„A legijesztőbb pillanat az évben, amikor megjelenik az új lemez”

„A legijesztőbb pillanat az évben, amikor megjelenik az új lemez”

Klangstof interjú

A Klangstof a norvég klang (visszhang) és a holland stof (azaz por) szavak összeolvadásából jött létre, elsőként csak mint Koen van de Wardt szobaprojektje. Elmondása szerint eleinte eszébe sem jutott, hogy a dalai valaha is színpadon szóljanak, de ahogy belemerült a lemezírásba, rájött, hogy szeretné őket játszani élőben is. Ez pedig annyira jól sült el, hogy az időközben megszületett zenekar már turnézott Amerikában és fellépett a Coachella fesztiválon is, most pedig második lemezével éppen Európát hódítja meg. Koennel beszélgettünk.
 
írta: Nagy Kátya
 
 
Ti vagytok a legelső olyan holland zenekar, akik valaha is játszottak a Coachella fesztiválon. Hogyan jött ez a lehetőség?
Nagyon jól rajtoltunk, amikor 2016-ban kiadtuk a debütáló nagylemezünket (Close Eyes to Exit – szerk.). Néhány jól sikerült koncert után leszerződtünk az Egyesült Államokban, ennek eredményeként pedig turnéra indultunk Amerikában, és így játszottunk a Coachella fesztiválon is.
 
Valószínűleg nagyon sok zenekar álma, hogy egyszer a Coachellán játszhasson, de ti ezt hamar kipipálhattátok. Van olyan fesztivál vagy klub, ahol nagyon szeretnétek játszani?
Mi a fesztivál egy kisebb színpadán léptünk fel, úgyhogy még rengeteg tér van növekedni. De az évek alatt rájöttünk, hogy minden egyes fesztiválnak megvan a sajátos csavarja. Úgyhogy addig megyünk, ameddig nem láttuk az összeset!
 
A Klangstof először a te szólóprojektedként indult, majd Amszterdamba költöztél és megalapítottad a zenekart. Hogyan zajlott mindez, hogyan leltél rá a zenésztársaidra?
Igen, eredetileg az első demóimat szólóprojektként írtam, és sosem gondoltam volna, hogy valaha élőben fogom őket játszani a színpadon. De ahogy a lemez kezdett életre kelni, nem tudtam nem gondolni arra, hogyan szólna mindez színpadon. Ekkor már elköltöztem Hollandiába, hogy csatlakozzam egy amszterdami indie bandához, a Mosshoz. Megtalálni a megfelelő csapatot egy olyan országban, ahol nem ismersz sok embert, meglehetősen nehéz. Először pár barátomat kértem meg Norvégiából, hogy jöjjenek át és játsszanak velem. Két év turnézás után viszont mindannyian úgy döntöttünk, jobb lesz, ha visszaköltöznek Norvégiába, és ismét felveszik a fonalat a normál életükben. Ezen a ponton rengeteg helyi zenekar lemezét hallgattam, akiket szerettem, és próbáltam összehozni egy új bandát. Ez egy meglehetősen szórakoztató folyamat volt, mert minden egyes zenésznek megvan a maga hangzásvilága.
 
Míg az első albumot teljesen egyedül írtad, a másodiknál már bevontad a zenésztársaidat is. Egy olyan valakinek, aki teljesen a saját vízióját jelentette meg elsőnek, nem volt nehéz másokat is bevonni a kreatív folyamatba?
Néha az volt. Megtanultam mindent magamban csinálni és megvan a saját módszerem a dalírásra, zeneszerzésre, ami a legjobban úgy működik, ha magam vagyok. De a zenésztársaimat különösen tehetségesnek tartom és azt akartam, hogy a Klangstof még inkább úgy szóljon, mint egy zenekar. Úgyhogy ez volt az oka annak, hogy közösen mentünk a stúdióba, hogy együtt rögzítsük a dalokat.
 
Honnan nyertétek az inspirációt a For The Noise You Make Is Silent számaihaz?
Amit imádtam az új lemez felvételeinél, hogy mi nem igazán ültünk le együtt, hogy meghallgassunk rengeteg zenét. Alapvetően csak beállítottuk a szintetizátorokat, és rögvest elkezdtünk játszani. Úgy érzem, azok a dolgok, amik inspiráltak bennünket, leginkább azok az idők, amikor csak ott voltunk együtt, és próbáltuk kitalálni, hogyan hozzuk össze a lehető legjobb albumot.  
 
Pár napja jelent meg az új lemez. Milyen érzés, amikor végre mindenki meghallgathatja, min dolgoztatok?
Mindig az a legijesztőbb pillanat az évben, amikor megjelenik az új album. Az elmúlt két hétben egyszer sem tudtam rendesen aludni. Azt hiszem, ez megmutatja, mennyire ideges voltam a megjelenés miatt (nevet).
 
Márciusban egy hosszú európai turnéra indultok. Izgultok? Szerettek úton lenni?
Számunkra a turnézás a legjobb dolog. Lemezt hallgatni egy teljesen más élmény, de fent lenni a színpadon és érezni, ahogy minden egyes hang rezonál a csontjaidon keresztül, szimplán beteg. És úton lenni a legjobb barátaimmal, Nintendón játszani és társasjátékozni pedig egyszerűen maga a nagybetűs élet.