Ahol a funk zene lendülete találkozik a Tisza áramlásával

Ahol a funk zene lendülete találkozik a Tisza áramlásával

A MAYFLY jóleső különlegesség a magyar zenei palettán: eredeti funk életérzés keveredik az alföldi táj nyugodt, mégis örökmozgó létével. A zenekar hat tagja áprilisra első nagylemezével jelentkezik, amit óhatatlanul is alakított az elmúlt két év. E tény, és a lemez előfutáraként március 16-án érkezett klip apropójaként beszélgettem Nettivel, az énekessel.
 
Miért döntöttetek úgy, hogy a Gold videó szereplői négylábúak legyenek?
Ez a dal számunkra a közeledésről, az ölelésről szól, ami hideg, pandémiás éjszakákon is felmelegíti az embert. Óriási szükségünk van a kapcsolatokra, mindig, most pedig fokozottan. De pont egy – a jó ég tudja már, hányadik – hullám közepén nem tűnt célszerűnek emberek ölelkezését tenni a középpontba. Innen már csak egy gondolatnyira volt az, hogy négylábú kedvencek kerüljenek a reflektorfénybe.
 
Milyen volt kutyákkal forgatni?
2 nap, 33 kutya és megannyi barátunk: egyszerre üdítő, vicces és szívmelengető volt a munka. Teljesen kikapcsoltunk, és ami igazán öröm, hogy nem beállított jelenetek kerültek a videóba, hanem a párosok spontán viselkedését kapta lencsevégre Misi (Bakó Mihály, fotós-videós). Némelyik kutya a gazdáját is meglepte a viselkedésével: volt lámpalázas, folyton ugató, és örömében a színpadra vizelő vendégünk. A billentyűsünk, Tomi golden retrievere pedig a „szereplés” után fagyott le. Az egyébként szeleburdi, felszabadult állatot csak 20 perc simogatás után lehetett lehozni a színpadról.
 
Nehéz időszakot él most a világ, vírus, majd háború – hogy látjátok, a zene segíthet ilyenkor?
Újabb kollektív traumát szenved el Európa, amit nem úszhat meg szárazon senki. Megvisel bennünket is. Figyeljük, hogyan tudunk a saját szintünkön tenni valamit, részt veszünk szervezett segélyakciókban. És igen, a zene is segít. A háború kitörését követő héten kezdtünk el intenzíven koncertezni, és kezdetben rendkívül kontrasztosnak éltem meg, hogy miközben mellettünk sok millió ember élete dől romba, mi itt a felszabadultság perceit kellene, hogy nyújtsuk a zenéléssel. Helyre kellett ezt tenni saját magamban, és kimondani: igen, mi itt most arra vagyunk hivatottak, hogy a kikapcsolódás élményét nyújtsuk, minden baj mellett és ellenére.
 
A funk alapvetően vidám műfaj – ebben működni jelentheti azt, hogy hasonlóan pozitív az életfelfogásotok is? 
Vidám helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy stenkes. Intenzíven élő. Nem lehetsz mindig vidám, manapság különösen nagy világtól elrugaszkodottság kellene ehhez. Inkább az a fontos, hogy merd megélni az érzéseidet, ha negatívak, akkor is, és persze aztán tudj velük mit kezdeni. Oké, hogy megjelenik egy szomorúság, észleled, de aztán módot találsz arra, hogy feltöltődj. Ugyanígy, az örömöt is merd megélni. Ezen a ponton jön be a pozitív életfelfogás, ami tényleg jellemző a zenekarra: annyi lehúzó élmény éri az embert ma, hogy muszáj keresni a pozitívumokat és kordában tartani a negatívumokat. Én már limitálom a hírolvasást: követem a híreket, de nem hagyom, hogy egész nap terheljenek.
 
 
A Gold előfutára az idén érkező első albumotoknak...
Tavaly nyáron kelt életre a lemez Siófokon. Óriási figyelmet szenteltünk a hangzásvilágnak a teljes folyamat során, amihez szükségünk volt egy profi hangmérnökre, Kremán Patrikra, aki kísérletező kedvével kihozta a lemezből azt, amit mi szerettünk volna viszonthallani. A T-Funk egy nagylemez, egy életérzés és egyben egy önálló zenei stílus, amit képviselünk: a funk zene lendülete találkozik a Tisza áramlásával.
 
Miről szólnak majd a dalok, mi ihletett meg titeket mostanában?
Ha a kislemez plátóibb érzésekről, szólt, akkor a nagylemez a valóságos, mély kapcsolódás élményéről. Hangot kap például a kibontakozó szerelem élménye, kapcsolati konfliktusok, egy barát jólléte miatti aggodalom, megjelenik benne sok női erő, és díszíti némi fricska és humor. Pozitívabb kicsengésű, mint az előző anyag. Talán már annyira elegünk volt a világon előállt helyzetből, hogy nagyobb hangsúlyt kaptak az erőforrások. Tavalyelőtt együtt dolgoztunk két kortárs költővel, Kertai Csengerrel és Makáry Sebestyénnel egy irodalmi esten az A38 hajón, és úgy döntöttünk, hogy az egyik megzenésített verset rátesszük a lemezre. Ezzel Sebi Az ösvény című verse lett az első magyar dalszövegünk.
 
 
Tavasszal elindultok turnézni – merre veszitek az irányt?
Egész tavasszal úton leszünk lemezt bemutatni, határon innen és túl. Szeretnénk minél több helyre eljuttatni a nagylemez hírét a fent emlegetett lendülettel együtt, amit képvisel.  Az utunk a tervek szerint Szeged, Szarvas, Kecskemét, Baja és Hajdúszoboszló mellett többek között Zentára és Dunaszerdahelyre is elvisz majd.
 
Kurcz Orsi