A sokoldalú zeller

A sokoldalú zeller

Ismerjük meg közelebbről csodálatos történetét, és élettanihatásait.

A zeller a Kaukázus vidékén és a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Kezdetben nem is
foglalkoztak sokat a termesztésével, ugyanis a réten előforduló vadzellert használták. Mára a
zeller egy méltán népszerű zöldség. Ismerjük meg közelebbről csodálatos történetét, és élettani
hatásait.
 
Eredete, hagyományai
Termesztését az egyiptomiak és a görögök kezdték. Az egyiptomi múmiákat zellerből és
lótuszvirágból font díszkoszorúkkal ékesítették. A görögök egyes atlétikai versenyek győzteseit
nemcsak babérral, hanem olykor zellerfüzérrel is megkoszorúzták. Szelinon néven Homérosz
Odüsszeiájában szerepel. A bájos Kirké zellerből készült itallal kínálta a tengereken bolyongó görög
hajósokat.
 
Atlasz lányának, Kalüpszónak pedig a legkedveltebb főzeléknövénye volt. A római időkben a
kertészkedés aranykorát élte Itáliában. Itt nemesítették ki az általunk ma is ismert három főfajtáját. A
leggyakrabban használt gumós zeller, a halványítózeller (rúdzeller, angol zeller, szárzeller) és a
metélőzeller tehát római örökség. A zeller termesztésének fellendülése és elterjedése csak jóval
későbbre, a 15-16. századra tehető.
 
Hazánkba, a hajdani Pannóniába először római telepesek hozták magukkal a zellergumót, s kezdték el
termesztését. A 17. században jelent meg újra, de sok más növénnyel ellentétben nem a törökök
hozták magukkal, hanem valószínűleg német közvetítéssel jutott el hozzánk. Ezt mutatja a neve is: a
német Sellerie szóra vezethető vissza, bár a franciák célerie-je is közel áll hozzá.
 
Élettani hatásai, összetétele
A népi orvoslás úgy tartja, hogy a zeller rendszeres fogyasztása élénkíti, gyorsítja az életfunkciókat.
Előmozdítja az anyagcserét, a savképzést, serkenti a vesét, a vizelet-kiválasztást és a
cukoranyagcserét. Étvágygerjesztő, gyomor- és idegerősítő, sok a mésztartalma. Kitűnő ízesítő,
szívbajoknál, hólyagbajoknál, vízkórnál valóságos gyógyszer.
Fokozza a nemi hormon-képződést, elhárítja a hajhullás veszélyét, sőt az idősebb emberek életkedvét
is növeli.
 
Erősen hat a veseképződés és a köszvény megbetegedése ellen.
 
A különböző anyagcserezavarokban szenvedőknek nagy segítséget nyújthatnak a zeller gyökerében,
magjában és levelében is megtalálható illóolajok, melyek több úton fejthetik ki jótékony hatásukat.
Az egyik megközelítés, hogy a vese által kiválasztott illóolajok a vesehám izgatásával fokozzák a
vizelet mennyiségét, gátolják a kőképződést és elősegítik ezek ürülését. Növeli az eltávozott húgysav
mennyiségét, ily módon csökkenti a köszvényes panaszokat is.
 
A köszvényes megbetegedés elleni másik út alapja, hogy a zeller olyan anyagokat is tartalmaz,
amelyek képesek eltávolítani a már fájó ízületekben is lerakódott húgysavakat. Ez a hatóanyag inkább
a levelekben és a magvakban koncentrálódik.
 
Több kutatás témája volt már a zeller vérnyomáscsökkentő hatása. Ehhez naponta négy zellerszárat
kell elropogtatni nyersen. Rendben tartja a szívműködést, de az idegrendszer működését is segíti.
 
Felhasználásának módja
A zeller azért is nagyszerű növény, mert tulajdonképpen egész évben szezonja van, mindig kapható.
Főleg ilyenkor, télen érdemes kihasználni szuper tulajdonságait, hiszen nemcsak levesek, mártások,
főzelékek fűszerezésére, ízesítésére jó. Kitűnő alternatívát kínál például a sült krumpli helyett. Bár
nem lesz olyan ropogós, mint a hasábburgonya, de az íze megtévesztésig hasonló. Zellerpürét is
készíthetünk belőle, de rántva, krémlevesnek, vagy grillezve is nagyon finom.
 
Zeller brassói
Hozzávalók
500 g zellergumó
500 g pulykamell
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
 
Elkészítés
A zellergumókat felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb. 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
 
Eközben a pulykamellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
 
Az apróra vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a
pulykamellet és aranybarnára sütjük.
 
 Hozzákeverjük a sült zellert és kb. 10 perc alatt készre sütjük.