A Nő Színei Fesztivál főszervezője: „Olyan nőket várok, akik fejlődni, inspirálódni, épülni akarnak”

A Nő Színei Fesztivál főszervezője: „Olyan nőket várok, akik fejlődni, inspirálódni, épülni akarnak”

Június 7. és 9. között kerül megrendezésre A Nő Színei Fesztivál varázslatos természeti környezetben, a Balaton közelében, Felsőörsön. Az összetett, színes programfelhozatallal rendelkező esemény főszervezője, Király Anita – közművelődési szakember, egykori táncművész – fontosnak tartja, hogy a mai, sok szempontból nehéz világban lehetőséget kapjanak a nők arra, hogy együtt, közösségben, egymás energiáit erősítve töltődjenek, épüljenek, és mind fizikai, mind lelki síkon megéljék a szépséget. Anitát az esemény megvalósítása mögötti motivációról és szellemiségről kérdeztük, a vele folytatott beszélgetés pedig olyan inspiráló feltöltődés volt, amilyennek a Fesztivál is ígérkezik.
 
Mielőtt kitérünk A Nő Színei Fesztiválra, szeretném, ha egy kicsit mesélnél magadról – hiszen, a lelkületed és a világlátásod gyümölcse a fesztivál, aminek a programjai sok nőre lehetnek hatással. Az életed jelentős részében hivatásos táncművészként éltél, koreográfiát tanultál és táncelméleti szakon diplomáztál. Miként segítette ez a tapasztalás, hogy rálelj a hivatásodra?
Szeretem, ha olyasmivel foglalkozhatok a munkám során, amivel adhatok és ami nekem is örömet szerez. A táncot, a színpadi létet imádtam, de váltanom kellett, mert ez egy ilyen műfaj. A mostani feladataim közül a rendezvényszervezés az, ami a legközelebb áll hozzám. Egy-egy program kitalálása, megszervezése komplex feladat, de nagyon lelkesítő megélni, ha végül sikeres az esemény és elégedett nézők vagy résztvevők távoznak róla. Mivel a folyamatos tapasztalást, fejlődést, tanulást is fontosnak tartom, ezért igyekszem úgy tervezni az általam összeállított tartalmakat a rendezvényeken, hogy a lehető legváltozatosabbak, ugyanakkor építőek is legyen. Minden nap, minden emberi kapcsolat, minden képzés, minden munka, fájdalom és öröm hozzátesz ahhoz, ami a személyiségünk összességét alkotja – ezekből merítkezek.
 
 
Közművelődési szakember végzettséget szereztél, és ma már programokat, rendezvényeket szervezel – így valósul meg A Nő Színei Fesztivál is. Mire szeretnéd felhívni itt a nők figyelmét, minek a kibontakoztatásában szeretnéd segíteni őket?
Nagy teher van a nőkön. A családok összetartása, a munka és a gyereknevelés mellett kevés idő és tér marad a lelkük ápolására. Megjegyzem: a mai felpörgött világunkban ez a férfiakra is éppúgy igaz – én mégis a nőket céloztam meg a programommal. Azt gondolom, hogy egy hosszú hétvégés, közösségben eltöltött, egymás energiáit erősítő rendezvényen feltölthetik magukat, be- és kikapcsolódhatnak, épülhetnek és szépülhetnek. 
 
A hitvallásod fényében szervezed a rendezvényt, miszerint „Légy boldog, kiegyensúlyozott és tegyél boldoggá másokat!” Miként, mi módon, milyen programokkal, előadásokkal segíti a fesztivál a résztvevőket abban, hogy önmaguk boldog, harmonikus verziójává váljanak?
A marketing szakemberek egyik fontos alaptézise, hogy ne magadból indulj ki, de nem is én lennék, ha nem mennék egy kicsit szembe a szabályokkal. Szóval, úgy állítottam össze a programokat, hogy olyanok legyenek, amilyenekre én is szívesen elmentem volna az eddigi életem során, ha szembejöttek volna. Nem jöttek, tehát nekem kellett megcsinálnom őket! (mosolyog) Persze, a saját elvárásomon kívül figyelembe vettem a rendezvényszervezésben gyűjtött tapasztalataimat, az általános igényeket és nem utolsó sorban a trendeket is. Látom, hogy sok nőket megszólító program van országszerte, de ennyire összetett, már-már eklektikus felhozatallal még nem találkoztam. Bevallom, főleg az én ízlésemet tükrözi a programok összetétele, de mint mondtam: igyekeztem a programelemek kiválasztásakor a nőtársaimra is gondolni. Az általam megálmodott Nő Színei Fesztivál elemei – ellentétben az egyéb hasonló női rendezvényekkel – nem tartalmaznak párhuzamos előadásokat, workshopokat, foglalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy egy időben csak egy program legyen. Kimondottan nem szeretem, amikor egyszerre zajlanak az események, amik között nem tudok választani, mert mindegyikre szívesen elmennék. Tehát, úgy állítottam össze a napi előadásokat, hogy semmi nem ütközik és minden elérhető. Ugyanakkor, ha valaki kihagyná az egyiket, mert nem tetszik neki, akkor lehetősége van abban az időben beszélgetni egy jót, relaxálni a patak partján, sétálni az erdei ösvényen vagy elugorni a mindössze öt perces autóútra lévő balatoni strandra egy csobbanásra. Minden tekintetben változatos és színes programok összeállítására törekedtem, remélve, hogy a széles választék elégedetté teszi majd a részvevőimet.
 
Milyen élethelyzetben lévő és milyen célokkal, vágyakkal, ambíciókkal rendelkező nőknek javaslod a részvételt?
Olyan nőket várok, akik kíváncsiak magukra, másokra, és fejlődni, inspirálódni, épülni akarnak. Nincs korhoz, testsúlyhoz, stílushoz kötve az élmény, ezért a fesztiválon mindenki kortalan, súlytalan és gyönyörű. Azt gondolom, hogy aki megnézi a részletes programot a honlapon, eldöntheti, mindez neki szól vagy sem. Ha a korosztályt be kéne lőnöm, akkor azt mondanám, hogy 30-50 éves nőket látok magam előtt a helyszínen, de természetesen, ha valaki 25 vagy 63 évesen is megszólítva érzi magát, mert tetszenek neki a programok, örömmel és szeretettel várom. A nők a munka, a háztartás és a gyerekek mellett gyakran kimerülnek, ezért nagy szükségük van a töltődésre. Egy jó könyv olvasása a fa alatt fekve, egy film nézése az ágyba bújva, egy finom étel elfogyasztása egy jó borral, egy séta a Balaton partján a párjával, esetleg egy minőségi közösségi program sokat segíthet ebben. Én ezt az utóbbit szeretném nyújtani. Egy közösségi, egymás energiáit erősítő három napos mini fesztivállal várom az érdeklődőket. Nem azért „mini”, mert kevés a program – húsz előadó vár arra, hogy valamit átadhasson – hanem azért, mert nem tömegrendezvényt akartam, hanem egy minőségi, barátias hangulatú eseményt. A fesztivál egyik célja, hogy segítsen a résztvevőknek új, magasabb szintre emelni a női energiáikat. 
 
Milyen programokkal és hogyan tud segíteni ebben az esemény?
Általában a programok összessége és a közösség ereje is emeli az energiaszintet. A nők természetüknél fogva teljesen egymásra tudnak hangolódni rezgésszinten – ez a csodálatos képesség teszi lehetővé, hogy fel tudjuk emelni egymást. Aki még nem volt abban a helyzetben, hogy megélje, micsoda erőt tud adni a közösen megélt élmény, annak mindenképpen ki kell próbálnia. Mint korábban említettem, igyekeztem nagyon változatosan összeállítani a programot, hogy biztosan legyen egy-egy olyan előadás vagy workshop, ami új, amivel még nem találkozott korábban a résztvevő. Így biztos lehetek abban, hogy be tudtam vonni valami olyasmibe, ami eddig ismeretlen volt számára. A teljesség igénye nélkül csak néhány programelem: lesz Holisztikus életmód nőként című előadás, Szex és a nők című előadás, önarcmasszázs technikák bemutatásáról szóló program, egyedi fotózás, nia, jóga, akrilgyanta kézműves foglalkozás, borkostoló, mini színész workshop és még nagyon sok minden, melyeket kiváló szakemberek prezentálnak majd.
 
Ragyogó nőnek lenni fantasztikus dolog, hiszen a ragyogás abszolút túlmutat a puszta szépségen. A ragyogó lelkiállapot örömteli életet eredményez, a kapcsolatok és a karrier szintjén egyaránt pozitív hatásai vannak. Te magad mit tapasztalsz, miért jó dolgozni a női ragyogáson, milyen megéléseket okoz számodra? Miért bátorítanád erre a lelki munkára a nőtársaidat?
Minden nő imád ragyogni, vagy legalábbis vágyik arra, hogy ragyogjon. Több női közösséghez való kapcsolódásban van és volt részem, és tudom, hogy micsoda erőt tudunk átadni egymásnak. Szerintem egymás inspirálása a leghatékonyabb módja annak, hogy lendületet kapjunk. Aktívan részt veszek egy október óta tartó, hét hónapos programban, amiben 25 – együtt fejlődni vágyó, nagyon különböző korú és érdeklődési körű – nő van jelen, és akikkel együtt hegyeket mozgatunk. Itt kaptam az elmúlt éveim legnagyobb inspirációját a Fesztivál megszervezéséhez is. Amikor sok nő van egy helyen, egymásra hangolódnak fizikailag, szellemileg és lelkileg is. Ez csodás energiákat termel, amely egyénileg is és együtt is erősít minket. Ennek a megélését szeretném biztosítani a júniusi három napos mini nyaraláson, a Fesztiválon.
 
 
Téged, az esemény főszervezőjét mi segít abban, hogy harmonikus, boldog életet élj? Miből merítesz erőt ahhoz, hogy a nőtársaidat is a harmonikus, boldog élet megvalósítására és megélésére ösztönözd?
Észrevettem, hogy hatással tudok lenni másokra. Ezt próbálom olyan módon hasznosítani, hogy segíthessek másokat a fejlődésben. Zsigerből vágyom arra, hogy átadhassak valami olyasmit, amivel örömet szerezhetek. A tapasztalások megosztása, mások boldoggá tétele, a mosolyok és a szeretetet adása a legfelemelőbb érzés számomra, ezt tartom az igaz hitvallásomnak és hivatásomnak is. Erőt pedig a hitemből, magamból, a férjemmel együtt megélt szerelemből, a barátaimból, a családomból és a hobbimból merítek. Imádok élni, megélni az életem minden pillanatát. Keresem a megújulás lehetőségét és soha nem unatkozom – azt sem tudom, hogyan kell azt csinálni! És itt kell megemlítenem azt a nyugdíjas tánccsoportot, akiknek hosszú évek óta készítek koreográfiákat. Csodálatos nők, ők a példaképeim. Egyszerű háziasszonyok, nem sztárok, mégis őket tekintem követendőnek. Belőlük is rengeteget merítek. Találó a nevük: Mai Nők Klubja. Ők anyák és nagymamák, akik sokoldalúak és végtelen energiával élik meg az életet. Imádom őket! Szóval… La vita é bella!
 
Az esemény a felsőörsi Zenevölgy Központban valósul meg, aminek már a nevéből is sejthető, hogy kreatív, inspiráló programoknak adhat otthont. Miért ezt a helyszínt választottad?
Nagyon nehéz volt megfelelő helyszínt találni. A Balaton közelsége volt az első szempont, mert imádom ezt a gyönyörű tavat. Mindenképpen szerettem volna az északi parton maradni, mivel én is itt élek. Azt gondoltam ideálisnak, ha csak mi – a Fesztivál résztvevői – vagyunk jelen a területen, tehát a rendezvény helyszínére kizárólagosságot akartam. Alap, hogy kényelmes, tiszta szobákat és fürdőszobákat kerestem. Szempont volt a nagy udvar az olyan kinti foglalkozásokhoz, mint például a jóga. A saját konyha és nagy rendezvényhelyszín is elvárás volt. Valamint ragaszkodtam hozzá, hogy a helynek pozitív energetikája legyen. Több hónapon keresztül folyt a keresgélés, és a legnagyobb örömömre szolgált, hogy Felsőörsön megtaláltam ezt a helyszínt, ahova ráadásul még egy gyerekkori szép emlékem is köt. Az elmúlt években teljesen megújultak az épületek, az erdővel körülölelt, patak parti központ azonban változatlanul csodás helyszín maradt. Ott minden adott a tökéletes, kiterjesztett énidőhöz, a feltöltődéshez, és persze a húsz remek előadó és tréner is hozzá fog járulni a mini nyaralás kimaxolásához.
 
Írta: Nagy Daniella
Fotó: Horváthné Deák Emese