A magyar poptörténet legendái mostantól állandó installáción a Magyar Zene Házában

A magyar poptörténet legendái mostantól állandó installáción a Magyar Zene Házában

A nagysikerű Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállítás legendái saját falat kaptak a Zene Háza multimédiás könyvtárában. A Magyar Poptörténet Legendái installáció három évtized populáris zenéjének előadóművészeit jeleníti meg a Zene Háza Multimédiás Könyvtárában.
 
Az avató eseményen a legendás zenészek elsőként sajátkezű aláírásukkal látták el az installációt, majd a január 21-ig meghosszabbított időszaki kiállítást is megtekintették.
 
„A Nekünk írták a dalt! ott folytatja a zenetörténetet, ahol az állandó kiállításunk abbahagyja, az időszaki kiállításra akár gondolhatunk úgy, mint egy második évadra, egy folytatásra – mondta Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója, és hozzátette: ezt a folytonosságot viszi tovább a korszak történetét dokumentáló multimédiás könyvtárunk is, ahol populáris zenei könyvek, hanglemezek, magazinok mellett online archívumokban is kutatható az időszak. A mai napon felavatott Magyar Poptörténet Legendáinak fala méltó módon emlékezik a rendszerváltozást megelőző évtizedek meghatározó előadóiról.”
 
 
A Magyar Poptörténet Legendái fotómontázson 7 zenei műfajban, bontásban közel kétszáz előadóművész szerepel, köztük Balázs Fecó (Neoton, Taurus, Korál), Bódy Magdi, Bródy János (Illés, Fonográf), Charlie (Generál, Tátrai Band), Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa, ifj. Csoóri Sándor (Muzsikás), Csuka Mónika (Beatrice), Deák Bill Gyula (Hobo Blues Band), Delhusa Gjon, Demjén Ferenc (Bergendy, V’Moto-Rock), Dés László, Dolly (Dolly Roll),  Dorozsmai Péter (Korál, East), Éri Péter (Muzsikás), Fenyő Miklós (Hungaria), Fischer László (Korál), Földes László Hobo (Hobo Blues Band), Frenreisz Károly (Metro, LGT, Skorpió), Grandpierre Attila (VHK), Gryllus Dániel (Kaláka), Gryllus Vilmos (Kaláka), Karácsony János (Generál, LGT), Katona Klári, Kemény Győző (Bojtorján), Kóbor János (Omega), Koncz Zsuzsa, Koós János, Korda György, Kovács Ákos (Bonanza Banzai), Kovács Kati, Laár András (KFT), Márton András (KFT), Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) Meződi József (Apostol), Móczán Péter (East), Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Nagy Feró (Beatrice), D. Nagy Lajos (Bikini), Németh Alajos (Dinamit, Bikini), Novai Gábor (Generál, Hungaria, Dolly Roll), Orszáczky Jackie (Syrius) Pajor Tamás (Neurotic, Amen), Papp Gyula (Mini), Pataky Attila (Edda), Pásztor László (Neoton), Presser Gábor (Omega, LGT), Radics Béla, Révész Sándor (Piramis), Schuster Lóránt (P. Mobil), Sebestyén Márta, Sebő Ferenc (Sebő), Som Lajos (Neoton, Taurus, Piramis),  Szakcsi Lakatos Béla,  Szalay András (Panta Rhei), Szigeti Edit, Szigeti Ferenc (Corvina, Karthago), Szikora Róbert (Hungaria, R-Go), Szörényi Levente (Illés, Fonográf), Szörényi Szabolcs (Illés, Fonográf), Sztevanovity Zorán (Metro), Takáts Tamás (Karthago, East), Tátrai Tibor (Generál, Skorpió, Hobo Blues Band, Tátrai Band), Török Ádám (Mini), Varga János (East), Varga Miklós, Várkonyi Mátyás (Generál), Victor Máté, Vincze Lilla (Napoleon Bld), Víg Mihály (Balaton, Trabant), Waszlavik László, Zalatnay Sarolta, Závodi János (Piramis) és nagyon sokan mások.
 
„Első időszaki kiállításunk nagy siker az intézmény életében, hosszú évek tervezésének, munkájának eredménye. A nagy érdeklődésre válaszul a tervezettnél tovább, egészen január 21-ig látható a Zene Házában, ezt követően pedig terveink szerint utazókiállításként járja majd az országot” – mondta Horn Márton, intézményigazgató.
 
Az év elején megnyílt, Nekünk írták a dalt! –  A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig tárlatot ez idáig közel 50 ezren látogatták meg, de ez a szám még várhatóan tovább nő a nyitvatartás következő két hónapjában.
 
A Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene első bő három évtizedén vezeti végig a látogatókat olyan kreatív, interaktív megoldásokkal, amelyek játékosan vonják be őket a felfedezésbe. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát.
 
 
A Zene Háza időszaki kiállítása nem csak a látogatók körében népszerű, hanem a kiállításban szereplő előadóművészek, legendák is nagy örömmel fogadták a megnyitón.
„Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mondta Szörényi Levente, az Illés, Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.
„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly, a Metro, az LGT és a Skorpió basszusgitárosa.
Bródy János az Illés és a Fonográf énekes-gitáros-dalszerzője így méltatta a kiállítást: „Ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot.”
„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” – emelte ki Demjén Ferenc, a Bergendy, V’Moto-Rock énekes-dalszerzője.
 
Multimédiás Könyvtár és Klub
A Magyar Zene Háza 2. emeletén található Multimédiás Könyvtár és Klub a hazai populáris zene teljes történetét dokumentálja. A könyvtár állandó gyűjteménye – könnyűzenei könyvek, aktuális magazinok, ritka fanzinek, könnyűzenei hanglemezek és CD-k – helyben, ingyenesen hozzáférhetők mindenki számára. A könyvtárban az Arcanum Digitális Tudástár, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, illetve a Hungaroton archívum könnyű- és népzenei szekciója is böngészhető, de jelentős magángyűjtemények és kiváló popújságírók hagyatékai is fellelhetők itt, továbbá számtalan ismeretterjesztő eseménynek is helyet ad a könyvtár.
 
Fotó: Marozsán János