A legjobb gyógynövények a szájápolásban

A legjobb gyógynövények a szájápolásban

Egyre több fogkrémben, szájvízben illetve egyéb fogápolási termékben felhasználják a különböző
gyógynövények kivonatait. De vajon melyek ezek a gyógynövények, amelyeket a szájápolásban is
alkalmazhatunk?
 
Kamilla
Ez a bájos kis fehér virág kiváló gyulladáscsökkentő, alkalmazható a szem borogatására,
torokgyulladásra, nőgyógyászati gyulladásokra, és legfőképpen a fogínygyulladás nagyszerű
ellenszere. A foghúserősítő vadon termő gyógynövény a kicsiknél is gyorsan enyhíti a fogzásból
adódó fájdalmakat.
 
Zsálya
A zsálya fertőtlenítő hatása jól alkalmazható a fogínygyulladás kezelésében, fertőtleníti és megerősíti
az ínyt. A zsályából készült forrázatot gyulladásos testrészek borogatására is használják.
 
Kakukkfű
A rómaiak úgy hitték, hogy a kakukkfüves fürdő fokozza katonáik erejét. A kakukkfüvet már az
egyiptomiak is használták fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt. Többnyire a kerti és a mezei
kakukkfüvet használják gyógyászati célokra, de hazánkban mintegy tizenkét faja él.
A kerti kakukkfű illóolaja a timol, amely erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik. Baktérium- és
gombaellenes hatása miatt jól alkalmazható a kellemetlen lehelet, valamint a szájüregi gyulladások
kezelésére.
 
Mirha
A görög legendák szerint az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből született meg.
Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité, a szerelem istennője szolgálatába lépni. A szerelem istennője
bosszúból megzavarva a lány és apja elméjét, arra kényszerítette őket, hogy együtt háljanak.
 
Az apa, mikor felismerte tettét, meg akarta ölni leányát, de az istenek inkább fává változtatták
Myrrhát, hogy megmentsék a haláltól. A fakéregből szivárgó könnycseppek a lány bánatát jelképezik.
 
Ma elsősorban a fogínysorvadás és a fogszuvasodás megelőzésében alkalmazzák, de már a
középkorban is használták fogászati panaszok kezelésére. A mirha kissé kesernyés, frissítő ízű, enyhíti
a gyulladásokat, ezen kívül elpusztítja az ínysorvadást kiváltó baktériumokat.