Dívák estje a Várkert Bazárban

Dívák estje a Várkert Bazárban

Antonia Vai x OHNODY, 07.22., Várkert Bazár

Július 22-én egy igazán különleges estére lehet számítani a Várkert Bazárban, ahol egy este két nagyszerű előadónő ad két egyedülálló koncertet: Antonia Vai svéd/magyar dalszerző-énekesnő és zenekara, valamint az Artisjus Junior-díjas Hegyi Dóri, azaz OHNODY.


Fotó: Vajda Réka

Antonia Vai izgalmas időszakot tudhat maga mögött. Tavaly áprilisban jelentkezett GHOST című szuggesztív kisfilmjével, júliusban pedig újabb két dallal és egy videóval, a sokszínűen titokzatos Kali’s Songgal. A Stockholmban született énekesnő 2013-ban érkezett Budapestre, ahol gyorsan a magyar underground zenei élet meghatározó előadójává vált, megnyerő egyéniségével, dinamikus előadásával és nyers szövegeivel. Nemzetközi porondon dél-amerikai, európai, koreai és japán turnékon kápráztatta el közönségét, itthon pedig két, nagy érdeklődésre számot tartó Müpa-koncert van a háta mögött. Antonia és zenekara most új dalokkal és elektronikusabb hangzással érkezik a Várkert Bazár színpadára. Kérdéseinkre az énekesnő válaszolt.

Milyen volt az elmúlt, „koncertmentes” időszak?
Ahhoz képest, hogy milyen nagy csend volt tavaly év elején, és hogy mennyire nem voltak elvárásaim a koncertek kapcsán, végül a tavalyi nyár második fele pörgős lett. Volt több nagyon jó fellépésünk, hosszú kihagyás után visszatértünk a színpadra a zenekari felállással az A38-on és a Pontoonon, aztán az UbikEklektik fesztiválon is énekeltem. 

Mivel készültök a július 22-i koncertre?
Elektronikusabb hangzással, illetve sok új dalt fogunk játszani, amik annyira frissek, hogy még meg sem jelentek, tehát csak élőben lehet őket meghallgatni.

Milyen produkcióra lehet tőletek számítani?
A zenekarommal lépünk fel négyen, rajtam kívül gitáron Günsberger Ákos, billentyűn/vokálon Várnai Szilvia és dobon Huszár Ákos lesz látható. Egyébként ők szerepelnek a tavaly nyáron megjelent Kali’s Song című dalom videójában is.

Mit gondolsz OHNODY zenéjéről, művészetéről?
Nagyon egyedi jelenségnek tartom. Csak úgy árad belőle a kreativitás, a zenéjében, művészetében, a személyiségéből – és ez végtelenül inspiráló. Nagyon örülök, hogy ezen az estén mindketten fellépünk! Szerintem ez egy nagyon izgalmas párosítás, ami valahogy korábban még sosem történt meg, pedig természetesnek érzem.

 Fotó: Földi Ádám

Az Artisjus Junior-díjas OHNODY zenei projektjében különböző művészeti irányokat ötvöz valamilyen koncepcionális elképzelés mentén. Előadásaiban minimalista rajzai, mély és őszinte versei és érzelmes énekhangja olvad össze. A zenei és vizuális világban rejlő apró részletek a rímeken és a vonalakon keresztül mind Dóri víziójának a kivetülései. A produkció különleges hangszerelésben áll színpadra, sok zenésszel megfűszerezve. Kérdéseinkre OHNODY válaszol.

Milyen volt az elmúlt, „koncertmentes” időszak?
Összességében hasznosnak éltem meg ezt a szünetet. Az életem szempontjából fontos időszak ez, mert így fel tudok készülni lélekben és mentálisan is a helyzet megszűnése utáni hajtásra. Emellett együttérzek azokkal, akiknek ez az időszak lelkileg is és mindenhogyan terhelt volt.

Mivel készültök a várkertes koncertre? Milyen produkcióra lehet tőletek számítani?
Egy zenekarral adom elő az eddig elektronikus formában hallott dalaimat, lehet, lesz meglepi ezen felül is. Szerintem az összes résztvevő nevében mondhatom, hogy izgatottak vagyunk és várjuk, hogy újra színpadon legyünk. Érdemes eljönni, meghallgatni, mert izgalmas a projekt.

Mit gondolsz Antonia zenéjéről, művészetéről? Hogyan jött a közös koncert ötlete?
Tisztelem Antoniát. Több szempontból érzek vele közösséget. Erős nőnek tartom, tetszik az, ahogy kifejezi magát a művészetében. Inspirálónak tartom őt. A közös koncert is ezért merült fel, mindkettőnket ugyanaz a menedzser képvisel, és örülök, hogy megszervezte ezt nekünk.

(x)