 4 évtizedes múlt, folyamatos – szinte végig felfelé ívelő – pálya, Reggae Camp néven az ország legnagyobb reggae fesztiválja, Marley emlékét ápoló estek, a hazai reggae, ska és dub közösség támogatása, és egyben tartása… Kell még valamit mondanunk? Ha van még mit mondani, azt biztosan elmondja Bodnár Tibi, a zenekar gitárosa az alább olvasható interjúban!

A legaktuálisabb kérdés: hogy vagytok? Picit mintha – tudatosan – visszább vett volna a tempóból a Ladánybene 27.
Köszönjük, jól vagyunk, megvagyunk! A zenekari tempó mostanában kevésbé látványos, ez valóban így lehet, bár én napi szinten több órát „törődök” a teendőkkel. Furcsa világot élünk, ahol minden lépésünket erősen meg kell gondolni. Most elsősorban a gazdasági oldalra gondolok. A mai árak mellett pl. lehetetlen rentábilisra kihozni egy vidéki klubturnét, ezért nem is indultunk ilyenre mostanában. Meg persze egy picit már nyűgösebbek is lettünk az idő haladtával, és nehezebben viseljük a hajnali hazaérkezéseket.

Jön a májusi Spring Reggae Jam, ami egy kiváló KOBUCI-s koncert lesz, és itt az alkalom összehívni a hazai reggae-rajongókat! Pláne, hogy a februári „Marley 78” óta nem láthattuk a színpadokon a zenekart!
Nagyon szeretjük a Kobucit, de a Reggae Camp időzítése miatt minden évben nehezen találjuk meg a megfelelő időpontot egy jó LB27 bulira. Ez a mostani, május 17-i, szerda esti tavaszváró LB27-koncert azonban végre meg tud valósulni, és szeretnénk, ha hagyományt tudnánk teremteni vele. A helyszín szelleme, a szabadtér és a tavasz szeretete, valamint a reggae varázsa, reméljük, sokakat megmozgat ezen az estén. Mi nagyon komolyan készülünk, főleg, hogy valóban, február óta először leszünk Budapesten láthatóak-hallhatóak. A koncerteknek 22 órakor vége lesz a hatályos csendrendelet tiszteletben tartásával, úgyhogy 11-éjfélre bárki haza tud jutni a fővárosban és az agglomerációban! 

Csatlakozik hozzátok zenész erre az eseményre? Kiegészül a Ladánybene 27, izgalmas lesz a műsor?
A programot ezúttal úgy próbáluk meg összerakni, hogy inkább vendégművészeket hívunk meg a LB27 műsorába és nem több zenekarra építünk. Ennek a 22 órai élő-finis az alapvető oka. Konkrét nevekkel még nem szeretnénk előjönni, de annyit elárulhatok, hogy a korábbi riddim albumaink szereplői állnak a célkeresztben. De van még néhány ötletem, hiszen sok zenész-baráttal tartjuk a kapcsolatot!

Foglaljuk össze kérlek az utolsó lemez (Szavak-Színek-Hangok, 2020) óta eltelt időszakot!
Utolsó albumunk a koronavírus tündöklése alatt készült és jelent meg. Sajnos igazán ütős lemezbemutatást nem tudtunk tartani, leginkább az online felületekre tudtunk hagyatkozni. A 2021-es év gyakorlatilag az éledező koncertezés, a közönség bátorodásának jegyében telt. Miközben megtapasztaltuk a hazai zeneiparban alakuló változásokat. A fiatalok, az új generáció térhódítását. 

2022 a stabilitás visszaszerzésének jegyében telt. Jól alakultak a koncertjeink, hangulatos, a régi sikereket idéző bulikat tartottunk több helyszínen. A gazdasági nehézségek minket is megérintettek – nincs panasz –, most pl. a próbahelyünk üzemeltetője mondta fel egyoldalúan a szerződésünket, ami újra köthető 3,5-szörös áron… Ezek a körülmények még egy viszonylag stabil lábakon álló, 38 éves bandának is komoly kihívást jelentenek. Mostanában ilyen hangulatban próbáljuk fürdetni a lelkünket…  

Ahogy említetted, közeledik a 40. jubileumi évetek! Most kell elkezdeni a felkészülést rá! Grandiózus camp-et szeretnénk, ahol méltón ünnepelhetjük a zenekart. Hangolódtok már ebben a témában?
Fejben és lélekben igen. Én legalábbis pörgetem az agyamban, mert azért egy nagyobb durranáshoz kell 2 év előkészület, az biztos… Alapvetően nem szeretjük az éveink számával marketingelni magunkat, mert mi aktív, a jelenben élő és alkotó bandának tarjuk magunkat. De tény, hogy sok év alatt sok minden történt körülöttünk, amire büszkék vagyunk és jólesik leporolni, újra napirendre tűzni… A riddim albumaink is 21-22 évesek, hihetetlen!

Milyen most a hazai reggae, roots reggae, riddim, a dub, és ska világ? Ajánlj nekünk friss-feltörekvő reggae, ska, vagy dub előadót! Ti mindig támogattátok a következő generációt, biztosan pontosabban látod a színteret ilyen szempontból is.
A Covid alatt sajnos elég sok reggae banda megbillent, feloszlott, új utakat keres. Sokat veszítettünk az elmúlt 3 év alatt. De vannak új formációk és erők. Roots reggae-ben vagyunk néhányan a kitartóak: Re-G, Tigris, LB27. G Ras biztosan bármikor elő tud rukkolni egy ütős produkcióval, hiszen ő maga teljes életével a reggae lüktetésében él.
Professzionális a MANAKY jelenléte, akik aktívak megjelenésekben is és nemzetközi szinten igyekeznek dolgozni. Ők a roots és a DUB világát egyaránt képviselik. A DUB alapvető helyszíne a Dubapest HiFi és a Tribal Soul Sound partyjaikon él és virul, de nagyot lépett előre ez a műfaj a SENA Dagadub produkció megjelenésével. A SKA világában a PASO mellett egyre erősebb a szombathelyi KUGLER és a PASO tagokat is felvonultató THE LUBRICATORS is megújulást jelent. Szerencsére újjáéledt a bajai STABILFRAZÍR és szépen zakatol A LÁMA DALAI formáció is!
A teljesség igénye nélkül, csak jelzésértékűen soroltam néhány fontos bandát, bocs, akit kihagytam most… 

Nyilván meghatározó a zenekar életében Bob Marley és munkássága. Hiszen ’95 óta játsszátok a dalait, ’96-ban Marley-lemezt is kiadtatok. Milyen volt a szülinap bulija?
A februári Marley 78 bulink az Akvárium Klubban reményt adó volt. Az előző két kiemeltebb pesti eseményünk után aggódni kezdtünk, hogy az elmúlt 3 év a hazai reggae közösséget, a LB27-rajongókat is megtizedelte. Most, a Marley ünnep alkalmával azonban már létszámban és lelkesedésben is megmutatkozott a Massive ereje! A koncert egyébként méltó tiszteletadás volt „Az öreg” munkássága előtt. Vendégeinkkel, Pocsai Krisztával, Koroknay Andrissal, Gregorio Alto barátunkkal és a Láma Dalaival szépen odapakoltuk magunkat. Utána napokig fülig ért a szánk!

A vendégzenekar az „A Láma Dalai” lesz a közelgő Kobucis koncerteteken. Bemutatod őket azoknak, akik nem ismerik? A bulik előtt-között-után pedig RasTacsko dub selection lesz. Garantált a positive vibe, ugye?
Régi jó barátaink A Láma Dalai zenészei. Kiskunfélegyházi a banda, kemény vonalas SKA-reggae muzsikát játszanak, sok fúvóssal megspékelve. A bulijaik pörgősek, a szövegek viccesek, de gyakran elgondolkodtatóak is egyben. Profin összeállt a zenei alap, hibátlan tempók és hangszerelések és egy energikus örökmozgó főhős jellemzi a bandát.
A Láma Dalai zenekarral a barátságunk mellett egyébként az NKA Hangfoglaló Programiroda előzenekari programjának mentori minőségében is együttműködünk 2023-ban. Ez jó, mert végre többet leszünk együtt ezen a nyáron!

És, ha már a koncerteknél tartunk: a covid óta lassabban működnek a Ladánybene 27 dolgai. Ami érthető, az okai pedig nem is vitásak. De – rajongóként – muszáj megkérdeznem: hogyan látod a nyarat? Hogyan látod a következő hónapokat? Aktívabb lesz a zenekar?
Egy zenekar aktivitását nem feltétlenül a koncertek bizonyítják. Ezt onnan is tudjuk, hogy az egyik legaktívabb korábbi évünkben, amikor rongyosra járattuk a turnébuszunkat, és fellépés fellépést követett, a helyszíneken gyakori volt a kérdés a közönség köreiből: Mi van veletek, alig hallani rólatok! Mi három komoly projektet pakoltunk össze, ami aktív és elérhető. Az alap, nagy LB27 műsor mellett életben tartjuk a Bob Marley Tribute műsorunkat és van egy személyesebb, inkább kisebb és intimebb közegben működő „csendes-ülős-elbeszélős”, 5 fős produkciónk, ami kötetlenebb szerkesztésű és nagyobb teret ad improvizatív elemeknek, sztorizásnak. Lazább szerkesztésű program, amiben a LB27 előtti bandáink slágerei mellett egy-egy LGT, Bizottság, GM49 dal is belefér, ha épp úgy adja. A nagy zenekarral megtaláltuk a BRASS formációnkat! Zolika, Picúr és Chris Devil triója összeérett, nagyot szól a zenekar velük. A koncertek sorrendjének összeállításánál a bőség zavarában vagyunk, mert a legutóbbi SZAVAK - SZÍNEK - HANGOK albumunk dalait nagyon óhajtja a közönség, miközben az ezt megelőző 13 albumunk alap nótáit is be szeretnénk építeni minden koncertünk keretébe. No, ezért a Kobuci-buli előtt is fejtörésben lesz részünk… 

Hiányzik a Reggae is! Mondj valami biztatót!
A Reggae Camp 2019-ben fénylett utoljára a megszokott pompájában. Azóta nagyon szerethető Camp-Együttléteket szerveztünk, amik próbálták életben tartani a közösséget és a reményt, hogy vissza fogunk tudni térni a korábbi szintre. A jelenlegi gazdasági helyzet és a korábban említett aggodalmunk a Reggae Massive állapota miatt nagyon komoly óvatosságra int szervezési értelemben minket. Az tudni kell, hogy a Camp soha sem volt szponzorokkal támogatott rendezvény, ennek egyrészt örülök, mert a hideg kirázna, ha mondjuk a kapunkban whiskey promócióban miniszoknyás hostessek kínálgatnák a portékát. Engem még a sörpadok feletti feliratos napernyők is zavarnak, de legalább árnyékot adnak… De komolyra fordítva a szót, belevágunk! Úgy döntöttünk, hogy muszáj megtennünk egy nagy lépést előre, hogy a Camp újra fesztivál legyen. 5 nap Jamaica! Ennek jegyében egy 5 napos Camp várható, 4 koncertnappal és egy bemelegítő nyitó nappal. Hazai reggae erőkkel, zenekarokkal és sound systemekkel. Lesz strand is StrandSystemmel és színes kiegészítő programokat gyúrunk a közösség összetartására. Nagy erőkkel dolgozunk az ügyön! Július 25–29. Ez a dátum! Ez már tuttéró! Mást most és itt nem mondhatok. 

Biztosan mondhatom, sokan szeretnénk új Ladánybene 27- lemezt! Mit tudhatunk erről? Próbákon megjelennek új ötletek/új dalok? Készül valami, ami miatt jó szívvel izgulhatunk?
Erről most nem számolhatok be. A következő két évünket próbáljuk most még beállítani, előre tervezni, hiszen 2025-ben 40 éves lesz a banda…
Ebbe a 2,5 éves projektbe sok minden bele tud férni, ha a körülmények úgy adják. Abban biztosak lehettek, hogy házi szerzőink (Mikka, Zolcsi, Lumbi) folyamatosan hozzák az újabbnál újabb ötleteket…

Egyébként hisztek a klasszikus formátumokban? Legközelebb teljes lemezt várhatunk, vagy EP-t? És mit gondoltok a fizikai formátumokról? Vinylért kiált a massive!
Öreg fickók vagyunk, mi bakeliten nevelkedtünk, műsoros kazettákon, CD-ken, de mindenképp albumon. Tudjuk, hogy a világ máshol tart… Azt gondolom, épp elég dologban boomerek vagyunk, tehát ha rajtunk múlik, akkor albumot készítünk és nem pendrive-on, napszemüvegen vagy fogkefén adjuk ki. Bakelitet is nagyon szeretnénk, igen… kicsit lejjebb megy a benzin ára, és gondolkodunk rajta.

Hogy látod, itthon hogyan tud fejlődni a reggae társadalom, hogyan tud – újra? – szélesebb közönséghez eljutni?
A Reggae Campeket megélő szervezőként meglehetősen összetettnek látom. (Mondjuk én szinte mindent összetettnek és bonyolultnak tudok látni…. ) Az elmúlt sok év több generációt is „kinevelt”. Az idősebbek, a családosok manapság a kényelmesebb, nyugisabb hangulatot kedvelik. A reggae zene megújulása viszont mindig is a fiatal generáció kezében volt. Zenészek és közönség képviseli az igényt a modernebb dolgokra. Ez a két irány jól megfért mindig is a Reggae Camp-eken, mert a tisztelet és a nyitottság egyben tartotta a csapatot. A 90-es években is azt tartottam, hogy a reggae zene leghitelesebb megjelenési felületein alapvetően az ortodox reggae arcokat, rasztákat lehetett megfogni, megtartani. Ilyen felület pl. a Tilos Rádió, vagy a régi Ablak A DUBra bulik. Mi a LB27-tel próbáltuk nyitogatni a határokat. Más rádiókban is futtattuk a dalainkat, nem csak reggae eseményeken léptünk fel, vállaltunk reggae DJ-zést városi napokon is a koncertjeink után. Így megadtuk az ingert a nyitottabb emberek számára, hogy a reggae-re kacsintsanak. Sokan megkóstolták és egy részük köztünk maradt. Ami biztos, hogy a tisztelet és a reggae pozitív rezgése sokféle embernek menedéket nyújt ebben a feszült világban… 

Meg kell újulnia időnként a Ladánybene 27-nek? Vagy a reggae (illetve a riddim, a ska, és a dub) annyira markáns határokkal bíró műfaj, hogy inkább összecsengése van a szélesebb közönség igényével?
Ebben nem biztos hogy én mondom a frankót, mert én alapvetően tradicionális roots reggae arc vagyok. Boldoggá tesz egy régi roots nóta pontos eljátszása. A zenekarral és főleg az aktív házi szerzőinkkel, Miksával, Bokó Zolcsival és Lumbival sokat beszélünk erről, mert az ő zenei lelkük fiatalabb, technikai felkészültségük és nyitottságuk sokkal modernebb hangzások felé húzzák a zenekart. Ez a kettősség szerintem tudja egymást erősíteni. Hagyomány és új hangok! Ez a kulcs!

------

A május 17-ei koncertre a KOBUCIba, ITT TUDOD MEGVENNI A JEGYET!

------

 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.