A világ legcsípősebb chilije Magyaroszágon

A világ legcsípősebb chilije Magyaroszágon

A Chili FueGO egy nemrég indult hazai vállalkozás, aminek nem kevesebb a célja, mint megismertetni a legcsípősebb chiliket a magyar ínyencekkel. Azt is megtudtuk tőlük, hogyan kell házilag chilit termeszteni.

Mikor támadt az ötlet, hogy chilipaprikát termesszetek?
 
A történet Costa Ricán egy nemzeti parkban kezdődött, ahol éppenhogy felocsúdtunk a 40 ezer hektár trópusi esőerdő hajnali atmoszférájából, megláttunk egy két méter magas terebélyes habanerobokrot. A vezetőnk biztatására bele is kóstoltunk a termésbe. Emlékezetes pillanat volt.
 
Hogy történik a chili termesztése nálatok?
 
A magok először egy kőzetgyapotkockában, a keltetőben csíráznak ki. Ha a gyökerük beszőtte a kockát, átkerülnek a fóliasátorba és kapnak egy nagyobb kockát. Ha azt is kinövik, jön az utolsó ültetés, ekkor kerülnek a végleges helyükre. Hajlamosak az erős bokrosodásra, ezért állandó metszést és kötözgetést igényelnek, és fontos, hogy egyenletesen kapjon fényt az összes növény. A trópusi klímát párásító berendezéssel érjük el, hiszen 20% páratartalom alatt a növény megáll a növésben. Automata rendszert építettünk ki, amely érzékeli, ha 40% alá esik a páratartalom, és automatikusan bekapcsol. A tápanyagot az öntözővízbe keverjük, amelyet szintén egy automata rendszer szabályoz, így elkerülhetjük egy-egy melegebb napon is a kiszáradást.
 
Sokan termesztenek chilit otthon, virágcserépben. Nekik mit tanácsolsz?
 
Télen tartsák nagyon világos helyen, rengeteg fényre van szüksége, és gondoskodjanak a megfelelő párás közegről. Az optimális, ha nem esik 40% alá a páratartalom. Ha bő termést szeretnénk, elengedhetetlen a tápoldat, és javaslom metszeni is, hogy ne árnyékolják le egymást az ágak. 
 
Többféle chiliőrleményt árultok, melyik a személyes kedvenced? Melyeket javaslod kezdésnek azok számára, akik most ismerkednek az erős ízekkel?
 
Bizonyára nem vagyok ezzel egyedül, de nekem a habanero hibridek a kedvenceim, azon belül is a White és a picit durvább Chocolate. Ezekkel bátran lehet kezdeni, tökéletes bemelegítés a haladó pályák felé. Ha a habanerót már stabilan bírod, jöhet a bhut jolokia és jelenleg a világ legerősebb paprikája, a Trinidad Moruga Scorpion, a maga közel 2 milliós scoville-értékével. Tanácsos tisztelettel nyúlni hozzá!